Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Σε 9 μήνες, "φτου κι απ' την αρχή"; Με βάρκα την ελπίδα, θα οδεύσουμε σε απλή αλλαγή φρουράς ή σε αλλαγή πολιτικής;



Από αύριο, Δευτέρα 27 Αυγούστου, μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η οποία θα διαρκέσει 40 εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί με τις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Μαΐου του 2019.
Και το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν θα υπάρξει τότε κάποια σημαντική αλλαγή στο Δήμο μας ή θα ακολουθηθεί η πεπατημένη των τελευταίων χρόνων, όπου νικήτριες αναδεικνύονται οι παρατάξεις οι οποίες στηριζόμενες στο κομματικό τους χρίσμα, εκμεταλλεύονται την εκλογική επιρροή που διαμορφώνεται, την περίοδο εκείνη, στο σύνολο του εκλογικού σώματος της χώρας. 

Αξίζει εδώ να θυμηθούμε τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών της 18ης και 25ης Μαΐου 2014. Μετά τα ποσοστά, οι πρώτοι αριθμοί αντιστοιχούν στις ψήφους που έλαβαν οι δημοτικές παρατάξεις την Α' Κυριακή, και οι δεύτεροι, στη Β' Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης.
[Τα στοιχεία από τη "Στάση Βύρωνα"]

Εγγεγραμμένοι:    43.194 - 43.664
Ψήφισαν Σύνολο:    26.083 - 26.893
Άκυρα:    734 - 1.414
Λευκά:    391 - 1.376
Έγκυρα Σύνολο:    24.958 - 24.103

Έλαβαν:
1. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ - Α. ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ: 22% Ψήφοι: 5.491 - 14.430
2. ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ - ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΓΩΓΟΣ: 24/64%  Ψήφοι: 6.148 - 9.673
3. ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ - Μ.ΜΠΑΝΤΗΣ: 14,97% Ψήφοι: 3.735   
4. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ - ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ: 11,65% Ψήφοι: 2.907   
5. ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΥΡΩΝΑ: 11,55% Ψήφοι: 2.885   
6. ΒΥΡΩΝΑΣ-ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: 11,47% Ψήφοι: 2.863   
7. ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ: 3,72% Ψήφοι: 929

Ακούγεται πάντως ότι, στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση οι "μνηστήρες" της θέσης του Δημάρχου, θα είναι περισσότεροι από 7. Όπως και να έχει, όποιος τη διοίκηση της πόλης διακαώς επιθυμεί, ας τη διεκδικήσει να την πάρει! Αρκεί να την αξίζει. Αρκεί και οι ψηφοφόροι να κάνουν την αυτοκριτική για την ψήφο τους πριν τις εκλογές, όχι πάντα μέσα από το πρίσμα του κομματικού θέλω, αλλά μέσα από μια κριτική διεργασία και σκέψη για την σωστή διοίκηση που πρέπει να έχει ο Δήμος μας, ούτως ώστε να μην εμφανίζονται, οι ίδιοι, μετά τις εκλογές, ως οι συνήθεις μετανιωμένοι κοψοχέρηδες.

Ως συλλογικότητα αν χρειαζόταν να κάνουμε -χωρίς παρωπίδες- έναν σύντομο απολογισμό της τετραετίας που πέρασε, απλώς θα αντιγράφαμε το παρακάτω απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Επικοινωνία, τον Ιούνιο του 2018 (αριθμός φύλλου 42), ο επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΒΥΡΩΝΑ και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, όπου μεταξύ άλλων, στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς αξιολογεί τα πεπραγμένα της διοίκησης Γ. Κατωπόδη, απάντησε τα εξής:
Έχοντας περάσει 4 χρόνια από τις εκλογές πλέον μπορούμε να πούμε ότι, δυστυχώς, η παρούσα δημοτική αρχή αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Ανέλαβε την εξουσία στηριζόμενη στο πλεονέκτημα που της έδινε σε δεδομένη χρονική στιγμή το κομματικό της χρίσμα και στην αποτυχία της προηγούμενης διοίκησης, χωρίς να διαθέτει σαφές σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων και όραμα για την πόλη μας. Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις πολλών από τους συμμετέχοντες στην πλειοψηφούσα παράταξη. Αλλά στην πολιτική κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος. Και η δημοτική αρχή απογοήτευσε όσους ψήφισαν για αλλαγή πολιτικής στο Δήμο μας και όχι για απλή αλλαγή φρουράς".

Τα είπε σχεδόν όλα!

Δυστυχώς, η παρούσα διοίκηση όντως αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, αυτή είναι η αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι δυστυχώς και ότι, η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, δεν εκπλήρωσε όπως θα έπρεπε τον ρόλο της! Ακολούθησε παθητικά την πορεία της διοίκησης Γ. Κατωπόδη, και -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- σε γενικές γραμμές, αποδείχθηκε και αυτή  κατώτερη των περιστάσεων, ειδικά δε, η -επί 4ετίας ωσεί παρούσα- μείζονα αντιπολίτευση, σάρκα εκ της σαρκός της προηγούμενης αποτυχημένης διοίκησης της περιόδου 2010-2014, ήταν ανύπαρκτη! 

Όπως αλήθεια είναι ότι, υπάρχουν εκεί έξω στην πόλη μας εκατοντάδες θέματα και προβλήματα που περιμένουν ν΄αναδειχθούν και να επιλυθούν, και αυτό δεν μπορεί να γίνει από δημοτικές παρατάξεις νάνους με μεγάλες σκιές. Δυστυχώς!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου