Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Ερώτηση για τον ηλεκτροφωτισμό από την παράταξη "ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ" του κ. Αλέξη Σωτηρόπουλου

Ερώτηση σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό στην πόλη μας κατέθεσε  (αρ. Πρωτ: 25519/4-10-2019) προς τον Δήμαρχο, για το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2019, η παράταξη "Δύναμη Ελπίδας" του κ. Α. Σωτηρόπουλου και την οποία παραθέτουμε:


 ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΥΡΩΝΑ


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

  1. Αλεξίου Σωτηρόπουλου του Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Βύρωνα 
  2. Νεκτάριου Αποστολάκη του Πέτρου, δημοτικού συμβούλου Βύρωνα 
  3. Ορέστη Καππάτου του Παναγιώτη, δημοτικού συμβούλου Βύρωνα 
  4. Αθανασίου Κλειάσιου του Δημητρίου, δημοτικού συμβούλου Βύρωνα 
  5. Αθανασίου Οικονόμου του Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Βύρωνα και 
  6. Ελευθερίου Τριανταφύλλου του Σάββα, δημοτικού συμβούλου Βύρωνα

Κοιν. : Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα, δια του Προέδρου του κ. Γεωργίου Πλακίδα.

Θέμα : «ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»


Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζει κάθε κάτοικος της πόλης μας, εδώ και χρόνια αυτή αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τον ηλεκτροφωτισμό των οδών και των κοινοχρήστων χώρων της (πλατειών, πάρκων κλπ). Εκατοντάδες καμένες λάμπες στα φωτιστικά σώματα των οδών και, ιδίως, των πάρκων και των πλατειών, την καθιστούν σε μεγάλο βαθμό μία σκοτεινή πόλη, στην οποία εντείνεται εξ αυτού του λόγου το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και ευνοείται η αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας και των ατυχημάτων στους δρόμους.

Την ίδια στιγμή, δε, παρότι τα «ανταποδοτικά» δημοτικά τέλη για τον ηλεκτροφωτισμό δεν μειώθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ κατά την περίοδο της κρίσης, ενώ παράλληλα συρρικνώνονταν δραστικά τα εισοδήματα των νοικοκυριών της πόλης μας, οι πολίτες αναμένουν κάθε φορά επί ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες «να δουν φως» στα αιτήματά τους για την αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων.

Το ανωτέρω πρόβλημα είναι προφανές ότι θα λυθεί οριστικά με την αντικατάσταση όλων των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων και των 3.833 λαμπτήρων τους με νέα τύπου Led. Η λύση αυτή της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού οδοφωτισμού συνεπάγεται, σύμφωνα με μελέτη επί υποδείγματος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα από τις 7-11-2018, βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού, μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης (μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο 1/3 των σημερινών εκπομπών περίπου), εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων (μέσω της αύξησης της διάρκειας ζωής των φωτιστικών και μείωσης των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης) και μακροπρόθεσμα μείωση των δημοτικών τελών (αφού υπολογίζεται ότι η σχετική δαπάνη από 8,5 ευρώ ανά κάτοικο θα μειωθεί σε 2-2,50 ευρώ ανά κάτοικο), ενώ φυσικά θα καταστήσει την πόλη μας ασφαλέστερη και θα μειώσει την παραβατικότητα και τα τροχαία ατυχήματα. Η λύση αυτή, μάλιστα, δίνει την δυνατότητα σύνδεσης, ελέγχου και διαχείρισης του δικτύου αστικού φωτισμού της πόλης από κεντρικό σύστημα διαχείρισης, ενώ προβλέπεται για όσους Δήμους την ακολουθούν και 10ετης εγγύηση από τον ανάδοχο της προμήθειας.

Παρόλα αυτά η αναγκαία για την προκήρυξη του σχετικού ανοικτού διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού σύμβαση για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ήδη από τις 19-11-2018, δεν έχει ακόμη καταρτισθεί, επειδή δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σ` αυτό τα αναγκαία δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και ο ισολογισμός του 2017. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τον νόμο (άρθρο 163 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα) ο ισολογισμός του 2017 θα έπρεπε να έχει υποβληθεί στην Οικονομική Επιτροπή από τα τέλη Μαΐου του 2018, ενώ ήδη έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο να έχει ψηφίσει και επί του ισολογισμού του 2018. 

Ενόψει των ανωτέρω ερωτάσθε και παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε κατά τα άρθρα 61 παρ. 3 του ν. 3852/2010 και 86 παρ. 1 περιπτ. θ` του ν. 3463/2006:
  1. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε άμεσα για την βραχυπρόθεσμη βελτίωση του φωτισμού των κοινοχρήστων χώρων και των οδών της πόλης μας, ώστε να καταστεί αυτή ασφαλέστερη και φωτεινότερη; 
  2. Έχει προγραμματισθεί και ζητηθεί η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την αναπλήρωση των ηλεκτρολόγων του Δήμου που έχουν συνταξιοδοτηθεί; Έχει ζητηθεί έστω η πρόσκαιρη κάλυψη των σχετικών αναγκών μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας; 
  3. Γιατί δεν έχει έλθει ακόμη προς έγκριση ο ισολογισμός του 2017, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την σύναψη της σύμβασης χρηματοδότησης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του δικτύου αστικού φωτισμού του Δήμου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων; 
  4. Πότε σκοπεύετε να φέρετε προς έγκριση τον ισολογισμό του 2017; 
  5. Πότε υπολογίζετε να δημοπρατηθεί και πότε να ολοκληρωθεί κατά τα ανωτέρω το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου αστικού φωτισμού του Δήμου σύμφωνα με την σχετική μέλετη του ΚΑΠΕ;
 Βύρωνας, 4 Οκτωβρίου 2019

Οι ερωτώντες δημοτικοί σύμβουλοι

Αλέξης Σωτηρόπουλος

Νεκτάριος Αποστολάκης       Ορέστης Καππάτος     Θανάσης Κλειάσιος

               Θανάσης Οικονόμου     Λευτέρης Τριανταφύλλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου