Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Η επιχειρηματολογία του (τραγικού ποιητή) Σοφοκλή απέναντι στη νοοτροπία της διοίκησης του κ. Κατωπόδη

Αίμων: "Ο άνθρωπος πατέρα και σοφός να είναι, δεν είναι ντροπή να μαθαίνει και απ' τους άλλους...
κι αν χωράει να πω, νεότερος, γνώμη, θα έλεγα να γεννιέται παντογνώστης ο άνθρωπος. Δεν γίνεται όμως. 
Γι' αυτό να το μαθαίνουμε το σωστό κι από άλλους".

Πριν από 2.460 χρόνια ο Σοφοκλής στο έργο του "Αντιγόνη" μέσα από τα λόγια του Αίμονα, γιου του Κρέοντα, έδινε το δικό του πολιτικό στοιχείο για το πως θα έπρεπε να λειτουργεί μια σωστή Δημοκρατία, όπου η διοίκηση θα πρέπει να σφυγμομετρεί τις ηθικές της και κοινωνικές αποφάσεις ΠΡΙΝ τις πάρει!

Αυτό που δεν έκανε ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου 2019, δηλαδή, το να αποσύρει, κατόπιν απαίτησης του Σωματείου Εργαζομένων και ορισμένων Δημοτικών Παρατάξεων (κυρίως, «Μαζί για τον Βύρωνα» του κ. Μίλτου Μπαντή και «Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα» του κ. Τάσου Μαυρόπουλου) από τα θέματα της ημερησίας διάταξης τα παρακάτω αναφερόμενα ώστε να διεξαχθεί ομαλά η συνεδρίαση και αυτά να ετίθεντο στη διαβούλευση κάποια άλλη μέρα, αναγκάστηκε να το πράξει στη χθεσινή (15 Νοεμβρίου 2019) εξ’ αναβολής συνεδρίαση του Δ.Σ. 

Κατόπιν διαβουλεύσεων στη βδομάδα που πέρασε, για το θέμα «Μεταφορά στερεών Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) προς ανακύκλωση (Θέμα αριθμός 22 της ημερήσιας Διάταξης)» η διοίκηση αναγκάστηκε τελικά να υποχωρήσει, και αντί για διετή ή μονοετή σύμβαση, να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση (κατόπιν προσφορών) με 5μηνη σύμβαση, δαπάνης περίπου 20.000 ευρώ (+ΦΠΑ), ώστε να επιτευχθεί η απομάκρυνση των αποβλήτων εκσκαφών από το σημείο μεταφόρτωσης, που ανέρχονται περίπου στους 1000 τόνους.

Βέβαια γίνεται φανερό ότι  πρόκειται καθαρά για μια προσωρινή λύση η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν επιλύει το πρόβλημα και μοιάζει αυτή περισσότερο  με το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, πράγμα για το οποίο εκφράστηκαν φόβοι τόσο από το Σωματείο των Εργαζομένων του Βύρωνα όσο και από τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ που παρευρέθηκαν στο Δημοτικό Κατάστημα.         

Όσον αφορά τα άλλα 2 θέματα: «Συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (Ε.Ε.Α.Α.) για την αποκομιδή γυαλιού ανακύκλωσης του Δήμου Βύρωνα (Θέμα αριθμός 23 της ημερήσιας Διάταξης) και «Συνεργασία με την Εταιρεία ανακύκλωσης ενδυμάτων & υποδημάτων RECYCOM για την ανακύκλωση μεταχειρισμένων ρούχων του Δήμου Βύρωνα (Θέμα αριθμός 24 της ημερήσιας Διάταξης), αυτά απλώς αποσύρθηκαν από τη συζήτηση, αλλά δυστυχώς θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας...

Κλείνουμε όπως αρχίσαμε με την ακόλουθη στιχομυθία μεταξύ του Κρέοντα και του Αίμονα, επίσης από το θεατρικό δράμα "Αντιγόνη" του Σοφοκλή.
Εάν στον παρακάτω διάλογο, αλλάξετε τον Κρέοντα με τον Δήμαρχο κ. Κατωπόδη και τον Αίμονα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Χρήστο Παναγιωτόπουλο, θα είναι σαν να βρισκόσασταν στη συνεδρίαση -στην κατάληψη καλύτερα- του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου 2019:


Κρέων:  Οι Θηβαίοι θα μου πουν τι να κάνω;
Αίμων:  Βλέπεις που μιλάς σαν μικρό παιδί;
Κρέων:  Με τη γνώμη των άλλων θα την ορίζω την πόλη;
Αίμων:  Ολονών είναι η πόλη, δεν είναι ενός.
Κρέων:  Δεν είναι η πόλη του Άρχοντα;
Αίμων:  Ωραία, θα όριζες έρημη πόλη.
Κρεών: Την εξουσία μου υποστηρίζω.
Αίμων:  Όχι, το δίκαιο πατάς!


Διαβάστε και ακούστε εδώ


 



 







 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου