Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΟΝΕΣ !

Ανακοινώθηκε ότι, συγκαλείται σήμερα Δευτέρα 13/3/2017 και ώρα 19:00 η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του N. 3852/2010 “Αυτοδιοίκηση και Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Πρόγραμμα Καλλικράτης” για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί 27 (είκοσι επτά;;;) θεμάτων της  Ημερήσιας Διάταξης.
Εκτός των θεμάτων αυτών να αναφέρουμε ότι σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. συμπεριλαμβάνονται πάντα και διάφορες Αιτήσεις, Ανακοινώσεις καθώς και Αναφορές.


Συγκαλείται λοιπόν το Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του N. 3852/2010, αλλά αυτός ο Νόμος δεν τηρείται ποτέ.
Γιατί στην παρ. 6, του Άρθρου 3, περί Συγκλήσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρεται ρητά: 
"Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου  διεξάγονται, εκτός εξαιρέσεων, κατά τις απογευματινές έως βραδινές ώρες".
Τι εννοούμε όμως όταν λέμε βράδυ; Βράδυ, σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, θεωρείται το χρονικό διάστημα από τη δύση του ηλίου έως τα μεσάνυχτα... αλλά και κατ΄ επέκταση έως την επόμενη ανατολή. Βέβαια το άρθρο 3 αναφέρει «ΕΩΣ βραδινές ώρες», αλλά σίγουρα δεν εννοεί τις πρώτες πρωινές ώρες
Γιατί αυτό συμβαίνει κάθε φορά στο δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα. Οι συνεδριάσεις του γίνονται κατά κανόνα με την κατ' επέκταση ερμηνεία της λέξης "Βραδινές". Κι όμως, σύμφωνα με τον Κανονισμό οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες για τις παρακολουθούν και οι πολίτες. Αλήθεια, ποιος πολίτης μπορεί να παραμείνει μετά την πρώτη πρωινή ώρα; Εκείνη την ώρα μέχρι και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων έχει αποχωρήσει και οι αποφάσεις, ως γνωστόν, λαμβάνονται... "με άδεια έδρανα"!

Για το φαινόμενο αυτό, στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 είχαμε προτείνει στον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κώστα Αγγέλη:
"Δεν θα ήταν καλλίτερα το Δ.Σ. να συνεδριάζει κάθε 10ήμερο;
Έτσι, με 3 δημοτικές συνεδριάσεις τον μήνα, θα υπήρχε, αφενός μεν σημαντική μείωση του όγκου των θεμάτων, αφετέρου δε περιορισμός της χρονικής διάρκειας κάθε συνεδρίασης, αντί του εξαντλητικού ωραρίου που παρατηρείται σήμερα με τη διαδικασία που ακολουθείται".

Τι άλλο παρατηρεί όποιος πολίτης ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου;

1. Ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αρχίζει ποτέ στην ώρα που έχει ορισθεί!
Διαβάζουμε στο Άρθρο 4, περί Λειτουργίας  του Δημοτικού Συμβουλίου: 
"Το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται σε δημόσια συνεδρίαση τη συγκεκριμένη ώρα και ημέρα  που ορίζεται στην πρόσκληση". 
Την συγκεκριμένη ώρα γράφει το Άρθρο, δεν γράφει μετά από μισή ή μετά από μία ώρα!

2. Ότι οι ομιλητές Διακόπτονται, παρότι στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου το άρθρο 4 αναφέρει ρητά:
"Οι διαλογικές συζητήσεις  δεν επιτρέπονται. Διακοπή ομιλητή μπορεί να γίνει αν το επιτρέψει ο ίδιος και αν συμφωνεί ο Πρόεδρος. Στην περίπτωση αυτή η διακοπή δεν  μπορεί να υπερβεί το ένα λεπτό, χωρίς ισόχρονη παράταση του χρόνου της ομιλίας".

3. Ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα Δημοτικά Συμβούλια επικρατεί αναταραχή, "χάβρα".
Στον κανονισμό αναφέρει:
"Αν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δημιουργηθούν θόρυβοι που παρακωλύουν την ομαλή συνέχισή της, ο Πρόεδρος οφείλει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα  για την ομαλοποίησή της  και αν η ίδια κατάσταση συνεχιστεί, ο Πρόεδρος  διακόπτει τη συνεδρίαση για ορισμένη ώρα, που την ανακοινώνει στο σώμα. Κατά τη διακοπή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εξέρχονται της αίθουσας συνεδρίασης.  Μετά την παρέλευση του χρόνου διακοπής, ο Πρόεδρος κηρύσσει τη συνέχιση της συνεδρίασης και, αν ο θόρυβος συνεχιστεί, δικαιούται να τη λύσει". 
(Δείτε στο Youtube: 08022016 ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ομιλία της κας Β. Σάρολα).   

4. Ότι ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι επιδεικτικά κι ενάντια στον Αντικαπνιστικό Νόμο καπνίζουν ακόμη και στα έδρανα (η αναφορά υπάρχει και σε άρθρο της συλλογικότητας των "Πολιτών του Βύρωνα").
Μετά την 2η ώρα κάθε συνεδρίασης του Δ.Σ. ο χώρος πίσω από τα έδρανα μετατρέπεται σε καφενείο...

5. Δεν τηρείται ποτέ η διαδικασία όπως προβλέπει ο Κανονισμός (Άρθρο 4). 
«Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου εγγράφει τους υποψήφιους ομιλητές, είτε αυτοί είναι ειδικοί αγορητές ανά θέμα που ορίζονται από τις παρατάξεις με σχετική γραπτή δήλωσή τους, είτε δημοτικοί σύμβουλοι που επιθυμούν να τοποθετηθούν ανά θέμα
Στη συνέχεια, ο Γραμματέας εκφωνεί τον κατάλογο των παρόντων, καταγράφει τους απόντες από τη συνεδρίαση και σημειώνει αν η απουσία τους είναι δικαιολογημένη ή όχι. Αφού διαπιστωθεί απαρτία, ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης και διευθύνει τη συζήτηση».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κυριακής 5 Μαρτίου 2017. Να αναφέρουμε ότι, Πρόεδρος του Δ.Σ. επανεξελέγη ο κ. Αγγέλης, ενώ στη θέση του Αντιπροέδρου εξελέγη η δημοτική σύμβουλος κα Ιουλία Κιούπη (αντί του κ. Ντόβολου, επίσης της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ).

Για να δούμε, θα αλλάξει ο Μανωλιός; ή απλώς το Προεδρείο θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς και θα έχουμε μια από τα ίδια για 2,5 χρόνια ακόμη !     



                    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου