Τρίτη 22 Μαΐου 2018

4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, οι τελευταίες εξελίξεις μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Μαίου 2018


Με κάποια καθυστέρηση, Αναδημοσιεύουμε από την Σελίδα της "Ένωσης Γονέων Βύρωνα" ένα άρθρο σχετικά με το 4ο Δημοτικό Σχολείο και ταυτόχρονα παρουσιάζουμε κι ένα απόσπασμα από την ομιλία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δημάρχου κ. Γ. Κατωπόδη, στις 14 Μαίου.
https://www.enosi-gonewn-virona.com/l/a4o-dimotiko-scholeio-vyrona-oi-teleytaies-exelixeis2/


Χτες 14/05/2018 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Βύρωνα. Πριν την έναρξη της συνεδριάσεως, ο δήμαρχος Βύρωνα τοποθετήθηκε επί των εξελίξεων στο θέμα του 4ου Δημοτικού. Η ενημέρωση αυτή είχε στην ουσία προαναγγελθεί τις προηγούμενες μέρες και ήρθε ως συνέχεια αιτημάτων για ενημέρωση που δέχτηκε η δημοτική αρχή τόσο από το Συλλόγο Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου, όσο και από την Ένωση Γονέων και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας εκπαίδευσης "Ρόζα Ιμβριώτη", αναφορικά πάντα με την πρόοδο του προ μηνός εξαγγελθέντος πλάνου της δημοτικής αρχής για το θέμα του 4ου Δημοτικού.


Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε έγγραφο-έγκριση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος για παραχώρηση χώρου στην περιοχή του Καρέα, με σύμβαση χρησιδανείου και για διάστημα δέκα ετών. Κατόπιν τούτου και δεδομένης της δέσμευσης του Δημάρχου ότι εντός των επόμενων 15 ημερών θα ολοκληρωθεί και η εκταμίευση ποσού περί τις 400.000 ευρώ για τις ανάγκες αποκατάστασης του κτηρίου της Εκκλησίας, το Δημοτικό Συμβούλιο ομοφώνως ενέκρινε τη σύναψη της ανωτέρω συμβάσεως και εξουσιοδότησε το Δήμαρχο για την οριστική υπογραφή της.


Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε τα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Σύμβούλιο πέρα από το ανωτέρω θέμα της συμβάσεως και κατόπιν σχετικών τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών φορέων που παρίσταντο:
Ορίστηκε η 3η Ιουνίου ως η μέρα διοργάνωσης ημερίδας - διαβούλευσης σχετικά με το μέλλον του κτηρίου του 4ου Δημοτικού, οπότε και θα κριθεί ποιά εκ των λύσεων (κατεδάφιση και ανέγερση ή αναπαλαίωση) θα προκριθεί. Αναμένουμε την επίσημη πρόσκληση εκ μέρους της δημοτικής αρχής.
Ζητήθηκε από το Σύλλογο Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου, και εγκρίθηκε επί της αρχής από το δήμαρχο Βύρωνα, η σύσταση επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την εξέλιξη του συνόλου των εργασιών και διαδικασιών, ώστε να αποφευχθούν παρεκκλίσεις και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα πιθανές δυσκολίες που θα προκύψουν.
Εκ μέρους του Συλλόγου "Ρόζα Ιμβριώτη", έγινε ειδική αναφορά στην τύχη του 4ου Νηπιαγωγείου το οποίο δε συμπεριλαμβάνεται στον ως τώρα προγραμματισμό της δημοτικής αρχής. Ουσιαστικές και ικανοποιητικές απαντήσεις δε δόθηκαν από το δήμαρχο επί του πράγματι σοβαρού αυτού θέματος.
Ξεκαθαρίστηκε ότι για το πολύ σοβαρό ζήτημα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο προσωρινό σχολείο στον Καρέα, αρμόδια θα είναι η Περιφέρεια Αττικής και πρέπει εντός των επόμενων ημερών ο Διευθυντής του Σχολείου, ως μόνος αρμόδιος, να υποβάλει σχετικό αίτημα υπαγωγής στο πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών της Περιφέρειας.
Η Ένωση Γονέων πρότεινε, με το πέρας της δέσμευσης του προσωρινού σχολείου στον Καρέα για τις ανάγκες του 4ου Δημοτικού, και λογικά μετά παρέλευση 2-3 ετών από σήμερα, τη χρήση του σχολείου αυτού για τις ανάγκες σχολείου ειδικής αγωγής στην περιοχή μας, ανάγκη αντικειμενική και του Βύρωνα αλλά και όλων των όμορων δήμων. Οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν ούτε ικανοποιητικές ούτε και επί της ουσίας.
Έγινε τέλος αρκετός λόγος, και δικαίως, για τις κακές συνθήκες μεταφοράς των μαθητών των δύο τμημάτων που φιλοξενούνται στο 8ο Δημοτικό όλο το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει έντονη ανησυχία σε πολλούς γονείς σχετικά με την πιθανότητα η κάκιστης ποιότητας μεταφορά να κληρονομηθεί από Σεπτέμβρη στους μαθητές που καθημερινώς πλέον θα μεταφέρονται στο σύνολο τους στον Καρέα.


Θα κλείσουμε αυτήν την ενημέρωση στους γονείς με ένα τελευταίο δικό μας σχόλιο με αφορμή το παραπάνω θέμα της μεταφοράς:


Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως τίποτα δε χαρίζεται, παρά μόνο κατακτιέται με διεκδίκηση και αγωνιστική διάθεση. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς το σύνολο της σχολικής κοινότητας του Βύρωνα προσπάθησε με τον τρόπο του να διευκολύνει μια ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση. Τα περισσότερα των θεμάτων λύθηκαν εσωτερικά μέσω της συνεργασίας σχολείων, γονέων και δασκάλων. Από το δήμο εν προκειμένω τι ζητήθηκε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο; Να κάνει το αυτονόητο, το εύκολο αν θέλετε, να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή μεταφορά μέρους των μαθητών στο 8ο Δημοτικό. Πώς; Nα κάνει δυό στοιχειώδεις παρεμβάσεις στις οδούς πέριξ του 4ου Δημοτικού ώστε να διευκολύνει την παραλαβή και παράδοση των παιδιών με ασφάλεια στους γονείς τους, να φροντίσει για την ύπαρξη συνοδού για το λεωφορείο, να ελέγξει όπου απαιτείτο τον ιδιώτη που ανέλαβε το έργο της μεταφοράς. Αντ' αυτού τι βίωσαν οι γονείς? Έγιναν οι ίδιοι συνοδοί στο λεωφορείο, έγιναν οι ίδιοι τροχονόμοι και παρκαδόροι για να μπορέσουν τα παιδιά τους να επιβιβαστούν στο λεωφορείο. Τσακώθηκαν με συμπολίτες μας για το ποιός πάρκαρε που κι όλα αυτά μπροστά στα παιδιά τους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε ξανά, είναι πλέον από όλους κατανοητό πως όπου τα δικαιώματα μας δεν διεκδικούνται αγωνιστικά, υπάρχει αδιαφορία, μια αδιαφορία των αρχών που τη βιώνουμε καθημερινά και όχι μόνο σε επίπεδο δήμου.


Από εδώ και στο εξής και για όσο είναι σε εξέλιξη η προσωρινή λύση που επελέγη για το 4ο Δημοτικό, θα πρέπει να απαιτήσουμε όλα να γίνονται όχι απλά αξιοπρεπώς, αλλά ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ. Διότι όλοι αυτοί οι γονείς που έβαλαν πλάτη για να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα του σχολείου τους, που πιθανότατα οι έχοντες μεγαλύτερα παιδιά δε θα έχουν τη χαρά να δουν τα παιδιά τους στο νέο σχολείο που θα χτιστεί, αυτοί οι γονείς δίδαξαν αξιοπρέπεια και απαιτούν αξιοπρέπεια.

Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά είναι ένας δρόμος που διασφαλίζει την ύπαρξη του σχολείου και που στο τέλος του θα μας περιμένει το νεό σχολείο. Καλούμε τους γονείς αταλάντευτοι να επιδείξουν τη δύναμη που χρειάζεται. Η Ένωση Γονέων θα είναι σίγουρα δίπλα τους!

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα από το Δημοτικό Συμβούλιο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου