Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Η διοίκηση Άκη Κατωπόδη στο Βύρωνα "παίζει με τη φωτιά"... αφήνοντας τον Υμηττό στην τύχη του


Τι είδους συμφέροντα εξυπηρετούνται αναφορικά με την τοποθέτηση κυψελών μελισσοσμηνών στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου στον Καρέα για να αγνοεί ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης, τις Υπηρεσίες της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας, του Δασαρχείου Πεντέλης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής;

Πέρασαν τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Δημοκρατικής Ενότητας Βύρωνα άρθρου με τίτλο "Μελίσσια στον Υμηττό εκεί που ξεκίνησε η φωτιά το 2015 - Πότε θα συμβεί η επόμενη καταστροφή;" δείτε εδώ
και σχεδόν πενήντα (50) ημέρες από τις καταγγελίες της Κίνησης Πολιτών "Βύρωνας και τριγύρω" στις Υπηρεσίες που προαναφέραμε (δείτε παρακάτω μέρος των εγγράφων) και οι οποίοι ζητούσαν την απομάκρυνση των κυψελών και παρόλα αυτά η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.
 


23 Ιουλίου 2019: Τα μελίσσια, όχι μόνο παραμένουν στη θέση τους


αλλά δεν τηρούνται και οι οδηγίες του Δασαρχείου γιατί, ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος -εάν δεν είναι αυθαίρετος- θα έπρεπε, πριν την τοποθέτηση των μελισσιών του, να κάνει αποψίλωση της βλάστησης γύρω από τις κυψέλες και σε ακτίνα τουλάχιστον 5 μέτρων, επειδή, η χαμηλή βλάστηση κάτω και γύρω από τα μελίσσια διατηρεί την υγρασία, καταστρέφοντας έτσι τις κυψέλες και δημιουργώντας στα σμήνη προβλήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας της φωλιάς αλλά και προσανατολισμού, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.


Διαβάστε το υπ' αριθ. πρωτ:. 314621/24-06-2019 έγγραφο της Υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας που διαβιβάζει τα δεδομένα της υπόθεσης στο Δασαρχείο Πεντέλης και στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, καθώς και το έγγραφο (Αρ. Πρωτ. 63901/1933/27-06-2019) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που διαβιβάζει και αυτή προς το Δασαρχείο Πεντέλης τα δεδομένα για το ίδιο θέμα υπενθυμίζοντας ότι προσφάτως υπήρξε δασική πυρκαγιά στο Λαγονήσι, ενώ κοινοποιείται προς τον Δήμο Βύρωνα σχετική υπουργική απόφαση με την οποία διατέθηκαν στους δήμους πιστώσεις για δράσεις πυροπροστασίας
(Τροποποιημένο απόσπασμα από τον προσωπικό λογαριασμό στο facebook της Κίνησης Πολιτών "Βύρωνας και τριγύρω") Vironas Trigiro 22 Ιουνίου στις 8:39 μ.μ. ·





Όπως μας πληροφόρησε ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών "Βύρωνας και τριγύρω" για την κατάσταση έχει ενημερωθεί και ο (πρώην δήμαρχος Βύρωνα και πρώην Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ.) Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Επισκεφτήκαμε χθες, Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, την περιοχή και φωτογραφίσαμε τις κυψέλες που  αυθαιρέτως (αυθαιρέτως; Ή με την άδεια της διοίκησης Α. Κατωπόδη;) έχουν τοποθετηθεί, αλλά και όλη την έκταση πίσω από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, όπου, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, ο δήμος Βύρωνα, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) είχε πραγματοποιήσει την 1η αναδάσωση* μετά την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015, η οποία, ως γνωστόν, είχε ξεκινήσει από μελίσσια που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Ίριδος και Κισσού στον Καρέα. 



Η περιοχή είναι μια βραδυφλεγής βόμβα! 
Ξερά χόρτα -που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το ένα (1) μέτρο- ξερά κλαδιά και πεσμένοι κορμοί δένδρων συνθέτουν ένα εύφλεκτο υλικό που θα λέγαμε ότι αυτά απειλούν περισσότερο το δάσος του Υμηττού παρά τα ίδια τα μελίσσια, που παρεμπιπτόντως, βρίσκονται διάσπαρτα στην αναδασωμένη έκταση.









Ο Υμηττός δυστυχώς έχει αφεθεί στην τύχη του...


Διαβάστε το άρθρο του Δασαρχείου: "Ο μελισσοκόμος, οι δασικές πυρκαγιές και η πρόληψή τους"

https://dasarxeio.com/2018/07/08/56085/
Απόσπασμα: "Οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, που προξενεί μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον, αλλά και σημαντικές οικονομικές ζημίες στον αγροτικό κυρίως, πληθυσμό. Ανάμεσα σε εκείνους που βλάπτονται είναι και οι μελισσοκόμοι, καθώς συχνά καταστρέφεται ο χώρος παραγωγής των προϊόντων τους (μέλι, γύρη), ενώ δεν είναι σπάνια και η καταστροφή του ζωϊκού τους κεφαλαίου, των μελισσιών, όταν αυτά βρεθούν στο δρόμο της πυρκαγιάς. Όμως, αν και οι μελισσοκόμοι έχουν κάθε συμφέρον για την αποφυγή των πυρκαγιών, γίνονται μερικές φορές οι ίδιοι υπαίτιοι πυρκαγιάς, καθώς δεν συνειδητοποιούν πόσο εύκολο είναι να γίνουν εμπρηστές από αμέλεια".  


*Δείτε επίσης φωτογραφικό υλικό της 1ης Αναδάσωσης της περιοχής του Αγ. Γεωργίου στον Καρέα
εδώ:l


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου