Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Εσένα, ψηφοφόρε του Βύρωνα, δεν σ' ενδιαφέρει η διαφάνεια;

'Επηλυ ή γηγενή πολίτη του Βύρωνα, εσύ που σε λίγες μέρες καλείσαι να ψηφίσεις, γνωρίζεις (ή μήπως θυμάσαι) ότι, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υποχρεώθηκες, τη χρονική περίοδο 2007-2009, να πληρώσεις δημοτικά τέλη αυξημένα κατά 76% ; 

Δηλαδή, με λόγια απλά, εκεί που ενώ κανονικά για την οικία σου θα έδινες, για παράδειγμα, 100 ευρώ ετησίως, σε ανάγκασαν να πληρώσεις 176 ευρώ. Και μέσα στην προαναφερομένη τριετία, αντί για 300 ευρώ, τελικά σε ανάγκασαν να πληρώσεις 528 ευρώ, δηλαδή, συνολικά 228 ευρώ επιπλέον !  
Σου είπαν ότι επρόκειτο για ένα νόμιμο τέλος ειδικού σκοπού, παρά το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, σε πόρισμά του έκανε αναφορά για ενσυνείδητη παραβίαση της νομοθεσίας, των εγκυκλίων και των νομολογιακών αρχών. Δείτε το πόρισμα, με λήψη αρχείου, εδώ:
Ανταποδοτικά Τέλη Δήμου Βύρωνα-Πόρισμα 

Σου είπαν επίσης ότι, τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν με τον τρόπο αυτό θα πήγαιναν σε απαλλοτριώσεις χώρων. Έτσι συγκεντρώθηκαν στα Ταμεία του Δήμου περίπου 9.000.000. 

Απαλλοτριώσεις χώρων όμως δεν έγιναν. Και τελικά τα χρήματα αυτά -όπως εκείνοι είπαν- κατέληξαν στον κορβανά ! Πληρώθηκαν, έγραψαν και είπαν, η Δημοτική Αστυνομία κλπ.  



Πολίτη, εσύ που στην καθημερινή σου ζωή συναλλάσσεσαι με χρήματα, ζητάς αποδείξεις, και έχεις την απαίτηση να γνωρίζεις τι πληρώνεις, που, και γιατί, στην περίπτωση αυτή, δεν έχεις την περιέργεια -όχι από αυτή που σκότωσε τη γάτα, αλλά αυτή που είναι κόρη και μητέρα της γνώσης- να μάθεις, να ενημερωθείς, που κατέληξαν τα χρήματα αυτά; Για παράδειγμα, τί πλήρωσες στη Δημοτική Αστυνομία; εξοπλισμό ή προσωπικό; Άρα,

- όταν το 2012 κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών διενεργείται οικονομική πραγματογνωμοσύνη στη διαχείριση των εσόδων και των δαπανών του δυνητικού τέλους, της χρονικής περιόδου 2007-2009, σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο αυτό είχε επιβληθεί (σημειωτέον δεν προέκυψαν ευρήματα),
- όταν στη συζήτηση της 15ης Ιουνίου 2015 του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος κ. Α. Κατωπόδης δηλώνει ότι, για ποσό 3.000.000 ευρώ δεν έχει λάβει γραπτό απολογισμό από την προηγούμενη διοίκηση Ν. Χαρδαλιά, δείτε το παρακάτω σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της συζήτησης του θέματος της 3ης Ιουνίου 2015, ΣΕΛΙΔΑ 64, τελευταία παράγραφος:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ θυμάμαι ότι πήραμε για τα 6.000.000 γραπτό απολογισμό. Για τα υπόλοιπα 3.000.000 μέχρι τα 9.000.000 δεν πήραμε απολογισμό.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Τι απολογισμό; Ζητήσατε από κάπου απολογισμό;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δυο λεπτά περιμένετε. Για τα 6.000.000 πήραμε γραπτό απολογισμό ότι πήγαν στα ΚΕΠ τόσα χρήματα, πήγαν στη Δημοτική Συγκοινωνία κλπ. Τα θυμάμαι αυτά. Για τα υπόλοιπα 3.000.000 είπα και το είπα και εδώ σήμερα και όντως δεν έχω πάρει γραπτό απολογισμό. Αυτό είπα. Και είπα ότι σε ερώτηση που έκανα στο Συμβούλιο, σε εσάς, μου απαντήσατε «ότι αυτά έχουν μπει στο συνολικό ταμείο», στον κορβανά δηλαδή. Αυτό είπα.

- όταν η μόνη πληροφόρηση που υπάρχει για την κατάληξη των χρημάτων του ποσού των 9.000.000 ευρώ του δυνητικού τέλους είναι του στυλ ότι πήγαν για την υποστήριξη δράσεων του Δήμου που δεν επιχορηγούνται από το κράτος, όπως η Δημοτική Συγκοινωνία, η Δημοτική Αστυνομία, τα ΚΕΠ, οι Σχολικοί Φύλακες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου,
- όταν στις 30 Ιουνίου 2016 ζητείται από τον Αξιότιμο κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί το όλο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο... και δεν υπάρχει, στο αίτημα αυτό, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση,
(σ.σ: Το ζήτημα είχε προκύψει επειδή -αρχικά- το αίτημά μας για συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., είχε κατατεθεί με την υπ’ αρ. πρωτ.: 34532 αίτηση την 12η Δεκεμβρίου 2014, και είχαν περάσει πέντε (5) μήνες, δίχως ανταπόκριση, για το λόγο αυτό, υπήρξε αναφορά προς το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με την ΑΠ:6335/12-Μαίου-2015 καταγγελία. και επειδή μετά ένα χρόνο, και συγκεκριμένα τέλη Απριλίου του 2016, εστάλη έγγραφο από το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., προς το Δήμο Βύρωνα, με το οποίο καλούσε τη Δημοτική Αρχή, να αποστείλει άμεσα, εντός πέντε (5) ημερών, στο Σώμα Επιθεωρητών όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την καταγγελλόμενη υπόθεση, σχετικές αποφάσεις Δ.Σ., τα αναλυτικά καθολικά των ΚΑΕ είσπραξης του δυνητικού τέλους και της απόδοσης αυτού, τυχόν δικαστικές αποφάσεις και κάθε άλλη απόφαση ή έγγραφο που μπορεί να συμβάλλει στη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ αργότερα, 18 Ιουλίου 2016, ακολούθησε το με ΑΠ:Σ.Ε.Ε.Δ.Δ./Φ.4/ΕΜΠ 970 Έγγραφο (βλέπε συνημμένο 1) που ανέφερε τα εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι, κατόπιν διερεύνησης της ανωτέρω καταγγελίας που υποβάλλατε στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση έχει αποτελέσει αντικείμενο της ΕΓ 25/2011/263 μηνυτήριας αναφοράς για την οποία διενεργήθηκαν προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και οικονομική πραγματογνωμοσύνη στη διαχείριση των εσόδων και των δαπανών του δυνητικού τέλους σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο επιβλήθηκε κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών….»
συνέχεια
-και όταν οι δημοτικές παρατάξεις...

τότε, εάν εσύ δεν θέλεις να σε θεωρούν "κορόιδο", είσαι αναγκασμένος, όχι από ιδεοληψία ή πολιτική σκοπιμότητα, όπως ευκόλως θα μας κατηγορήσουν, αλλά ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, να επανέλθεις (Αρ. Πρωτ: 9898/11-04-2019) λίγο πριν αυτοδιοικητικές εκλογές, και την πιθανή αλλαγή διοίκησης, και να ζητήσεις:

α) αντίγραφο της οικονομικής πραγματογνωμοσύνης της διαχείρισης των εσόδων και των δαπανών του δυνητικού τέλους για την οποία έκανε λόγο το έγγραφο του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.

β) γραπτό απολογισμό (δηλαδή, με το Ν και με το Σ) για το που κατέληξαν τα 3.000.000 ευρώ, για τα οποία, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Α. Κατωπόδης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Ιουνίου 2015, δεν είχε, μέχρι τότε,  λάβει απολογισμό από τον πρώην δήμαρχο Ν. Χαρδαλιά

γ) γραπτό απολογισμό (δηλαδή, με το Ν και με το Σ)  για το που πήγαν ή δαπανήθηκαν  τα υπόλοιπα 6.000.000 του δυνητικού τέλους και όχι ως μια απλή αναφορά (Δημοτική Συγκοινωνία, Δημοτική Αστυνομία, ΚΕΠ, Σχολικοί Φύλακες Νομικά Πρόσωπα του Δήμου) όπως ανέφερε το διανεμηθέν το 2010 έντυπο του πρώην δημάρχου Ν. Χαρδαλιά,   βλέπε: 



και τέλος
δ) τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της περιόδου εκείνης με τις οποίες τροποποιήθηκε ο αρχικός σκοπός για τον οποίο είχε επιβληθεί το δυνητικό τέλος 2007-2009, δηλαδή, για απαλλοτριώσεις χώρων.

Ο Δήμαρχος Άκης Κατωπόδης έχει θεσμική και ηθική υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες, η δε διοίκηση έχει, εκ του Συντάγματος της Ελλάδας (Άρθρο 10, παρ. 1-3), την υποχρέωση να απαντήσει εγγράφως στα αιτήματά μας-των πολιτών μέσα στη προβλεπόμενη προθεσμία.

Στην αντίθετη περίπτωση, για τις περαιτέρω ενέργειες, θα ζητήσουμε τη συμμαχία που εξαγγέλλουν υποψήφιοι δήμαρχοι, εννοείται από τις μη εμπλεκόμενες με την υπόθεση δημοτικές παρατάξεις...  


Δείτε παρακάτω: 31 Δεκεμβρίου 2009, 50 κάτοικοι του Βύρωνα, ζητήσαμε με την υπ' αριθ. πρωτ: 37590 αίτηση την επιστροφή των χρημάτων μας, αλλά ουδέποτε λάβαμε απάντηση από την τότε διοίκηση του δημάρχου Ν. Χαρδαλιά. Ακόμη μία κραυγαλέα περίπτωση Κακοδιοίκησης!





ΥΓ: Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, 6 Ιανουαρίου 2019, ζητήσαμε κοινή δράση από κάποιες επώνυμες συλλογικότητες...


Ενάργεια










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου