Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Η κατάληψη στην Ανάληψη, και η καταληψία της Διοίκησης, κυρίως...


Ξεκινήσαμε το άρθρο με μια φωτογραφία με στοιχεία ιμπρεσιονισμού για να αναφερθούμε σε μια κατάσταση παραλογισμού, δηλαδή που τη χαρακτηρίζει η απουσία κάθε ελέγχου από τη λογική...
Η αναφορά μας είναι για την Παιδική Χαρά της Ανάληψης, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Αν. Βαλλιανάτου θα έπρεπε να είχε ανακατασκευαστεί πριν το τέλος του 2018, αλλά και για την, από το 2014, κατάληψη του αναψυκτηρίου αυτής.

Μια χρόνια κατάσταση η τελευταία, που μοιάζει με παράσταση θεάτρου του παραλόγου, όπου, από τη μία πλευρά, έχουμε καταδήλως έναν ανίκανο να αντιδράσει δήμαρχο (άραγε γιατί; αφού δεν θεωρεί ότι είναι το νευροσπαστούμενο σιγιλλάριο της κεντρικής εξουσίας, όπως υπονοούν οι καταληψίες στην ανακοίνωσή τους που, απόσπασμά της, παραθέτουμε παρακάτω), που εμμένει στα λόγια, τα οποία όμως απέχουν παρασάγγας από τις πράξεις που εξαγγέλλει και τις υποτιθέμενες αρχές που διατυμπανίζει, και από την άλλη, έχουμε τους νταήδες καταληψίες, που "θρονιάστηκαν σαν κερατάδες" (έκφραση του συνθέτη-τραγουδιστή Π. Σιδηρόπουλου), με τη φασιστική νοοτροπία και την φυγοκεντρική... γραφή.

Και ως συνήθως, στη μέση, η πλειονότητα των πολιτών του δήμου, που απορεί και διαμαρτύρεται, και η οποία ψήφισε και ανέδειξε ένα δημοτικό συμβούλιο που κι αυτό, σφυρίζοντας αδιάφορα, ούτε ανακίνησε ποτέ το θέμα, ούτε αποφασίζει, ούτε πράττει κάτι ώστε να μεταβληθεί η από 4ετίας παγιωμένη κατάσταση!
Μην ξεχνάμε ότι, εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλοι!      

Ας ξαναθυμηθούμε τι ανέφερε στις 8 Οκτωβρίου 2014 η ανακοίνωση της διοίκησης Κατωπόδη για την κατάληψη του Δημοτικού Αναψυκτηρίου της Ανάληψης:

 
Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής 
για την κατάληψη του Δημοτικού Αναψυκτηρίου της Ανάληψης

"Με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη του αναψυκτηρίου της Ανάληψης από ολιγομελή ομάδα πολιτών του Βύρωνα και άλλων περιοχών, δηλώνουμε τα εξής:
Αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Βύρωνα εδώ και έναν μήνα. Αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα απολίτικων διαφημιστικών τρικ, ούτε ιδεολογικών υποχωρήσεων. Υπήρξε αποτέλεσμα συνέπειας, αγωνιστικότητας, συμμετοχής και αρχών.

Μία από τις αρχές μας, που αποτέλεσε και προεκλογική μας δέσμευση, είναι ότι θα αξιοποιηθούν τα κλειστά δημοτικά αναψυκτήρια, με σκοπό τη δημόσια χρήση τους, ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους και σε όλες τις συλλογικότητες που σέβονται τη δημοκρατία και  δεν δημιουργούν αποκλεισμούς.

Ως γνωστόν, είχαμε αντιδράσει εντονότατα και είχαμε συμμετάσχει στην ακύρωση των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίησή τους από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε ήδη το 2012, με μια μαζικότατη εκδήλωση, την δημιουργία Κέντρου δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στον χώρο του αναψυκτηρίου της Ανάληψης.

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι η εν λόγω κατάληψη γίνεται στο ξεκίνημα της θητείας της δημοτικής αρχής, η οποία έχει υποσχεθεί την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων προς όφελος των Δημοτών. Για μας τα κινήματα κατοίκων που λειτουργούν με συλλογικές διαδικασίες είναι καταρχήν θετικά, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν περιλαμβάνουν λογικές αποκλεισμού και απευθύνονται σε όλη την κοινωνία.

Δυστυχώς, στην ανακοίνωση των πολιτών που προχώρησαν στην κατάληψη κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου φανερό. Εκτός από τις ανακρίβειες και λάθη που περιέχει (το κτίριο δεν χτίστηκε το 2005 και δεν πέρασε ποτέ στα χέρια ιδιώτη), διαφαίνεται η πρόθεση για πολιτική και όχι κοινωνική κατάληψη, με πολύ κλειστή φυσιογνωμία και με αποκλεισμούς.

Από την πρώτη μέρα της κατάληψης ζητήσαμε από τα άτομα που την πραγματοποιούν να αποχωρήσουν. Η δημοτική αρχή έχει προγραμματικό στόχο και βούληση, παρά τις αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων εξήγγειλε. Αυτό έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται και θα γίνει όλο και πιο φανερό όσο ο καιρός περνάει".

Ο δικός μας σχολιασμός; "Όσο ο καιρός περνάει, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η διοίκηση Κατωπόδη ξέχασε μία από τις αρχές της..."
  



Ας δούμε τώρα και μερικά αποσπάσματα από την μακροσκελέστατη ανακοίνωση της 10ης Οκτωβρίου 2017 (πριν ένα χρόνο δηλαδή) που έβγαλαν οι καταληψίες, με αφορμή μία συνέντευξη του Δημάρχου κ. Γρ. Κατωπόδη:

-----------------------------

Πίσω από τις λέξεις Κατωπόδη, κρύβεται και λίγο… Αλέξης

“Το βασικό εργαλείο για τη χειραγώγηση της πραγματικότητας είναι η χειραγώγηση των λέξεων” Φίλιπ Ντικ (συγγραφέας Επ.Φαντασίας)

"Στις 28-9-2017 ο αριστερός δήμαρχος της γειτονιάς μας Γρηγόρης Κατωπόδης, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο καλύτερος υπηρέτης του καπιταλισμού σε συνθήκες κοινωνικής όξυνσης είναι μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία υπνωτίζει με τα δεκάδες ψέμματά της περί κοινωνικού κράτους, μέριμνας ή πρόνοιας μια ολόκληρη φτωχοποιημένη κοινωνία. Στην εξελιγμένη της έκδοση αυτή ονομάζεται “Σύριζα” ..... .... .............. ......... ........... .........
(αφαιρέσαμε τα πολιτικά σχόλια που δεν ενδιαφέρουν το δήμο μας)
Περνώντας στα πιο δικά μας τώρα, ο Γρηγόρης Κατωπόδης δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει αυτό το αφήγημα βαφτίζοντας με τη σειρά του το κρέας ψάρι. Σε ένα ρεσιτάλ προσπάθειας χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ο υπάλληλος του Σύριζα δηλώνει δημόσια σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Δημοσκοπήσεις” του AtticaTV, ότι θα απαιτήσει από τον κόσμο της κατάληψης της Ανάληψης να προχωρήσει στην εκκένωση του κατειλημμένου αναψυκτηρίου καθώς του τον ζητήσανε συλλογικότητες (δεν μας είπε όμως ποιες) για να το χρησιμοποιήσουν γενικά και αόριστα ως χώρο στήριξης ΑμεΑ.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Κατάληψη της Ανάληψης, πλυντήριο του Σύριζα δεν θα γίνει. Αναφερόμαστε στην τακτική των αριστερών διαχειριστών του κράτους από τη μία να επιβάλλουν δυσβάστακτες πολιτικές για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και από την άλλη τα τοπικά τσιράκια τους να μετατρέπουν σε “κοινωνικά πλυντήρια” τα δημόσια κτήρια, σε χώρους δηλαδή που διαφημίζουν ότι παράγουν κοινωνικό έργο ενάντια στην φτώχεια και την εξαθλίωση, σε λογικές αλληλεγγύης!!! Από τη μία μας παίρνουν ολόκληρες τις ζωές δηλαδή, και από την άλλη μας προσφέρουν “απλόχερα” ένα φιλοδώρημα για να φυτοζωούμε. Αυτή η μοντέρνα αθλιότητα προφανώς και δεν θα μας βρει συνένοχους. Οπότε ας ξεχάσουμε τα σενάρια περί ”οικειοθελής” αποχώρησής μας, τα οποία ούτως η άλλως για τα επόμενα χρόνια δεν τα συζητάμε καν. Απλά λέμε: ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΤΕ.
Μάθημα πέμπτο. Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Εδώ για πρώτη φορά έχουν παίξει δημόσια νέες μπάντες και μουσικά σχήματα, ενώ λειτουργεί μουσική ομάδα η οποία σε λίγο καιρό θα ανακοινώσει την λειτουργία στούντιο μουσικής. Παράλληλα σε αυτόν τον χώρο συναντιέται η συντακτική ομάδα αναρχικής εφημερίδας της ευρύτερης γειτονιάς, η οποία μοιράζεται χωρίς οικονομικό αντίτιμο. Εδώ επίσης γίνονται ανοικτά μαθήματα χορευτικής γυμναστικής, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Εδώ έχουν γίνει μαθήματα αυτομόρφωσης, μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για φυλακισμένους αγωνιστές, ενώ έχουν φιλοξενηθεί συνελεύσεις για εργατικούς αγώνες (Νέο Αθήναιον) και για αντιφασιστικές δράσεις…
και τώρα κύριε Άκη που γνωριστήκαμε, ας το πούμε για άλλη μια φορά, ούτε να το σκέφτεσαι…"

Ολόκληρη την επεισκωμάζουσα ανακοίνωση μπορείτε να την δείτε εδώ:



Ο δικός μας σχολιασμός; Ότι εκείνοι έγραψαν: "Το βασικό εργαλείο για τη χειραγώγηση της πραγματικότητας, είναι η χειραγώγηση των λέξεων"... 
 
 ---------------------------------------------------

Και η Παιδική Χαρά; 
Μόνο χαρά δεν είναι... αντιθέτως, σε πιάνει ΘΛΙΨΗ !


Συγκρίνατε με το παρελθόν

Φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα του Δήμου στο άρθρο: Παιδική χαρά Ανάληψης
Εκεί που εξακολουθούμε να διαβάζουμε: "Το πάρκο της Ανάληψης άλλαξε μορφή! Σήμερα απολαμβάνουμε ένα πρότυπο πάρκο αναψυχής! Περιλαμβάνει δύο νηπιακές χαρές για παιδιά νηπιακής, προσχολικής και βρεφικής ηλικίας, με καινούργια δάπεδα και όργανα ασφαλεία, με νέα μέσα αναψυχής και ψυχαγωγία, με πολύ χρώμα αλλά και πράσινο. Από τα οκτώ στρέμματα τα πέντε είναι καλυμμένα με γκαζόν, ενώ έχουν φυτευθεί 3.000 φυτά και θάμνοι"!


Ξεκινήσαμε το άρθρο με στοιχεία ιμπρεσιονισμού, κλείνουμε με στοιχεία σουρεαλισμού
 από την είσοδο (είσοδο; ποια είσοδο, αφού κι αυτή έχει καταληφθεί!) της Παιδικής... Χαράς



Σημείωση
Καταληψία = Παθολογική κατάσταση παρόμοια με ύπνωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής δεν εμφανίζει εθελούσια κινητικότητα...


Ενάργεια
Νοέμβριος 2018




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου