Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Περί ανακύκλωσης: σήμερα και άλλοτε. Κάπως σαν δρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ...



Πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η διοίκηση της Καθαριότητας του Δήμου άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου τον τρόπο σκέψης της, και προσπαθεί τώρα να αλλάξει και τους επιχειρηματίες της πόλης με τον οδηγό ανακύκλωσης που ανακοίνωσε μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου. Το ότι επιδοκιμάζουμε τη σημερινή μετάπλαση -γι' αυτό άλλωστε αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του δήμου- δεν σημαίνει ότι λησμονούμε το παρελθόν!
Γιατί, τότε, ήταν της νοοτροπίας, "έλα μωρέ, και τί έγινε;" για ένα "κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο βγάζει μόνο χαρτόκουτα"...
Βλέπε την αιτιολόγηση στον σχολιασμό μας, με μια "ενδιαφέρουσα" αναδρομή στο παρελθόν, μετά την ανακοίνωση του δήμου που αναδημοσιεύουμε:


 Ελάτε να καθαρίσουμε τη ζωή μας από τα σκουπίδια, κάνοντας Ανακύκλωση!

Οδηγός ανακύκλωσης για τους επιχειρηματίες της πόλης 

Ανακύκλωση είναι η επαναχρησιμοποίηση ενός υλικού που δεν χρειαζόμαστε. Τα οφέλη της πολλά.
Εξοικονομούμε πρώτες ύλες, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων, εξοικονομούμε χρήματα, δημιουργούμε νοοτροπία οικολογικής συνείδησης, βελτιώνουμε το περιβάλλον, συνεπώς και το βιοτικό μας επίπεδο.

Αναπτύσσουμε την ανακύκλωση κάνοντας  τις σωστές ενέργειες:
Διπλώνουμε τις μεγάλες χάρτινες  συσκευασίες και τα χαρτόκουτα ώστε να καταλάβουν τον μικρότερο  δυνατό όγκο για εξοικονόμηση χώρου στους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού.

Δεν ανακυκλώνονται:
  • cd / dvd
  • πλαστικά καλαμάκια
  • μαχαιροπίρουνα, κούκλες, παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια, πλαστικές καρέκλες-τραπέζια, ρολά, φελιζόλ (πολυστερίνη)
  • και φυσικά όλα τα οργανικά σκουπίδια

Στους κάδους χαρτιού δεν ρίχνουμε χαρτόκουτα ποτών, χυμών ή γάλακτος, τύπου τετραπάκ που ανήκουν στην κατηγορία του πλαστικού.

Τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία είναι τα εξής:
από 1 τόνο ανακυκλωμένου χαρτιού έχουμε
-Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού κατά 40-50%
-Μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 72%
-Διασώζονται 19-22 δέντρα

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΓΚΗ 
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ!

 

Αυτή ήταν η ανακοίνωση της διοίκησης για την ανακύκλωση.

Δίχως όμως την καταπολέμηση του φαινομένου της "κλοπής" των ανακυκλούμενων υλικών δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελέσματα. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες, διαβάστε επίσης το άρθρο της 7ης Σεπτεμβρίου 2017, "ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ"




Και ήρθε η ώρα να θυμηθούμε (scripta manent τα γραπτά μένουν)
ποία ήταν η στάση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Βύρωνα όταν, πριν οκτώ (8) χρόνια ακριβώς, ως Προϊστάμενος του Τμήματος Καθαριότητας, απαντούσε στις 30 Ιουνίου του 2010, ως άλλος Μένιος Κουτσόγιωργας (για τη βίλα Αν. Παπανδρέου), στις καταγγελίες (αρ. Πρωτ: 17773/22-06-2010) των πολιτών σχετικά με τα ασυμπίεστα χαρτόκουτα που για χρόνια πετούσαν, οι υπάλληλοι ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, αντί, στον κάδο ανακύκλωσης για χαρτί, στον κάδο των απορριμμάτων, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό, καθημερινά, τον όγκο των απορριμμάτων του κάδου που βρισκόταν 50 μέτρα μακριά!

30 Ιουνίου 2010

 Δείτε, που κατέληγαν τα χαρτόκουτα, μέσα από τις ενδεικτικές διαδοχικές φωτογραφίες παρμένες από drone... του 2010 που δημοσιεύουμε, καθώς επίσης και την 1η φωτογραφία του άρθρου.

Επί το έργον

Και όταν τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2010, τοποθετήθηκε κάδος απορριμμάτων, εκεί, που πρώτα δεν ήταν δυνατόν να τοποθετηθεί, σύμφωνα με τα γραφόμενα του τότε Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Καθαριότητας (αλλά -για όσους δεν γνωρίζουν- παλαιότερα υπήρχε, ασχέτως αν τον μετακινούσαν οι, "ημέτεροι" της περιόδου εκείνης, κάτοικοι), δείτε την φωτογραφία, 


αυτός, μέσα σε ένα μήνα απομακρύνθηκε ξανά -λόγω των ημετέρων που αναφέραμε- με την αιτιολογία που διαβάζετε παρακάτω και η οποία κοινοποιήθηκε, στις 30 Νοεμβρίου 2010, ως απάντηση στο υπ' αρ. 30493/20-10-2010 έγγραφο: 
"Ο κάδος τοποθετήθηκε δοκιμαστικά και αφαιρέθηκε από την Υπηρεσία μας διότι δεν κρίθηκε αποτελεσματικό μια και η κατάσταση δεν βελτιώθηκε και δεν πρόκειται να βελτιωθεί όσο ο Δήμος Αθηναίων δεν τοποθετεί κάδους στα όριά του".

30 Νοεμβρίου 2010
Στα όρια του Δήμου, ή μήπως οι αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές και η απάντηση ήταν στα όρια "τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι"; Γιατί το αποτέλεσμα και της επόμενης χρονιάς ήταν κάπως έτσι...


μέχρι που... αλλά αυτή, είναι μια άλλη ιστορία, κι ένας από τους λόγους που Δεν ασχολούμαστε συχνά με τη διοίκηση της Καθαριότητας!

Όπως βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες, θα λέγαμε ότι, στο αρχείο μας, έχουμε "ράμματα για τη γούνα" πολλών...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου