Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΟΤΑΝ Ο ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ (ΔΕΝ) ΑΠΑΝΤΑ !


Τοποθέτηση - απαντήσεις σε ερωτήματα - απόψεις - προτάσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της Ειδικής Δημόσιας Συνεδρίασης της 19ης Φεβρουαρίου 2017, του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Δημήτρη Κόκκαλη

"Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δ.Σ. τέθηκαν διάφορα ερωτήματα και ακούσθηκαν διάφορες απόψεις. Παρακάτω θα κάνουμε μια προσπάθεια να απαντήσουμε στα πιο σοβαρά, αφού δεν μας δόθηκε η ευκαιρία αυτό να γίνει μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο:
1.Έχουν τεθεί επανειλημμένα ερωτήματα σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο που έπρεπε να γίνει στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, συγκεκριμένος δε Δημότης έχει κάνει δύο (2) φορές καταγγελία στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Το αποτέλεσμα της πρώτης είναι αρνητικό, για τη δε δεύτερη έχουμε ήδη στείλει τα σχετικά στοιχεία και περιμένουμε το αποτέλεσμα του ελέγχου. Ουσιαστικά δεν έχει βρεθεί κάτι επιλήψιμο, έχουν γίνει έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές, τους δε ισολογισμούς, τους έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι δημότες είναι ότι, οι Δήμοι ελέγχονται καθημερινά από το ελεγκτικό συνέδριο και την αποκεντρωμένη διοίκηση, για τη νομιμότητα των δαπανών που κάνουν, έλεγχοι στους οποίους συμμετέχουν πάντα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Δυστυχώς οι όποιες ατασθαλίες, γίνονται εκτός του δημόσιου λογιστικού και πρέπει να προλαμβάνονται πριν γίνουν “νομιμοφανείς” και δεν μπορούν να βγουν στην επιφάνεια.
Τέλος για τα 3 εκ. ευρώ του δυνητικού τέλους και την επιμονή κάποιου να ρωτά που πήγαν τα χρήματα, έγινε έλεγχος και σύμφωνα με την απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου εκτός των άλλων μπορούσαν να καλύψουν και λειτουργικές δαπάνες του Δήμου (π.χ. μισθοδοσία, καύσιμα, εφοδιασμός παιδ. Σταθμών κ.λπ.). Για τα έργα που υποσχέθηκε προεκλογικά η προηγούμενη Δημοτική αρχή ότι θα κάνει με αυτά τα χρήματα και τελικά δεν έκανε, προφανώς δεν είμαστε υπεύθυνοι.
2. Αναφορικά με την έννοια “κακοδιαχείριση” που ο καθένας την ερμηνεύει κατά το δοκούν και σχετικά με την τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου περί της τιμιότητάς του, έχουμε να πούμε τα παρακάτω. Η κακή γνώμη που έχουν σχηματίσει οι δημότες για αυτόν, δεν μας αφορούν. Όποιος ασχολείται με τα κοινά γνωρίζει και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει και παίρνει τα μέτρα του. Κακοδιαχείριση δεν σημαίνει πάντα απάτη και το γνωρίζει ο καθένας και στο σπίτι του. Σημαίνει έξοδα που δεν έπρεπε να γίνουν, λάθος και υπερκοστολογημένες προμήθειες, κακοί υπολογισμοί, έργα που νομίζαμε ότι μπορεί να βρεθεί χρηματοδότης αλλά δεν βρέθηκε, ανυπαρξία ή κακός σχεδιασμός με συνέπεια την μείωση των εσόδων κ.λπ. Δυστυχώς όμως πάντα την πληρώνει ο Δημότης. Αυτός καλείται τελικά να πληρώσει το μάρμαρο. Επιτέλους αυτό το συνεχόμενο επιχείρημα ότι για όλα φταίει η οικονομική κρίση και η μείωση της χρηματοδότησης του Δήμου πρέπει να πάρει μια απάντηση, με μια ερώτηση. Αυτή η μείωση της χρηματοδότησης έγινε σε όλους τους Δήμους. Γιατί δεν είχαν όλοι το ίδιο πρόβλημα ??
3. Την αναφορά ότι τα σημερινά διαθέσιμα του Δήμου ανέρχονται σε 3.5 εκ. ευρώ κάποιοι τη θεώρησαν αδιάφορη και κάποιοι φάνηκαν να τους στεναχωρεί κιόλας.!! Τι σημαίνει όμως αυτό? Ένα μόνο θα αναφέρουμε που είναι και το πιο σημαντικό. Ο Δήμος ανέκτησε την εμπιστοσύνη των προμηθευτών και ήδη κάνει προμήθειες που έχουν ποσοστό εκπτώσεων που έχει φθάσει στο 30%. Σεβασμός λοιπόν στο δημόσιο χρήμα. Για να προσθέσουμε ότι, μέρος των χρημάτων αυτών θα δαπανηθούν για τη συντήρηση των σχολείων, των παιδικών σταθμών και μια σειρά έργων που
βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών.
4. Συνεχίζει να ακούγεται το επιχείρημα περί μείωσης των δημοτικών τελών.
Η παράταξή μας στο προεκλογικό της πρόγραμμα δεν ανέφερε για μείωση - όπως ψευδώς αναφέρουν κάποιοι – δημοτικών τελών, γνωρίζοντας το πρόβλημα της καθαριότητας. Οι δημότες πρέπει να ξέρουν ότι τα δημοτικά τέλη έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και χρησιμοποιούνται για την
καθαριότητα και το δημόσιο φωτισμό. Οφείλουν δε οι Δήμοι να τα έχουν ισοσκελισμένα. Αυτό κάνει και ο Δήμος Βύρωνα. Μείωση των δημοτικών τελών μπορεί να γίνει όταν μειωθούν τα έξοδα και αυτό μπορεί να γίνει κυρίως με την ανακύκλωση των απορριμμάτων, η οποία μπορεί να φέρει και
έσοδα. Άρα όποιοι ζητούν τη μείωση των δημοτικών τελών, με ταυτόχρονη βελτίωση της καθαριότητας, είτε το κάνουν για λαϊκισμό, είτε από αφέλεια.
5. Αξίζει να αναφερθούμε και σε απόψεις που ακούσθηκαν από τις παρατάξεις της αριστεράς, οι οποίες μέσα από το πολιτικό και ιδεολογικό αδιέξοδο που βρίσκονται, βρήκαν την ευκαιρία να μας καταδικάσουν για όλα, με περισσότερο μένος από το αν στη δημοτική αρχή υπήρχε μια συντηρητική
παράταξη. Αγνόησαν τη στάση μας και τις θέσεις που πήραμε για τους εργαζόμενους, μας κατήγγειλαν για την πολιτική της κυβέρνησης, μας θεώρησαν υπαίτιους για το κλείσιμο των μαγαζιών του Βύρωνα και την γιγάντωση του LIDL και πήραν τις «απουσίες» του Δήμαρχου από τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων!! Για το Δήμο του Βύρωνα καμία πρόταση.
Μετέθεσαν το μέλλον της πόλης στους αγώνες για μια άλλη κοινωνία, αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής των λαϊκών οικογενειών και το τι πρέπει να γίνει σήμερα.
6. Η στάση των άλλων παρατάξεων κινήθηκε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στα πλαίσια του να κάνουν αντιπολίτευση, βρισκόμενες σε δύσκολη θέση, αφού είναι φανερή η καλύτερη πορεία στην οποία βρίσκεται ο Δήμος.
7. Τέλος, με αφορμή αυτό που ακούσθηκε, ότι η Δημοτική αρχή ευθύνεται για τα χρήματα που πληρώνουν μηνιαίως οι γονείς στα αθλητικά σωματεία για την άθληση των παιδιών τους, να ενημερώσουμε ότι ο Δήμος από αυτά τα χρήματα δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ και η συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων γίνεται με ίδιες δαπάνες του Δήμου".

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:
Αυτή ήταν λοιπόν η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κ. Κόκκαλη στο ερώτημα που κατέληξαν τα 3.000.000 ευρώ του Δυνητικού Τέλους των ετών 2007-2009.
Στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών του Δήμου (π.χ. μισθοδοσία, καύσιμα, εφοδιασμός παιδ. Σταθμών κ.λπ.). Έτσι απλά "στον κορβανά" και υποχρέωση περί ενημέρωσης καμιά!

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ της  Κυριακής, 23 Οκτωβρίου 2016 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ:

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ, ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ 3.000.000 ευρώ;
"Δήμαρχε,
ως γνωστόν, πέρσι τον Ιούνιο του 2015, κατόπιν αιτήματος πολιτών, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα το θέμα της σχολάζουσας κληρονομιάς των οδών Ν.Νικηφορίδη-Αρώνη-Τιμοθέου, και του επιβληθέντος δυνητικού τέλους της τριετίας 2007-2009, δηλαδή, της αύξησης κατά 76% των δημοτικών τελών, που αποσκοπούσε, με την είσπραξη 9.000.000 Ευρώ, στην απαλλοτρίωση ορισμένων χώρων.
Απαλλοτριώσεις τελικά δεν έγιναν, παρότι, ως δεσμεύσεις, αυτές περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα 2011-2014 της Δημοτικής Αρχής Χαρδαλιά.
Eσείς πήρατε γραπτό απολογισμό για το που κατέληξαν τα 6.000.000 Ευρώ.
Για τα υπόλοιπα 3.000.000 Ευρώ, εμείς (ο Βυρωνιώτικος λαός) θα ενημερωθούμε;

Σας υπενθυμίζω παραθέτοντας απόσπασμα από τα πρακτικά της συζήτησης του θέματος της 3ης Ιουνίου 2015, (ΣΕΛΙΔΑ 64, τελευταία παράγραφος) την στιχομυθία που διημείφθη μεταξύ του πρώην Δημάρχου Ν. Χαρδιαλιά και εσάς:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Εγώ θυμάμαι ότι πήραμε για τα 6.000.000 γραπτό απολογισμό. Για τα υπόλοιπα 3.000.000 μέχρι τα 9.000.000 δεν πήραμε απολογισμό».
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ:
«Τι απολογισμό; Ζητήσατε από κάπου απολογισμό»;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Δυο λεπτά περιμένετε. Για τα 6.000.000 πήραμε γραπτό απολογισμό ότι πήγαν στα ΚΕΠ τόσα χρήματα, πήγαν στη Δημοτική Συγκοινωνία κλπ. Τα θυμάμαι αυτά. Για τα υπόλοιπα 3.000.000 είπα και το είπα και εδώ σήμερα και όντως δεν έχω πάρει γραπτό απολογισμό. Αυτό είπα. Και είπα ότι σε ερώτηση που έκανα στο Συμβούλιο, σε εσάς, μου απαντήσατε «ότι αυτά έχουν μπει στο συνολικό ταμείο», στον κορβανά δηλαδή. Αυτό είπα».

Και διερωτώμεθα:
Τι απέγιναν τα 3.000.000 Ευρώ;
Εξακολουθεί να εκκρεμεί ο γραπτός απολογισμός της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για το συγκεκριμένο κονδύλι ή μετά την παρέμβαση του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., τον Απρίλιο του 2016, λάβατε επιτέλους λεπτομερή απολογισμό;

Γιατί αυτή η αδιαφάνεια που καλύπτει την υπόθεση του δυνητικού τέλους και η απουσία ενημέρωσης των πολιτών;
Τι περιμένετε Δήμαρχε για να ενημερώσετε, με το Ν και το Σ, τον Βυρωνιώτικο λαό, "που πήγαν" ή που κατέληξαν τα λεφτά";

ΣΤΗ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ κ. ΚΟΚΚΑΛΗ  "Για τα έργα που υποσχέθηκε προεκλογικά η προηγούμενη Δημοτική αρχή ότι θα κάνει με αυτά τα χρήματα και τελικά δεν έκανε, προφανώς δεν είμαστε υπεύθυνοι", έχει ήδη απαντήσει ο Μολιέρος: 
"Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε"!

Ήσασταν ή όχι στην αντιπολίτευση κατά την χρονική περίοδο 2011-2014 της διοίκησης Χαρδαλιά; 
Έπρεπε να γίνουν απαλλοτριώσεις με τα 9.000.000 ευρώ του Δυνητικού τέλους ή όχι; 
Τι ενέργειες έκανε για αυτό η παράταξή σας "Στάση Βύρωνα"; 
ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ: ΤΙΠΟΤΑ! ΤΗΡΗΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΕΥΘΥΝΗ.

Ο ΚΑΠΟΙΟΣ       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου