Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ο βαρβαρισμός στη σκέψη ή άλλως "για τα μπάζα"...

Αιρετός του Δήμου Βύρωνα, Αντιδήμαρχος της δημοτικής παράταξης "Στάση Βύρωνα" που στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Νοεμβρίου 2019 έφυγε από τα έδρανα και κάθισε για λίγο στις θέσεις των πολιτών-θεατών, δυσανασχέτησε κατά τη διάρκεια της 3λεπτης (ή 7λεπτης) ομιλίας του δημοτικού συμβούλου της "Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα" κ. Τσιάκαλου Κοσμά, όχι για τα λεγόμενά του, αλλά στο άκουσμα του τονισμού του πληθυντικού της λέξης «μπάζα».

«Των μπαζών», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κοσμάς Τσιάκαλος, για να ακουστεί ο δυνατός σχολιασμός της Αντιδημάρχου: «Των μπάζων! Όχι των μπαζών. Άκου εκεί, στην καθαρεύουσα. Που βρισκόμαστε; Στη δημοτική! Των μπάζων».

Δεν νοιάστηκε η Αντιδήμαρχος για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που αναφέρει ότι: «Ο Δημοτικός Σύμβουλος οφείλει να συμπεριφέρεται με ευπρέπεια και αμοιβαίο προς τους άλλους σεβασμό» ή εφόσον κάθισε στις θέσεις των πολιτών: «Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρευρισκόμενοι πολίτες πρέπει να είναι ευπρεπείς και ήσυχοι. Δεν επιτρέπεται να συνομιλούν, να σχολιάζουν, να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν τις απόψεις των συμβούλων…». 

Δεν νοιάστηκε για το εάν ήταν σωστά τα όσα έλεγε ο συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος, ο τόνος της λέξης την ενόχλησε!

Δεν νοιάστηκε ποτέ που γεμίσαμε "κτίρια" και "εταιρίες", αντί για τη σωστή ορθογραφία των λέξεων, κτήρια και εταιρείες, δεν νοιάστηκε που αποκομμένη από την ετυμολογία η λέξη παλληκάρι γράφεται (και ηχεί)  πλέον σαν όμοια με το σαλιγκάρι, δηλαδή, παλικάρι, ούτε για τον διωγμό του Ν και του Σ από την Ελληνική γλώσσα που άφησε ορφανή την έκφραση "του τα είπε με το ν και με το σ", ούτε για τα γκρίκλις που κυριαρχούν, πόσο μάλλον για την παράδοση σε γείτονα χώρα, γλώσσας (και κατ’ επέκταση ταυτότητας) βουλγαροσλαβικής, ως Μακεδονικής.

Στην πυρά λοιπόν ο κ. Κοσμάς Τσιάκαλος (που εικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία), επειδή ο λόγος του ήταν ορθός!


Στην πυρά, μαζί με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που τόλμησε να πρωτοτυπήσει με να το έχει προσωπική γλώσσα!

"Των μπάζων" αγαπητή Αντιδήμαρχε, δεν το δέχεται ούτε ο ορθογραφικός έλεγχος του Word ! Για τα μπάζα δηλαδή!
  
Αναγνώστη, κάνε μιαν απλή δοκιμή:
Επανέλαβε πολλές φορές «των μπάζων». Και μετά «των μπαζών».
Θα διαπιστώσεις  ότι ηχούν διαφορετικά. Και το μεν πρώτο, "των μπάζων", θυμίζει ολίγον από βαρβαρ, έτσι ακριβώς όπως ηχούσε η ομιλία των άλλων γλωσσών στους αρχαίους Έλληνες, γι' αυτό και τους αποκαλούσαν βαρβάρους, ενώ, "των μπαζών" ηχεί από μόνο του καλύτερα.



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου