Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

SILVER ALERT: "Χάθηκε το έθιμο του Αη Γιάννη του Κλήδονα" μπορείτε να βοηθήσετε;

Σε τυχαία συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας & Νέας Γενιάς κα Κλωνάρη ενημερωθήκαμε ότι, δυστυχώς, και εφέτος, το έθιμο του τ΄Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα δεν θα αναβιώσει στην πόλη μας. 

 
Βλέπετε η διοργάνωση ενός τέτοιου δρώμενου δεν αποφέρει έσοδα στον Δήμο, όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ Μπύρας που, στην 4η χρονιά διεξαγωγής του, διπλασίασαν τη χρονική διάρκειά του.
 
Η πρώτη φορά (μετά από μακροχρόνιες άκαρπες προσπάθειες που είχαν προηγηθεί) που το έθιμο αναβίωσε στη πόλη μας (χάρη στην επιμονή και την ιδέα του μέλους της "Ενάργειας" κ. Ν. Βούρτση) ήταν την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, με Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας & Νέας Γενιάς την κα Ε. Βασιλοπούλου. Την επόμενη χρονιά, το 2017, με την αλλαγή της Αντιδημαρχίας "τέθηκε στο συρτάρι"... ενώ το έτος 2018, "ακυρώθηκε" λόγω βροχής!

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα λόγια της Υπευθύνου του Σώματος Οδηγών για την απογοήτευση των μικρών του σμήνους της, όταν πληροφορήθηκαν ότι, τελικά, το 2017, δεν θα γινόταν η αναβίωση του εθίμου. 
 
Και κυρίως δεν ξεχνούμε, αναφορικά με το έθιμο του Αι Γιάννη του Κλήδονα ή Λαμπαδάρη, τα λόγια του Λαογράφου και Πανεπιστημιακού Δ. Λουκάτου που υπάρχουν στο βιβλίο του "Τα Καλοκαιρινά": «Ένα έθιμο που κατάφερε τόσους αιώνες, παρ' όλες τις συχνές "πολεμικές", να επιζήσει, δεν είναι δικαίωμα της δικής μας γενιάς να το σβήσει. Έχουμε χρέος όχι μόνο να το ανεχόμαστε αλλά και να το βοηθούμε στις εκδηλώσεις του. Στην εποχή μας μάλιστα, με το μηχανικό ρυθμό και τις πολύπλευρες υπερφροντίδες, είναι παρήγορη η παρουσία ενός χαρούμενου και διαχρονικού εθίμου, που ενώνει αιώνες και γενιές». Δείτε εδώ:
 
Για το λόγο αυτό, μέσα από αυτό το βήμα, απευθύνεται έκκληση προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις, όπως δραστηριοποιηθούν και συνεργαστούν για την πραγμάτωση του δρώμενου αυτού, έστω και "στο παρά πέντε", παρακάμπτοντας την άνευ αιτίας αδράνεια της παρούσας διοίκησης, παρά το γεγονός ότι, ήταν ο νυν δήμαρχος Άκης Κατωπόδης που, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, είχε δηλώσει: "Να το καθιερώσουμε"! Γιατί το ξέχασε;
 
9 Ιουνίου 2019
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου