Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ/ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ: Παραμένει κλειστό – Ποιες λύσεις δρομολογούνται



Αναδημοσίευση από την μηνιαία δημοτική εφημερίδα "Επικοινωνία"

http://www.epikoinonia.info/?p=2612




Πορεία διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ρόζα Ιμβριώτη» με γονείς, έξω από το σχολικό συγκρότημα Χαραλαμπόπουλου (4ου Δημοτικό/Νηπιαγωγείο Βύρωνα) με σκοπό τη διεκδίκηση καταλλήλου σχολικού κτιρίου για τους μαθητές.

Το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα της 23ης Μαρτίου, δεν κατέληξε σε επίσημη απόφαση για το θέμα της λειτουργίας του 4ου Δημοτικό/Νηπιαγωγείο Βύρωνα, ωστόσο, άτυπα, πάρθηκαν τρεις αποφάσεις.
Ο δήμαρχος Άκης Κατωπόδης θα ζητήσει άμεσα από την αντιπεριφερειάρχη Ερμίνα Κυπριανίδου, να απαγορεύσει τη λειτουργία του σχολείου για μια εβδομάδα δεδομένου ότι παρά την τυπική άρση της αχρησίας  -δηλαδή της απαγόρευσης λειτουργίας- από την Πολεοδομία, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των μαθητών.
Στο διάστημα αυτό, οι εργασίες στο σχολείο θα συνεχιστούν ενώ για να μην μείνουν χωρίς απασχόληση τα παιδιά, ο Δήμος θα τους προσφέρει δωρεάν τις ίδιες πρωινές ώρες, πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης. Την ευθύνη του σχεδιασμού και της επίβλεψης του εκτάκτου αυτού προγράμματος θα έχει η έμπειρη προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού Δώρα Ξυλογιάννη. Η συμμετοχή των παιδιών δεν θα είναι αυτόματη αλλά θα γίνεται μετά από αίτηση και υπεύθυνη δήλωση των γονέων.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού Δώρα Ξυλογιάννη.
Ο Δήμος θα διερευνήσει τη δυνατότητα επίταξης των εγκαταστάσεων του εκτός λειτουργίας ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Βυζάντιο» στον Καρέα, για τις ανάγκες των μαθητών, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Κατά την πρώτη επαφή, διαπιστώθηκε απροθυμία της ιδιοκτήτριας να το εκμισθώσει στο Δήμο. Σε περίπτωση που προχωρήσει αυτή η λύση, ο Δήμος θα πρέπει να διαθέσει πουλμανάκι για τους μαθητές λόγω της απόστασης από το παλιό τους σχολείο.
Ο δήμαρχος θεώρησε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για κατεδάφιση και κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου ή αποκατάσταση-αναπαλαίωση του υφιστάμενου, υποστηρίζοντας ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το άμεσο πρόβλημα.
Οι άτυπες αυτές αποφάσεις έρχονται σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του Δήμου. Την ίδια μέρα που συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή είχε ανακοινώσει ότι «Επαναλειτουργεί το 4o Δημοτικό/Νηπιαγωγείο τη Δευτέρα 26/3/2018». Στην ανακοίνωση αναφέρονταν ότι «Σύμφωνα με έγγραφο της  Πολεοδομίας Αθηνών, αίρεται η αχρησία που επιβλήθηκε στο 4ο Δημοτικό/Νηπιαγωγείο του Δήμου Βύρωνα από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, μετά τις 7 το πρωί, «διότι εξασφαλίζεται η δημόσια ασφάλεια»σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο. Πιο συγκεκριμένα, μετά την αυτοψία που διενήργησαν οι υπάλληλοι της πολεοδομίας στο 4ο Δημοτικό σχολείο, διαπιστώθηκε ότι έχουν ληφθεί τα μέτρα ασφάλειας ,τα οποία υπογράφει ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα, τα οποία επαρκούν για την αποφυγή ατυχήματος και εξασφαλίζουν την προστασία μαθητών και πεζών. Με βάση το έγγραφο της Πολεοδομίας το 4ο Δημοτικό /Νηπιαγωγείο του Δήμου Βύρωνα θα λειτουργήσει κανονικά τη Δευτέρα 26/3/2018».
Το ίδιο έγγραφο της Πολεοδομίας, σε μία απίστευτη αντίφαση, έγραφε επίσης «ότι το εν λόγω ακίνητο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο βάσει του από 13-4-1929 Π.Δ. περί επικίνδυνων οικοδομών (σχετ.3). Για να αρθεί η επικινδυνότητα θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στη υπ’ αριθμ. (4) σχετική έκθεση επικινδύνου. Για τις εργασίες επισκευής που θα απαιτηθούν για την άρση της επικινδυνότητας, εκδίδεται άδεια δόμησης από κατά νόμο υπεύθυνο μηχανικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΟΚ-Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν. 4067-ΦΕΚ 79/Α/09-04-2012 και Ν. 4495/17-ΦΕΚ 167/Α/3-11-2017 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.». Πράγματι σύμφωνα με την έκθεση 60473/3493 της Πολεοδομίας που κοινοποιήθηκε  στις 21/03/2018, στο Δήμο Βύρωνα από τη Διεύθυνση Δόμησης του δήμου Αθηναίων, «το κτίριο είναι επικίνδυνο από άποψη δομική στατική και δημοσίας ασφάλειας».
Ο Σύλλογος Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα αντιδρώντας, τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο και το νηπιαγωγείο τα παιδιά παρά την τυπική άρση της αχρηστίας. Παράλληλα, αρνήθηκε την πρόταση του δημάρχου Άκη Κατωπόδη, τα παιδιά να κάνουν προσωρινά μάθημα το απόγευμα σε άλλο σχολείο (Αθήναιον, 12ο Δημοτικό Σχολείο).

Ο διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα Κωνσταντίνος Φουρνόδαυλος.
Ο διευθυντής του σχολείου Κωνσταντίνος Φουρνόδαυλος, συμφωνώντας με τον Σύλλογο, ξεκαθάρισε εξάλλου, ότι είναι απολύτως αρνητικός στο να διασκορπιστούν τα παιδιά σε διαφορετικά σχολεία.
Ενώπιον των συγκεκριμένων έντονων αντιδράσεων, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να δρομολογήσει τις προαναφερόμενες λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου