Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Μάστιγα η κάλυψη των πινακίδων οδοσήμανσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας(Κ.Ο.Κ.)



Η ασφαλής οδήγηση μέσα στην πόλη πρέπει να αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας, καθώς είναι ζήτημα ζωής αλλά ταυτόχρονα και ένδειξη πολιτισμού, όταν οι πινακίδες οδικής σήμανσης βρίσκονται σε καλή κατάσταση, γιατί βοηθούν έτσι στην αποφυγή ατυχημάτων. Κάτι όμως που δεν συμβαίνει στην καθημερινότητά μας.

Μιλάμε για το φαινόμενο της κάλυψης των πινακίδων κυκλοφοριακής σήμανσης με αυτοκόλλητα, με συνθήματα, με σπρέι κλπ. τα οποία καλύπτουν μεγάλο μέρος της πινακίδας, πράγμα που, αφενός μεν επιφέρει δυσκολίες στους οδηγούς, αφετέρου δε μπορεί να γίνει αιτία πρόκλησης επικίνδυνων καταστάσεων και ατυχημάτων.

Τα νεαρά συνήθως άτομα που προβαίνουν στην ενέργεια αυτή, της κάλυψης των πινακίδων, βλέποντάς τη ως ένα τρόπο αντίδρασης και εκτόνωσης, θα λέγαμε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν τόσο τους οδηγούς (αυτοκινήτων ή δικύκλων) όσο και τους πεζούς, αλλά είναι πραγματικά άγνωστο εάν η πράξη αυτή γίνεται από απερισκεψία ή δυστυχώς υπάρχει επίγνωση της.
Να σημειωθεί ότι, η καταστροφή ή παραποίηση πινακίδας κυκλοφοριακής σήμανσης θεωρείται αδίκημα, που επιφέρει σημαντικές νομικές συνέπειες στους δράστες, οι οποίες μπορεί να φθάσουν έως και σε ποινή φυλάκισης (2) δύο ετών.

Αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήσαμε μία πολύ σωστή ενέργεια-εκστρατεία καθαρισμού των Πινακίδων Σήμανσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), από μια δημοτική παράταξη (συγκεκριμένα του κ. Γώγου), επειδή δεν είχε συνέχεια, θα πρέπει να την εντάξουμε στο πλαίσιο της προεκλογικής της και μόνον εκστρατείας.

Καλούμε όμως τη διοίκηση του Βύρωνα να ενστερνιστεί την συγκεκριμένη δράση, και αφού αρχικά αναλάβει την πρωτοβουλία της ενημέρωσης των πολιτών (με τη βοήθεια όλων ανεξαιρέτως των τοπικών μέσων ενημέρωσης) για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι καθαρές πινακίδες οδικής σήμανσης στην ασφαλή οδήγηση και την αποφυγή ατυχημάτων, εν συνεχεία, να προχωρήσει, με το σύνθημα "Καθαρές Πινακίδες – Ασφαλέστεροι Δρόμοι" (το σύνθημα αυτό χρησιμοποιήθηκε σε μια παρόμοια δράση στο Δήμο Ελευσίνας), σε μια εκστρατεία προσπάθειας καθαρισμού των πινακίδων με την εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων κάθε δρόμου, και κάθε γειτονιάς του Βύρωνα!
        
Μόνον έτσι, με τέτοιου είδους πολιτιστική δράση, που θα συνδέεται τόσο με τον σεβασμό του πολίτη και του οδηγού, όσο και με την καθαριότητα του δημοσίου χώρου, μπορεί να έχουμε, άμεσα, απτά αποτελέσματα, κυρίως για την οδική ασφάλεια μέσα στην πόλη μας, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Και αν αδυνατεί να το πράξει η παρούσα διοίκηση, τότε ας επιληφθεί κι ας ηγηθεί της δράσης αυτής η μείζονα αντιπολίτευση, η οποία διαθέτει την "τεχνογνωσία" και φυσικά την απαραίτητη εμπειρία ή οποιαδήποτε άλλη δημοτική παράταξη ή νεοδημιουργηθείσα κίνηση...  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου