Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακαλύπτοντας τρεις (3) από τις έντεκα (11) ξεχασμένες Παιδικές Χαρές του Δήμου Βύρωνα


Η πρώτη εικόνα του κειμένου θα μπορούσε να ήταν μια φωτογραφία τραβηγμένη από κάποιο Αρχαιολογικό χώρο. Όμως όχι, πρόκειται για τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην Παιδική Χαρά της οδού Γρανικού, εκεί που ο χρόνος φαίνεται να σταμάτησε.

Παιδική Χαρά Γρανικού


Η πρόσβαση στο χώρο της Παιδικής Χαράς γίνεται από μια τσιμεντένια γέφυρα, την οποία άμα προσέξει κανείς λίγο καλύτερα, θα διαπιστώσει ότι, στηρίζεται σε λαμαρίνες που καλύπτουν ένα κανάλι απορροής ομβρίων, αγνώστου περιόδου κατασκευής, έτοιμο να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή...


Πολύ πριν τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό, υπήρχαν οι Μινύες, προϊστορικό Πελασγικό φύλο που κατοικούσε στη Βοιωτία, που έφτιαχναν θαυμαστά αρδευτικά έργα… αλλά μετά ήρθαν οι "εργολάβοι του Βύρωνα" και σωθήκαμε!

Όπως είναι γνωστό, την τελευταία διετία ο Δήμος Βύρωνα ανακατασκεύασε, με ίδια χρήματα μία (1) Παιδική Χαρά, και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, συνολικά αλλες 13 Παιδικές Χαρές. Όμως υπάρχουν ακόμη έντεκα (11) Παιδικές Χαρές που χρειάζονται είτε ανακατασκευή, μερικές από αυτές, είτε άλλες άμεση επισκευή και διατήρησή τους ή, τέλος, ορισμένες από αυτές σφράγισμα και κλείσιμο, λόγω ακαταλληλότητας.

Τρεις (3) από αυτές τις Παιδικές Χαρές παρουσίασε σε άρθρο της στα μέσα Σεπτεμβρίου η κίνηση πολιτών "Βύρωνας και Τριγύρω"  με τίτλο "Άκρως επικίνδυνες 3 παιδικές χαρές του Βύρωνα - Να γίνει άμεσα η σφράγιση τους".

Ενώ προ ημερών, ο επικεφαλής της κίνησης, που πλέον έχει κάνει "διδακτορικό πάνω στο θέμα", είχε την καλοσύνη να μας "ξεναγήσει" στους χώρους αυτών των εγκαταλελειμμένων και χαμένων Παιδικών Χαρών.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε το άρθρο της κίνησης πολιτών "Βύρωνας και Τριγύρω":

Άκρως επικίνδυνες τρεις (3) Παιδικές Χαρές στης πόλη μας και συγκεκριμένα αυτές στην Καρύστου, στην Κάλβου και Φλέμιγκ γωνία, και στην Γρανικού και Πανουργιά

Έτσι έχει βρεθεί ολόκληρη περιοχή χωρίς καμία λειτουργική Παιδική Χαρά.

Μετά από μία ολόκληρη πενταετή θητεία της δημοτική αρχής, βλέπουμε την πλήρη γύμνια και ανικανότητα της, την στιγμή που έχουμε Παιδικές Χαρές σε αυτή την κατάσταση που εμφανίζουν στις φωτογραφίες.

Παιδική Χαρά Καρύστου

Οι φωτογραφίες μιλούν από μονές τους, κατεστραμμένα και επικίνδυνα σαθρά παιχνίδια με ελεύθερη πρόσβαση...



Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι, στην σελίδα του δήμου η Παιδική Χαρά παρουσιάζεται ως πλήρως λειτουργική και μπορεί οποιοσδήποτε να συγκρίνει καταστάσεις με το σημερινό αίσχος! 


Παιδική χαρά Κάλβου και Φλέμινγκ


Το απόλυτο χάος και εδώ μπαίνει μέσα όποιος θέλει.
Ενώ, στη σελίδα του δήμου πάλι βλέπουμε τα εγκαίνια της παιδικής χαράς. Περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=2298

Να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον νόμο οι Παιδικές Χαρές πρέπει άμεσα να σφραγιστούν μέχρι την ανακατασκευή τους και όχι να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε σε επικίνδυνο χώρο. Δείτε ΕΔΩ.
"Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών  (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. εγκ.5/17602/22.05.2015) γίνεται γνωστό, αυτό που είναι και απολύτως λογικό, ότι δηλαδή αποκλειστικός υπεύθυνος σε περίπτωση ατυχήματος στις μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές είναι ο Δήμος.

Από το 2009 που υπάρχει η πρώτη απόφαση  28492/2009 (Β'931) και το 2014 η δεύτερη 27934/2014 (Β'2029), που αφορούν και προβλέπουν  την αξιολόγηση και τη συμμόρφωση των παιδικών χαρών σύμφωνα με προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να πιστοποιηθούν και να μην κλείσει καμία, ο Δήμος είχε πολύ χρόνο και αντί να προβεί στην ανακαίνισή τους, αδιαφόρησε και τις εγκατέλειψε, φτάνοντας στο σημείο ο Δήμος Βύρωνα - να μην έχει ούτε μια ασφαλή παιδική χαρά εν έτη 2018.

Και σαν να μην φτάνει μόνο αυτό, έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα, δηλαδή έριξε την ευθύνη στους πολίτες, τοποθετώντας μια πινακίδα που αναγράφει «οποιαδήποτε χρήση γίνεται αποκλειστική ευθύνη των συνοδών», πράγμα που είναι ανυπόστατο και ψευδές. Προηγούμενη η επόμενη δημοτική αρχή η ευθύνη είναι ίδια.

Καλούμε τον Δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα στην αφαίρεση των πινακίδων με τις οποίες δήθεν αποποιείται των ευθυνών του, να αντικαταστήσει όλα τα επικίνδυνα όργανα (παιχνίδια), να τις περιφράξει, όπως ορίζεται από το νόμο και να τις διαθέσει ασφαλείς στους πολίτες".


Δείτε ολόκληρο το άρθρο της κίνησης πολιτών "Βύρωνας και Τριγύρω" ΕΔΩ.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου