Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΡΝΑΒΑ «ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ)

... Συνέχεια των «Σιωπηλών Πλατειών»

Στην έντυπη αξιολόγηση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Κατωπόδη για το έτος 2016, υπάρχει ενότητα στην οποία αναφέρεται:
«Διεκδικούμε από την Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτήσεις για την ανακατασκευή του εσωτερικού του Παλαιού Δημαρχείου, του Κέντρου Μελέτης Χορού Ντάνκαν, του κτιρίου του Ταπητουργείου, καθώς επίσης της πλατείας Αγίου Λαζάρου και πλατείας Μαρτάκη».

Η διεκδίκηση δεν είναι πεπραγμένο, αλλά, θα το δεχθούμε σαν Δέσμευση.

Γνωρίζουμε ότι, μέσα στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, πιο συγκεκριμένα στο σχεδιασμό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, είναι, η ανακατασκευή των πλατειών να γίνει με βάση τη μορφή που παρουσιάζει η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όσον αφορά τον παραχωρούμενο χώρο, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (βλέπε φωτογραφία).


Οι Ενστάσεις μας:
1. Η τοποθέτηση των κατακόρυφων στηριγμάτων βρίσκεται σε αντίθεση με την Απόφαση 3447/2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Ακολουθεί απόσπασμα:
... Οι διατάξεις αυτές, με τις οποίες απαγορεύεται η κατασκευή σε κοινόχρηστους χώρους των κατακόρυφων στηριγμάτων των κινητών προστεγασμάτων που, κατά τα ανωτέρω, αποτελούν μόνιμες κινητές κατασκευές οριζόντιας αναπτύξεως, είναι σύμφωνες προς την προαναφερόμενη συνταγματική διάταξη, προκειμένου να διασφαλίζεται η ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία στον κοινόχρηστο χώρο που ευρίσκεται κάτω από τα προστεγάσματα, προς την οποία, αντιθέτως, θα προσέκρουε η κατασκευή των στηριγμάτων αυτών που παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής σε κλειστό ή ημίκλειστο χώρο του κοινόχρηστου αυτού χώρου και πάντως έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία στο χώρο αυτό και, γενικότερα, η χρήση του από το κοινό.

2. Εφόσον οι συγκεκριμένοι χώροι δεν κλειστούν, κι επομένως δεν θα χρησιμοποιούνται από τα καταστήματα κατά την χειμερινή περίοδο (εκτός κι αν υπάρξουν Δούρειοι Ίπποι και παρατυπίες,-στην Ελλάδα ζούμε!), τότε θα έχουμε στις πλατείες Άχρηστους-«Νεκρούς» χώρους κελιά.
Να σημειώσουμε εδώ, το απαράδεκτο καθεστώς που επικρατεί στις πλατείες του δήμου Βύρωνα κατά την χειμερινή περίοδο, δηλαδή, την συσσώρευση και την στοιβή των τραπεζοκαθισμάτων πάνω στα πεζοδρόμια, τα οποία καταλήγουν να λειτουργούν σαν αποθηκευτικοί χώροι των καταστημάτων, ενάντια στη νομοθεσία που αναφέρει ότι, τα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να απομακρύνονται.

3. Πολύ τσιμέντο, ελάχιστη φύτευση.

4. Η ΔΙΑΦΟΡΑ με την πλατεία Βαρνάβα.
Στη πλατεία Βαρνάβα του Παγκρατίου γίνεται παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου επί της πλατείας, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία όμως δεν έχουν κάνει Αυθαίρετη και Παράνομη χρήση της λεγόμενης πρασιάς!

Γιατί η κατάσταση στην περίμετρο της πλατείας Ελ. Βενιζέλου (Άγιος Λάζαρος) δεν αγγίζει τα όρια του σκανδάλου. Είναι σκάνδαλο.
Όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν αυτή τη στιγμή έχουν καταπατήσει (ολόκληρη) την πρασιά (προκήπιο) των κτηρίων που στεγάζονται, με την δημιουργία είτε κτιστών, είτε μεταλλικών κατασκευών ενοποιώντας παράνομα τον εσωτερικό, με τον εξωτερικό χώρο.
Μάλιστα γι’ αυτές τις Πολεοδομικές Παραβάσεις Επιβραβεύονται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια και πλατείες!

Αναφέρουμε σχετικό εδάφιο από την Αίτηση-Καταγγελία πολιτών, με αρ.πρωτ: 16352/30-6-2015, «περί Καταστρατήγησης των Δικαιωμάτων των πεζών», που συζητήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα:

[-Τα προκήπια (= πρασιά) είναι υποχρεωτικοί ακάλυπτοι.
-Ενώ στο Ν.4178/2013 αναφέρεται ρητά ότι εξαιρούνται της ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ, με την καταβολή παραβόλου, ΜΟΝΟΝ μικρές παραβάσεις: «Μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής φύτευσης του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου ΕΩΣ 5%».]
 (ΒΛΕΠΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ: ΠΡΑΣΙΕΣ)

Ρωτούμε, γιατί στον όμορο Δήμο Υμηττού, οι ανακατασκευασμένες πλατείες είναι ελεύθερες τραπεζοκαθισμάτων;

ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ

Γιατί στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης το "φαινόμενο της Πρασιάς" δεν υφίσταται;

ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Πιστεύουμε ότι, το Θέμα της μορφής των πλατειών του Δήμου Βύρωνα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση. Και αν χρειασθεί, διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος. Οι δημόσιοι χώροι δεν ανήκουν σε καμιά Δημοτική Αρχή για να τους διαχειρίζεται κατά το δοκούν, όταν μάλιστα παραχωρούνται τμήματα σε εκείνους που Αυθαιρετούν και Παρανομούν.
Οι Δημόσιοι χώροι και ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ!

2/4 συνεχίζεται ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου