Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΡΟΛΑ: Η Πρωτοβουλία μας καθημερινά δικαιώνεται

Συνέντευξη τύπου έδωσε στην εφημερίδα "ΖΩ2" η δημοτική σύμβουλος κα Βασιλική Σάρολα ως υποψήφια Δήμαρχος πλέον -η μόνη γυναίκα υποψήφια- επικεφαλής της νεοσυσταθείσας και ανεξάρτητης παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα", και την οποία αναδημοσιεύουμε από εδώ:

 

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα» κάνει αυτή την εποχή τα πρώτα της βήματα ως παράταξη. Προέρχεται από την κίνηση 6 ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων που βρέθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές «απέναντι» στη διοίκηση του Δήμου και προσπάθησαν να συγκροτήσουν ενιαία άποψη για τα δημοτικά πράγματα. Επικεφαλής της νέας παράταξης και υποψήφια δήμαρχος είναι η δικηγόρος Βάσια Σάρολα, η πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του 2014 και, στη συνέχεια, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

-Κυρία Σάρολα, φτάνοντας στο τέλος μιας ακόμη «δημαρχιακής θητείας», πιστεύεται ότι ήταν μια θητεία κερδισμένη ή χαμένη για την πόλη σας;

Β.Σ.: Τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά την έναρξη δηλαδή της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, ο Δήμος μας βρισκόταν σε μία κατάσταση οριακή από πλευράς οικονομικής ρευστότητας, υποδομών, στελέχωσης υπηρεσιών και παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους. Σήμερα, διανύουμε τον πέμπτο χρόνο διοίκησης της παρούσας δημοτικής αρχής και πρέπει όλοι με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να κάνουμε μία αποτίμηση των πεπραγμένων.

Η κατάσταση των δημοτικών υποδομών – σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες, παιδικοί σταθμοί – παρά τις καλές προθέσεις – εκ του αποτελέσματος κρίνεται ως μη ικανοποιητική και σίγουρα δεν συνάδει με τους στόχους που όλοι πρέπει να έχουμε για μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική. 
Η κατάσταση και σε άλλους τομείς ευθύνης του Δήμου δεν είναι ικανοποιητική. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών παραμένει, αν και δόθηκε η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Στο οικονομικό πεδίο υπάρχει μία βελτίωση, κυρίως λόγω της δυνατότητας που δόθηκε από την Κυβέρνηση για αναχρηματοδότηση των δανείων των Δήμων, αλλά και της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών των Δήμων από την κρατικό προϋπολογισμό το 2016. Βάσει αυτών, ο Δήμος Βύρωνα, αλλά και πολλοί άλλοι δήμοι ανά την επικράτεια που αντιμετώπιζαν προβλήματα υπέρμετρου δανεισμού και συσσωρευμένων χρεών, πήρε μία μικρή ανάσα οικονομικής ρευστότητας, χωρίς όμως να λυθεί το πρόβλημα της μακροπρόθεσμης οικονομικής του επιβίωσης. 
Η επόμενη διοίκηση του Δήμου θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές υποχρεώσεις που δεν έχει η σημερινή διοίκηση, μιας και η περίοδος χάριτος που δόθηκε στην αποπληρωμή των δανείων του δήμου λήγει. Κερδισμένη ή χαμένη δημοτική θητεία, την απάντηση θα τη δώσουν οι συνδημότες μας με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

-Σε σχέση με το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες της Στάσης Βύρωνα, ποια εκτιμάτε ότι ήταν η πιο σοβαρή υστέρηση – υπαναχώρηση της Διοίκησης;

Β.Σ.: Πολλά θα μπορούσα να πω. Επιγραμματικά, και στα πλαίσια μιας σύντομης απάντησης, επιτρέψτε μου να αναφέρω κάτι που προσωπικά θεωρώ κομβικής σημασίας για τη λειτουργία ενός δήμου. Την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Αυτός πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κάθε διοίκησης και σε αυτόν τον στόχο υστέρησε η παρούσα διοίκηση. Δυστυχώς, περιορίστηκε στη συμμετοχή λίγων ατόμων και δεν επιδίωξε τη συμμετοχή των πολλών μέσω ευρύτερων συνθέσεων και συναινέσεων. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για κάθε διοίκηση και δυστυχώς το στοίχημα αυτό χάθηκε.

-Ποιες προτεραιότητες στρατηγικού χαρακτήρα βάζετε εσείς και η παράταξή σας για τον Βύρωνα; Ποιες άμεσες αλλαγές θα επιδιώξετε στην καθημερινότητα του Δημότη;

Β.Σ.: Βασική προτεραιότητα αποτελεί για εμάς η συντήρηση και επισκευή των υπαρχουσών υποδομών της πόλης, αφού πρώτα γίνει πλήρης καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πλατείες, παιδικές χαρές, άλση, το σύνολο των δημοτικών υποδομών που καθορίζουν και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας, πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ανέγερση διδακτηρίου για τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου, που σήμερα στεγάζονται προσωρινά σε κτήριο που έχει παραχωρήσει η Εκκλησία στην περιοχή του Καρέα. Προφανώς, η βελτίωση των υποδομών θα έχει άμεσο, θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων μας. Στόχος μας για την επόμενη δημοτική περίοδο είναι να βάλουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες θα κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας.

-Με βάση το πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση, πόσο εφικτό είναι να θέτει κανείς οραματικούς στόχους και να τους υλοποιεί;

Β.Σ.: Ξέρουμε ότι οι δημοσιοοικονομικοί περιορισμοί, η λιτότητα και οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις των μνημονίων παραμένουν. Γνωρίζουμε, ακόμα, το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας που επιβάλλουν στους Δήμους όλα τα νομοθετήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση των τελευταίων ετών, που ουσιαστικά προσπαθούν να περιορίσουν τη δυνατότητα παρέμβασης των τοπικών κοινωνιών και επιχειρούν να μετατρέψουν τους δήμους σε φορείς υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Παρόλα αυτά, από μία Διοίκηση με όραμα και γνώσεις, αγωνιστική και διεκδικητική, υπάρχει η δυνατότητα και η προοπτική για ένα σημαντικά καλύτερο αύριο στο Δήμο μας. Με συνεχή προσπάθεια και συμμετοχή των πολιτών, μπορούμε να κατακτήσουμε το παρόν και το μέλλον της πόλης μας, αρκεί να το πιστέψουμε και να το προσπαθήσουμε.

-Διοίκηση με κανόνες απλές αναλογικής σημαίνει συγκλίσεις και συνεργασίες. Είστε έτοιμη για αυτές; Θέτετε προϋποθέσεις; Αποκλείεται κάποιες εκ των προτέρων;

Β.Σ.: Οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες των πολιτών βρίσκονταν ανέκαθεν στον πυρήνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προσωπικά, και τα πέντε χρόνια της θητείας μου στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, πορεύτηκα πάντα με γνώμονα την επίτευξη λύσεων και συναινέσεων σε όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς ανέκυπταν. Προφανώς, βασική προϋπόθεση της όποιας συνεργασίας είναι αυτή να γίνεται πάνω σε κοινές προγραμματικές θέσεις και αρχές, και να μην αποτελεί προϊόν κάποιας «άλλου τύπου» συναλλαγής. Σε περίπτωση που μας επιλέξουν οι συνδημότες μας για να διοικήσουμε την πόλη για την επόμενη δημοτική περίοδο, σαφέστατα και θα επιδιώξουμε την σύμπραξη όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της πόλης, στην βάση του προγράμματος και των αρχών μας.

-Είστε ικανοποιημένη από την υποδοχή και την ανταπόκριση που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα η παράταξή σας;

Β.Σ.: Πάρα πολύ. Καθημερινά μας πλησιάζουν οι συνδημότες μας, μας δίνουν στήριξη και δύναμη στον δύσκολο αγώνα μας και μας δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό μας. Δε μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια, όμως νιώθουμε ότι η Πρωτοβουλία που πήραμε, καθημερινά δικαιώνεται και έρχεται να καλύψει μία υπαρκτή ανάγκη στην πόλη μας, αυτήν της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης, που με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών θα εργαστεί σκληρά και συστηματικά για την πόλη.

-Πόσο «χτισμένη» θεωρείτε σε αυτή τη φάση την παράταξή σας για την εκλογική μάχη;

Β.Σ.: Κάθε μέρα προσπαθούμε για το καλύτερο, κάθε μέρα επιδιώκουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Δεν έχουμε την στήριξη κανενός κόμματος, κανενός μηχανισμού, άλλωστε δεν τη ζητήσαμε από κανένα. Όμως έχουμε τη δύναμη, την πείρα, την θέληση, το «μεράκι» και πάνω από όλα τη στήριξη των συνδημοτών μας. Για αυτό πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.
Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε την εκλογική μας διακήρυξη, τις προγραμματικές θέσεις και τις αρχές βάσει των οποίων θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, αλλά και μετά. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο μας. Είναι ώρα ευθύνης και συμπόρευσης για έναν Δήμο που βρίσκεται δίπλα στον Δημότη, που προσπαθεί να δώσει λύσεις στα τοπικά προβλήματα, στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός στους οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους, διεκδικεί από την κεντρική εξουσία, δίνει μάχες απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν επιβληθεί στον λαό μας. Όλα τα παραπάνω είναι η Αυτοδιοίκηση και σε αυτό πιστεύουμε.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου