Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος



Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Το θέμα για το 2019 εστιάζεται στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Επιλέχθηκε από τη χώρα υποδοχής γι’ αυτό το χρόνο, την Κίνα, και το θέμα μας καλεί όλους να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε την ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγουμε και να σταματήσουμε τη συμβολή της στην παγκόσμια υπερθέρμανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η δημοτική παράταξη "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα" (ΡΕΚ) εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος δημιουργήθηκε το 1972 από τον ΟΗΕ  για να μας θυμίζει ότι η προστασία  του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου δεν μπορεί να υποτάσσεται στις επιταγές των οικονομικών συμφερόντων, που εξυπηρετούν με τις πολιτικές τους, η Ε. Ένωση, οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Στη χώρα μας το περιβάλλον συνεχίζει να πλήττεται βαριά εξ αιτίας των πολιτικών που υποτάσσονται και εξυπηρετούν το κέρδος και όχι τον άνθρωπο. Γιατί αυτό απαιτούν τα κέρδη των ιδιωτών, των μεγαλοεργολάβων, των ξενοδόχων και των «επενδυτών».

Όταν:
-Η αλόγιστη χρήση και κατάχρηση των φυσικών πόρων, η υπερεκμετάλλευση και ρύπανση των υδάτινων πόρων, η ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, οι διαρκείς πιέσεις πάνω στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, η ανάπτυξη με τεράστια κατανάλωση ενέργειας, η υποβάθμιση των γεωργικών εδαφών και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την οικονομία είναι μόνο μερικές εκφάνσεις των κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων.

-Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή γίνεται ένα τεράστιο «χημείο» με την χρήση διαφόρων ουσιών και τροφών με καταστρεπτικές συνέπειες στην ποιότητα των τροφών και κατ’ επέκταση στην ζωή του ανθρώπου (π.χ καρκίνος), με σκοπό την γρήγορη και μεγάλη παραγωγή.

-Θεωρούν «εθνικής σημασίας επενδύσεις» τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, τοποθετούν  αλόγιστα τεράστιες ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάρκα, σε κάθε βουνοκορφή της Ελλάδας, με τις ευλογίες και την χρηματοδότηση της Ε. Ένωσης.

-Καταστρέφουν και εμπορευματοποιούν κάθε ελεύθερο χώρο, κάθε ανάσα ζωής για τους κατοίκους των πόλεων. Παραχωρούν στους ιδιώτες την παραλία, τον αιγιαλό και κάθε δημόσιο χώρο.

-Οι υποδομές ιδιωτικοποιούνται (μεταφορές, τηλεπικοινωνία, ενέργεια) και παραχωρούνται σαν πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο αδιαφορώντας για την κοινωνικό τους χαρακτήρα.

Σε αντίθεση με αυτούς  που θυμούνται το περιβάλλον  μια φορά τον χρόνο, η προστασία της φύσης που προσφέρει τη ζωή,  είναι χρέος όλων να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, είναι υψίστης σημασίας πολιτική προτεραιότητα, πάνω από τη δικτατορία των αριθμών και των συμφερόντων.

Για αυτό ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ  του αγώνα

Ενάντια στην αντιοικολογική ανάπτυξη τους, την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, των κομμάτων του κεφαλαίου και του Ευρωμονόδρομου και των δημοτικών αρχών που καταστρέφουν με την πολιτική τους το περιβάλλον και τις ζωές μας.
  • Της ρήξης και της σύγκρουσης με το δημοτικό κατεστημένο και τις παρατάξεις που το υπηρετούν.
  • Το δρόμο της  ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ, του αγώνα και της ανεξάρτητης δράσης των κατοίκων για να διεκδικήσουμε την πόλη των αναγκών μας. 
Επιδιώκουμε  να βάλουμε εμπόδια, να αναχαιτίσουμε τις βάρβαρες πολιτικές που επιβάλλονται από το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις  την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δημάρχους τους.
  • Να βελτιώσουμε ΤΩΡΑ την ζωή μας στην πόλη και την κοινωνία, με διαρκή μαζική, ενωτική, ριζοσπαστική δράση.
Θα συμβάλουμε ώστε να υπάρχει μαζική ριζοσπαστική λαϊκή αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο και στους αγώνες.
Σας καλούμε να συμμετέχετε, να  στηρίξετε αυτόν τον αγώνα. 
  • Για να απαιτήσουμε πολιτικές που θα εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των πολλών. 
  • Για μια ζωή που μας αξίζει, σε μια πόλη που μας ανήκει.


Σημείωση: 
Η δημοσίευση της ανακοίνωσης της "Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης" δεν αποτελεί στήριξη της δημοτικής παράταξης της ΡΕΚ, ούτε σημαίνει ότι ενστερνιζόμαστε πλήρως τις απόψεις που περιέχονται σε αυτήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου