Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Παραλειπόμενες ειδήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 13 Μαρτίου 2017...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από "ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ"

Άλλη μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13-3-2017) με είκοσι επτά (27) θέματα στην ημερησία διάταξη. Και μόνο από τον αριθμό των θεμάτων, εκτός από τις ερωτήσεις, αναφορές, έκτακτα θέματα, που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση, καταλαβαίνει κανείς τον τρόπο με τον οποίο συζητούνται ακόμα και σοβαρά θέματα χωρίς να δίνεται η πρέπουσα σημασία. Αρκετές φορές μένουν ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι να συζητούν μεταμεσονύκτια και να αποφασίζουν ζητήματα που αφορούν την πόλη και τη ζωή δεκάδων χιλιάδων κάτοικων. 

Και σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο τέθηκαν ερωτήματα από δημοτικές παρατάξεις. 
Η παράταξη του κ. Σωτηρόπουλου ρώτησε τί απέγινε τελικά με την ανάκληση του εγγράφου που είχε στείλει ο Δήμος στο υπουργείο και ζητούσε να δοθεί η δυνατότητα στο Δήμο Βύρωνα να δημιουργηθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και άλλες εγκαταστάσεις στην Α΄ ζώνη Υμηττού. 
Για να λάβει την απάντηση από τον αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη ότι έχει σταλεί νέο έγγραφο από το οποίο έχει εξαλειφθεί μόνο η τελευταία παράγραφος για τις εγκαταστάσεις στην Α΄ Ζώνη, μετά τις αντιδράσεις δημοτικών παρατάξεων και φορέων της πόλης. 
Για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα είχαμε αναφερθεί εκτενώς πρόσφατα.

Όσοι ζουν, έχουν καταστήματα ή επισκέπτονται την αγορά του Βύρωνα, στην οδό Ιθώμης και Κυδωνιών γνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο οδόστρωμα. 
Ξηλωμένοι κυβόλιθοι, υποχώρηση του οδοστρώματος κ.λπ.


Σε ερώτηση του ο κ. Σωτηρόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του αναφέρουν ότι είναι επικίνδυνη για πεζούς και οχήματα η οδός Ιθώμης, ρωτώντας την δημοτική αρχή τί προτίθεται να κάνει άμεσα για να αποκαταστήσει το οδόστρωμα, αφού οι μικροπαρεμβάσεις που έγιναν το 2016 δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα. 
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας ανέφερε ότι θα γίνει τεχνική παρέμβαση, είτε από ιδίους πόρους του Δήμου είτε θα ενταχθεί στην εργολαβία με τις ασφαλτοστρώσεις που είναι σε εξέλιξη. 
Το λόγο έλαβε για να παρέμβει ο κ. Ζούμπος, πρώην αντιδήμαρχος Χαρδαλιά, λέγοντας ότι η οικογένεια Τσίπρα έκανε την πλακόστρωση στην Ιθώμης και υπάρχει πρόβλημα στο υπόστρωμα. 
Ενώ έθεσε το ερώτημα ο κ. Τζορτζώτης "γιατί έγινε παραλαβή του έργου;", χωρίς να δίνεται καμία απάντηση, αφού οι αρμόδιοι έκαναν πως δεν άκουσαν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου γρήγορα προχώρησε την συζήτηση στην επόμενη ερώτηση.

Ο κ. Μαυρόπουλος ανεξάρτητος σύμβουλος ρώτησε για άλλη μια φορά, γιατί είναι αναρτημένο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμου και Κοινοτήτων, αφού δεν έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. 
Για να του απαντήσει ο Δήμαρχος κ. Κατωποδης ότι "21 δήμοι έχουν αναρτήσει τα σχέδια τους χωρίς απόφαση. Μας ζητήθηκε μια πρώτη γνώμη και το στείλαμε. Μου κάνει εντύπωση", συνέχισε ο Δήμαρχος, "γιατί δεν λέτε κουβέντα για τις καταλήψεις των εργαζομένων που εμπόδισαν το Δ. Συμβούλιο να συνεδριάσει". 
Χωρίς βέβαια να αναφέρει ότι η πρόταση του δεν εγκρίθηκε ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο. 
Και έκανε γνωστό στο σώμα ότι "ο Δήμος Βύρωνα, αφού διαφωνείτε με τον Υμηττό θα καταθέσει άλλη πρόταση για Σ. Μ. Απορριμμάτων στο εργοτάξιο της Αττικής οδού". Συνεχίζοντας ανέφερε ότι "όλο λόγια και φανφάρες είστε μερικοί για τον Υμηττό, αφού δεν συμμετείχατε στη νέα δενδροφύτευση, πριν ελάχιστες εξαιρέσεις όπως οι κ.κ. Μπαντής, Σωτηρόπουλος, Οικονόμου". 
Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για την διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης απορρίφθηκαν από τις παρατάξεις, φορείς της πόλης και το σωματείο των εργαζομένων. 
Παρά όλα αυτά, επιμένει και προσπαθεί με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις να επιβάλει αυτό που θέλει.

Απορρίφθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής -κρατική υπηρεσία που ελέγχει τις αποφάσεις των Δήμων- η εκλογή του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Παπαμιχαήλ ως αναπληρωματικού μέλους στην οικονομική επιτροπή του Δήμου. 
Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική παρέμβαση στη λειτουργία του Δήμου στα πλαίσια της εφαρμογής του "Καλλικράτη", που απαγορεύει την εκλογή σε έναν ανεξάρτητο σύμβουλο παρά ότι συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους. 
Αντί αυτό να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και να καταγγελθεί η παρέμβαση της αποκεντρωμένης διοίκησης από το δημοτικό συμβούλιο ως αντιδημοκρατική παρέμβαση, η δημοτική αρχή πρότεινε και αποφασίστηκε να οριστεί νέα συνεδρίαση για νέα εκλογή κάτι που έγινε αποδεκτό. Μένει να δούμε εάν κατατεθεί ένσταση στην απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, έστω από αυτόν που καρατομήθηκε, και αν κάποια δημοτική παράταξη καταγγείλει τις αντιδημοκρατικές αυτές παρεμβάσεις.

Στη συνεδρίαση διαβάστηκε ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων που καταγγέλλει την δημοτική αρχή για τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, τους ορισμούς από το δήμαρχο ορισμένων προϊσταμένων, τον αποκλεισμό ορισμένων φωτογραφικών ειδικοτήτων της Δ.Ε. κατηγορίας για να μην κρίνονται σε θέση προϊσταμένου υπάλληλοι που δεν είναι αρεστοί στην δημοτική αρχή. Απαντώντας η γραμματέας του Δήμου κα Κοτάκη επιχείρησε να διαψεύσει το σωματείο υπεκφεύγοντας να απαντήσει συγκεκριμένα. 
Στην παρέμβαση της η εκπρόσωπος του σωματείου κα Μπίκα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα αποκλεισμών στις Δ.Ε., Τ.Ε. και Π.Ε. κατηγορίες επισημαίνοντας ότι ο δήμος και οι υπηρεσίες του δεν μπορεί να είναι φέουδο στα χέρια της εκάστοτε δημοτικής αρχής, απαιτώντας να γίνει τροποποίηση του οργανισμού και να αποκατασταθούν οι αδικίες. 
Σε αυτή τη συζήτηση που αφορά την εύρυθμη λειτουργία του δήμου, την αξιοκρατία, την ίση μεταχείριση των εργαζομένων, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν βρήκαν να πουν κουβέντα, καταδεικνύοντας με την στάση τους ότι τους είναι αδιάφορο ένα τέτοιο θέμα. 
Παρενέβη ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών κ. Κόκκαλης για να υπεραμυνθεί της πολιτικής της δημοτικής αρχής και να απαντήσει στην εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Για μια φορά ακόμη παρευρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος και αρκετά μέλη του αθλητικού συλλόγου ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, επιμένοντας στο αίτημα του συλλόγου να απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη και να του διαγράφουν δημοτικά τέλη προηγούμενων χρόνων. 
Ο εκπρόσωπος του συλλόγου κατήγγειλε την δημοτική αρχή γιατί αρνείται να εφαρμόσει προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που απαλλάσσει το σύλλογο. 
Η δημοτική αρχή επικαλείται απάντηση της αποκεντρωμένης διοίκησης και δεν εφαρμόζει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία, όπου η πρόταση της δημοτικής αρχής απορρίφτηκε. Μένει τώρα να δούμε τι ακριβώς θα γίνει και εάν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα εφαρμοστεί.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αγγέλης συνεχίζει να δίνει το λόγο κατά το δοκούν. 
Αφού σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο κ. Τζορτζώτη που διαμαρτυρήθηκε,  δίνει το λόγο, όπου θέλει και όταν θέλει. 
Καταπέλτης κατά της πολιτικής της δημοτικής αρχής στα ζητήματα του αθλητισμού και τον τρόπο αντιμετώπισης των αθλητικών σωματείων το μέλος της επιτροπής αθλητισμού του Δήμου κ. Βαλμάς Ηλίας, πρώην δημοτικός σύμβουλος, με την επιστολή που έστειλε στο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς και αυτή η επιστολή παρά τα όσα σοβαρά ζητήματα θέτει δεν βρήκε το ενδιαφέρον των δημοτικών συμβούλων και την άφησαν να περάσει απαρατήρητη.

Για την κομποστοποίηση των απορριμμάτων ρώτησε η "Αριστερή Παρέμβαση"  για να πάρει την απάντηση από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει εγκρίνει χρηματοδότηση για να ξεκινήσει η κομποστοποίηση στο Δήμο.


Εμείς απλά να αναφέρουμε ότι πάνω από 8 μήνες οι καφέ κάδοι για κομποστοποίηση βρίσκονται στο χώρο της υπηρεσίας καθαριότητας χωρίς να χρησιμοποιούνται. Προφανώς και αυτό είναι ενταγμένο στους προεκλογικούς σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής...

Η δημοτική αρχή δεν έχει την πολιτική βούληση να ασκήσει κοινωνική πολιτική, να επισκευάσει τα οκτώ λεωφορεία και να τα διαθέσει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών του Βύρωνα. Δεν επιθυμεί να βελτιώσει ουσιαστικά την δημοτική συγκοινωνία, να επαναφέρει σε λειτουργία την δεύτερη γραμμή που έχει καταργηθεί, να την συνδέσει με την πανεπιστημιούπολη και το μετρό, εντέλει να βελτιωθούν και να πυκνώσουν τα δρομολόγια. 
Ενδεχομένως ορισμένα από αυτά να γίνουν πηγαίνοντας προς τις εκλογές προς άγρα ψήφων. 
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να διατεθούν δυο λεωφορεία στο Δήμο Ζωγράφου από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για δυο λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας που σήμερα είναι παροπλισμένα γιατί δεν έχουν επισκευαστεί, όπως και τα άλλα έξι, παρά ότι ο Δήμαρχος επανειλημμένα αναφέρει ότι ο Δήμος έχει στο ταμείο του 3,5εκατ. ευρώ. 
Ο Δήμος Ζωγράφου αναλαμβάνει να επισκευάσει τα οχήματα και στο τέλος του χρόνου να τα επιστέψει στο Δήμο. Προφανώς δίνονται για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες του γειτονικού "αδελφού" Δήμου. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν μια πράξη αλληλεγγύης και αλληλοβοηθείας μεταξύ των δύο Δήμων. Αφού και ο Δήμος Ζωγράφου μας έχει διαθέσει στο παρελθόν -έστω και πολύ προσωρινά- σάρωθρο για τον καθαρισμό της λαϊκής αγοράς.


Αυτό που είναι για εμάς αδιανόητο είναι να δωρίζονται δημοτικά λεωφορεία, που αποτελούν περιουσία του Δήμου σε άλλους Δήμους, όπως έγινε με το Δήμο Λευκάδας -Μεγανήσι- και αντίστοιχα με το Δήμο Δωρίδας. Πολύ δε περισσότερο, όταν η δική μας συγκοινωνία υπολειτουργεί, τα λεωφορεία αντί να επισκευαστούν και να μπουν σε κυκλοφορία για τις ανάγκες των πολιτών, των σχολείων, των ΚΑΠΗ κ.λπ. δωρίζονται. 
Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την συμπεριφορά ορισμένων συμβούλων,  που ενώ ψήφισαν υπέρ να δοθεί δωρεάν ένα λεωφορείο στο Δήμο Δωρίδας καταψήφισαν, (Πάλμος, Τζορτζώτης κατά, Μαυρόπουλος λευκό), να διατεθούν στο γειτονικό Δήμο, ενώ θα επισκευαστούν από το Δήμο Ζωγράφου και στο τέλος του χρόνου θα επιστρέψουν στο Δήμο Βύρωνα. 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ στο να δοθούν δωρεάν δυο λεωφορεία στη Λευκάδα και στη  Δωρίδα, θα πρέπει να αιτιολογήσουν την ψήφο τους στο λαό της πόλης, που πλήρωσε μόνο για την αγορά των δώδεκα λεωφορείων από το 2004 έως σήμερα κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πάλμος για να δικαιολογήσει την αρνητική του ψήφο, για να μην δανεισθεί λεωφορείο στο Δήμο Ζωγράφου μέχρι τέλος του χρόνου, επανέλαβε την γνωστή του θέση ότι η δημοτική συγκοινωνία δεν λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα και αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση των κρατικών αστικών συγκοινωνιών.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 17 Μαρτίου 2017
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου