Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί πρέπει να δεσμευτεί το Προεδρείο του Δ.Σ. Βύρωνα για να εφαρμόζει στο ακέραιο τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου;

Σχετικά με τις Δημαιρεσίες του Δήμου Βύρωνα η Ανεξάρτητη δημοτική παράταξη "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ" εξέδωσε Δελτίο Τύπου, το οποίο όσον αφορά στην Εκλογή του Προεδρείου αναφέρει: 
"Η δημοτική μας παράταξη, αναγνωρίζοντας προφανώς την αναγκαιότητα ύπαρξης Προεδρείου και το γεγονός ότι οι τρεις πρώτες παρατάξεις νομιμοποιούνται να προτείνουν δημοτικούς συμβούλους τους για τις θέσεις του Προεδρείου μιας και αθροιστικά εκφράζουν το 65% του εκλογικού σώματος, υπερψήφισε και τις τρεις υποψηφιότητες, αφού πρώτα ζήτησε από τα προτεινόμενα μέλη του Προεδρείου να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν για την εύρυθμη και σύννομη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της παράταξής μας κα Σάρολα, ζήτησε τη δέσμευση των μελών του Προεδρείου ότι θα εφαρμοστεί στο ακέραιο ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αποστέλλονται έγκαιρα στους δημοτικούς συμβούλους τα θέματα και οι εισηγήσεις της εκάστοτε ημερήσιας διάταξης και θα παρίστανται στις συνεδριάσεις οι Διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων και την λήψη των σωστών  αποφάσεων.
 
Προς τιμήν τους, και τα τρία μέλη του Προεδρείου άμεσα έλαβαν το λόγο και με σχετικές τοποθετήσεις δεσμεύτηκαν για όλα τα παραπάνω".


Δέσμευση για να πράξουν το αυτονόητο θεσμικό τους καθήκον;

Καλά όλα αυτά, αλλά μήπως η "Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα" ξέχασε να δεσμεύσει το Προεδρείο και για τη συμπεριφορά του απέναντι στα αιτήματα που υποβάλλουν τουλάχιστον 25 άτομα-πολίτες και που αυτά πρέπει να συζητούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο εντός προθεσμίας 30 ημερών ή εξυπακούεται από το ότι θα εφαρμοστεί στο "ακέραιο" ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου;

Η πρόταση όμως αυτή της κας Σάρολα, δηλαδή, του να δεσμευτεί το Προεδρείο να εφαρμόζει στο ακέραιο τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει και μιαν άλλη ανάγνωση. Ότι, κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας (1η Σεπτεμβρίου 2014 - 31 Αυγούστου 2019) της διοίκησης του Δημάρχου Άκη Κατωπόδη, μόνον αυτό δεν γινόταν!
Γιατί οι εκφράσεις των Προέδρων, "Συγγνώμη, δεν το είδα" ή "Δεν ενημερώθηκα", δυστυχώς, ήταν στην Ημερήσια Διάταξη εκείνη την περίοδο! 

Με αντίστροφη χρονική αναδρομή θα αναφερθούμε σε τρεις (3) χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1η:


Στις 23 Απριλίου 2019 υποβάλλεται προς το Δημοτικό Συμβούλιο το υπ' αριθ. πρωτ: 10862 αίτημα 26 πολιτών "για άμεση απελευθέρωση των κοινοχρήστων χώρων από τις καταλήψεις περιπτέρων και Κ.Υ.Ε."
 
Και ενώ, είναι γνωστό ότι, όταν υποβάλλεται από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα ένα αίτημα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε αυτό, σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Γενικής Δ/νσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δ/νσης Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ (και της με Αριθ. Πρωτ.: 16852/06-04-2011 Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), είναι υποχρεωμένο να το συζητήσει εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση του, από τη στιγμή που στο 5ο Άρθρο, "Αναφορές – Προτάσεις - Πληροφόρηση Πολιτών", παρ. 6 και παρ. 7 αναφέρεται ρητά ότι: Παρ.6: "Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ` αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη" και Παρ.7: "Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφαίνεται επί αναφορών, ερωτήσεων και αιτήσεων αρμοδιότητάς του, που υποβάλλονται σε αυτό από δημότες και κατοίκους ατομικά ή συλλογικά, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση τους", το θέμα δεν συζητήθηκε!


Και στην με αριθμό πρωτ: 17976/08-07-2019 Κατεπείγουσα Αναφορά την οποία διάβασε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 10ης Ιουλίου 2019, αρκέστηκε να πει μονάχα: "Συγγνώμη, δεν το είδα", δίχως να δεσμευτεί ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο όπως ήταν το αίτημα της αναφοράς.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2η:

Στις 30 Ιουνίου 2015
υποβάλλεται προς το Δημοτικό Συμβούλιο το υπ' αριθ. πρωτ: 16352 αίτημα 33 πολιτών με θέμα την "καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών και διοικητικές κυρώσεις".

Στις 20 Αυγούστου 2015 ακολουθεί έγγραφη Διαμαρτυρία προς το Γραφείο του Δημάρχου όταν οι πολίτες πληροφορούνται ότι το θέμα δεν θα ήταν στην Ημερησία Διάταξη ούτε στη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 24 Αυγούστου 2015. 

Να υπενθυμίσουμε ότι, στο Άρθρο 3, "Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου" του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι, "για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης  ο Πρόεδρος συνεργάζεται με το Δήμαρχο".
Άρθρο 3: 
[Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, στην οποία αναγράφονται ο τόπος, ο χρόνος της συνεδρίασης καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης  ο Πρόεδρος συνεργάζεται με το Δήμαρχο  και τα άλλα όργανα του Δήμου και τις υπηρεσίες αυτού. Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο Δήμαρχος, η Εκτελεστική Επιτροπή, η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.]


Τελικά η συζήτηση του θέματος έγινε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2015!

Ρεπορτάζ της  τοπικής εφημερίδας "Επικοινωνία" από την κάλυψη της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος για τους κοινόχρηστους χώρους.

 
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3η:

Στις 12 Δεκεμβρίου 2014 υποβάλλεται προς το Δημοτικό Συμβούλιο το υπ' αριθ. πρωτ: 34532  αίτημα 26 πολιτών με θέμα τη "σχολάζουσα κληρονομία της οδού Νικηφορίδη και το δυνητικό τέλος 2007-2009" κι ενώ το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεση του αιτήματος, ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΟΥΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Σε νέα αίτηση με αρ. Πρωτ: 3241, της 13ης Φεβρουαρίου 2015, με θέμα: "Δικαίωμα έγγραφης απάντησης σε αίτημα δημοτών", πάλι η διοίκηση (Γρ. Κατωπόδη) ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ!

Τελικά, το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 3 Ιουνίου του 2015, με την καθοριστική  παρέμβαση της δημοτικής παράταξης "ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ". Παραθέτουμε την πρότασή της προς το Δ.Σ.

  

Φωτογραφία της τοπικής εφημερίδας "Επικοινωνία" από την κάλυψη της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος της σχολάζουσας κληρονομίας.


Στα πρακτικά εκείνης της συζήτησης υπάρχει η δήλωση του (ή της) Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που λέει ότι, "δεν είχε λάβει γνώση των αιτήσεών μας" και ότι, "δεν είχε ενημερωθεί", πράγμα που, με καλή πίστη, το δεχτήκαμε ως δεδομένο, και για το λόγο αυτό, στην με Αρ. Πρωτ: 19099/23-10-2015 Καταγγελία προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ,Ε.Ε.Δ.Δ.) ο/η Πρόεδρος του Δ.Σ. εξαιρέθηκε από αυτήν.

Ποτέ όμως δεν μάθαμε γιατί δεν είχε λάβει γνώση των αιτήσεών μας ή γιατί δεν είχε ενημερωθεί. Ποιος ευθυνόταν για τη μη ενημέρωση του Προέδρου;

Κυριακή κοντή γιορτή  
 
Τα όσα περιγράψαμε αφορούσαν το παρελθόν. Τώρα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα φανεί εάν το Νέο Προεδρείο θα εφαρμόζει στο ακέραιο, όπως δεσμεύτηκε, τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί ήδη έχει κατατεθεί κάποιο αίτημα πολιτών προς συζήτηση στο Δ.Σ. 

Θα κλείσουμε την αναφορά μας στην ιδιότυπη αυτή ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ με τους στίχους του τραγουδιού "Three Times Enough" (σύνθεση των Dennis Greaves και Stix Burkey) του Εγγλέζικου Blues Rock, Rhythm & Blues συγκροτήματος των Nine Below Zero, από το 1981 και τον δίσκο τους "Don't Point Your Finger":

I told you once, I told you twice
I even tried, to tell you nice
I told you once, I told you twice
You should'a took, my advice
I told you once, twice, three times and that's enough.


Μετάφραση:


Σας το είπα μία φορά, σας το είπα δύο φορές
Προσπάθησα ακόμη να σας το πω ευγενικά

Σας το είπα μία φορά, σας το είπα δύο φορές
Θα έπρεπε να δεχτείτε τη συμβουλή μου
Σας το είπα μιά, δύο, τρεις φορές … ΑΡΚΕΤΑ! 


Ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω... 

Σημείωση Σ:
Θεωρούμε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι, επί δημαρχίας Ν. Χαρδαλιά, η με αρ. Πρωτ: 2420, της 27ης Ιανουαρίου 2014, αίτηση 30 κατοίκων για το θέμα του Δυνητικού Τέλους, της σχολάζουσας κληρονομιάς και της υπόθεσης του οικοπέδου της Νεράιδας, ως δια μαγείας...  ΕΧΑΘΗ !!!
Στη δε με αρ. Πρωτ: 20065, της 26ης Ιουνίου 2014, αίτηση αναζήτησής της, ΑΠΑΝΤΗΣΗ (από τη διοίκηση Ν. Χαρδαλιά), ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ!


Μπορεί το περιστατικό να έχει παραγραφεί, αλλά δεν πρέπει να ξεχαστεί.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου