Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Κοινωφελής εργασία: Καθυστερούν τα οριστικά αποτελέσματα


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ" 


Θα καθυστερήσει η έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων για τις 24.451 θέσεις κοινωφελούς εργασίας πλήρους απασχόλησης στους 274 δήμους της χώρας, εξαιτίας των χιλιάδων ενστάσεων που κατατέθηκαν μετά την δημοσιοποίηση των προσωρινών αποτελεσμάτων. 

Οι οριστικοί πίνακες είναι πολύ πιθανό να δημοσιοποιηθούν προς τα τέλη Μαρτίου, παρότι ο έλεγχος έχει αρχίσει από τις 17 Φεβρουαρίου, όταν και ολοκληρώθηκε η προθεσμία της υποβολής των ενστάσεων. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει διάρκεια οκτώ μηνών και θα καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων. Πρόκειται για ανακύκλωση της ανεργίας και ασφαλώς έτρεξαν κατά χιλιάδες οι άνεργοι να κάνουν αίτηση μήπως καλύψουν έστω και προσωρινά μέρος των αναγκών τους, μη έχοντας άλη επιλογή, για να αντιμετωπίσουν έστω και προσωρινά τον εφιάλτη της ανεργίας. 

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων όπου οι εργαζόμενοι βαπτίζονται ωφελούμενοι και αμείβονται με βάση την ηλικία και όχι την ειδικότητα, το αντικείμενο εργασίας, την προϋπηρεσία, τις σπουδές κ.λ.π. 

Συγκεκριμένα, για κάθε εργαζόμενο/ωφελούμενο που τοποθετείται σε θέση απασχόλησης οι καθαρές αμοιβές ορίζονται, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας: α) για εργαζόμενους/Ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερες από 495,25 ευρώ μηνιαίως, και β) για εργαζόμενους / Ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερες από 431,75 ευρώ μηνιαίως. 

Με αυτό τον τρόπο το κράτος ως εργοδότης καταπατά την συλλογική σύμβαση και το μισθολόγιο που ισχύει για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Οι 274 δήμοι που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βύρωνα που έχει ζητήσει 144 εργαζόμενους, δεν θα καταβάλουν χρήματα για το πενιχρό μεροκάματο αυτών των ανθρώπων, αφού τα χρήματα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ/ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά το κεντρικό κράτος παραχωρεί δωρεάν εργαζόμενους στους δήμους για να καλύψουν τις ανάγκες των υπηρεσιών τους.


Οι δημοτικές αρχές αντί να προχωρήσουν σε προσλήψεις μονίμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, και να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργούν με επάρκεια οι υπηρεσίες των δήμων προς όφελος των πολιτών, ευθυγραμμίζονται με τις κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης Σύριζα /ΑΝΕΛ και εφαρμόζουν τις αντεργατικές πολιτικές στις τοπικές κοινωνίες.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 8 Μαρτίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου