Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Το 2010, σύμφωνα με τα λεγόμενα της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, διατέθηκαν 2.500.000 ευρώ για την αγορά σύχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού στο τομέα καθαριότητας του Δήμου. 



6 χρόνια μετά, είναι δυνατόν να πληροφορηθεί ο Βυρωνιώτικος λαός σε ποιά κατάσταση βρίσκεται το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού του δήμου;  
Το ερώτημα, δεν είναι ρητορικό.
Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014, ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης στην πρώτη του δημόσια ομιλία, είχε κάνει λόγο για την εγκατάλειψη του μηχανοκίνητου εξοπλισμού της υπηρεσίας, ενώ 2 χρόνια μετά, ο έντυπος Απολογισμός του 2016 της Δημοτικής Αρχής, αναφέρει ότι γίνεται "Συντήρηση ενός μεγάλου μέρους του στόλου των οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου" και ότι "Η διαδικασία τεχνικών ελέγχων ολοκληρώνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς".

Αντιθέτως, η Ανακοίνωση της 27ης Οκτωβρίου του Αντιδημάρχου Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Μαυρίκη, σχετικά με τα ογκώδη αντικείμενα, κάνει αναφορά σε 4 παλαιωμένα οχήματα τα οποία δεν είναι πάντα επιχειρησιακά διαθέσιμα.

Ανεξάρτητα από αυτό, επειδή πιστεύουμε ότι,
Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ την ανακοίνωση του κ. Γ. Μαυρίκη, σχετικά με τα «Ογκώδη Αντικείμενα», γιατί θεωρούμε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

"Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη με τα ογκώδη αντικείμενα, επιθυμώ να καταθέσω κάποιες σκέψεις προς πάσα κατεύθυνση.

Τα ογκώδη είναι υλικά που απορρίπτονται από τους πολίτες και είναι συνήθως:
Μπάζα που προέρχονται από ανακαινίσεις ή επισκευές κατοικιών και καταστημάτων.
Άχρηστα ή μη χρειαζούμενα έπιπλα.
Κλαδέματα από κήπους ή ακάλυπτους πολυκατοικιών.
Στρώματα.
Ηλεκτρικές συσκευές.

(Παραθέτουμε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το αρχείο μας, που επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τα γραφόμενα του Αντιδημάρχου)
3 Φεβρουαρίου 2010, σε κάποιο σημείο του Βύρωνα, ΧΩΜΑΤΕΡΉ
4 Φεβρουαρίου 2010, το συνεργείο Καθαριότητας είχε επιτελέσει το έργο του
4 Φεβρουαρίου 2010, ΑΠΟΓΕΥΜΑ ! ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ
Το φαινόμενο είναι εποχιακό. Βρίσκεται σε έξαρση κυρίως το φθινόπωρο μέχρι πριν Χριστούγεννα και μετά το Πάσχα, μέχρι αρχές Ιουνίου. Είναι τότε που ετοιμάζουμε τις κατοικίες μας  για το χειμώνα και για το καλοκαίρι.

Τα υλικά αυτά δεν είναι δυνατόν να περισυλλεχθούν από τα απορριμματοφόρα. Η διαδικασία αποκομιδής τους γίνεται με ανοικτά φορτηγά, φορτώνονται δε συνήθως με τα χέρια λόγω του όγκου τους και των διαφορετικών χαρακτηριστικών τους.

Ειδικά για τα στρώματα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αντικαθίστανται περίπου 3000 κατ΄ έτος. Αν δεν προλάβει η υπηρεσία να τα περισυλλέξει πριν βραχούν από βροχή ή άλλους λόγους, η διαδικασία γίνεται πολύ επίπονη και ανθυγιεινή και για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες.

Η υπηρεσία μας διαθέτει δύο (2) ανοικτά φορτηγά χωρητικότητας 2,5 τόνων και δύο (2) μικρά οχήματα 0,5 τόνων. Τα οχήματα είναι παλαιωμένα και δεν είναι πάντα επιχειρησιακά διαθέσιμα. Η στελέχωσή τους δεν είναι πάντα δεδομένη λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Η διαδικασία για την περισυλλογή των ογκωδών είναι η εξής:
Δεν βγάζουμε ογκώδη αν δεν έχουμε κλείσει ραντεβού με την υπηρεσία στα τηλέφωνα: 2107640512 – 2107658247.
Κατά την επικοινωνία μας δηλώνουμε με ακρίβεια, την ποσότητα, την περιγραφή των υλικών προς περισυλλογή και τη διεύθυνση. Η ευθύνη της υπηρεσίας καθαριότητας είναι να ανταποκριθεί με συνέπεια στο ραντεβού.
Δένουμε τα δέματα και τα κλαδιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν τα μπάζα είναι σε ποσότητα πάνω από δεκαπέντε (15) «σάκοι αδρανών» δεν είναι δυνατόν να αναλάβει ο Δήμος την αποκομιδή τους. Μπορείτε να φροντίσετε για την ενοικίαση ειδικού κάδου.
Τα υλικά ανακαινίσεων δεν υπόκεινται στις αρμοδιότητες του δήμου και το κόστος μεταφοράς και απόθεσης τους στη χωματερή (ΧΥΤΑ) είναι δυσβάστακτο (περίπου 60 €/ τόνο ). Δεν μπορούμε βέβαια να απαιτούμε την ενοικίαση ειδικού κάδου για 5 - 10 σάκους, αλλά ούτε είναι δυνατόν να γίνεται κατάχρηση αυτής της δυνατότητας.

Δεν αφήνουμε στο πεζοδρόμιο ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
Οι ηλεκτρικές συσκευές περισυλλέγονται χωριστά και ανακυκλώνονται. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι όταν κλείσετε το ραντεβού να συμφωνήσετε και στην ώρα που θα εξυπηρετηθείτε από την αρμόδια υπηρεσία.

Δεν πρόκειται να είναι καθαρός και ανθρώπινος ο Βύρωνας αν δεν υπάρξει συνεργασία και αμοιβαία ανάληψη ευθύνης ανάμεσα στους πολίτες και τη Διεύθυνση Καθαριότητας".

ΥΓ.
Στο σημείο αυτό εμείς Παραθέτουμε και μέρος των ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ του 2010 της δημαρχίας του Ν. Χαρδαλιά: 





 Bonus - προσφορά, οι ακόλουθες φωτογραφίες αρχείου και πρόσφατες. Είτε για γέλια είμαστε, είτε για κλάματα, το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στη εξέλιξη του είδους μας.





Το νέο είδος ανθρώπου. Ο Γουρουνάνθρωπος!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου