Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

21.11.2019 Δίχως φανφάρες "ξενάγηση" της Διοίκησης στα προβλήματα της οδού Νίκου Νικηφορίδη

Για ιεράρχηση ως προς την αναγκαιότητα των αιτημάτων τον πολιτών μίλησε ο Δήμαρχος κ. Γ. Κατωπόδης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, όμως κάθε γειτονιά έχει τα δικά της προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της, και στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και το υπ' αριθμ. Πρωτ.: 22596/17-09-2019 αίτημα 30 (+) κατοίκων για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο των προβλημάτων της οδού Ν. Νικηφορίδη (και της πλατείας Μαρτάκη).

Προς διευκόλυνση της συζήτησης στο Δ.Σ., υπήρξε πρόσκληση προς την Δημοτική Αρχή για μια επιτόπια -εν είδει αυτοψίας- ενημέρωση όλων των προβλημάτων, την οποία άμεσα αποδέχθηκε, και έτσι, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 ο Δήμαρχος κ. Γ. Κατωπόδης με τον Αντιδήμαρχο Τ.Υ.Δ.Β. κ. Μ. Καραγιάννη και κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας (κ. Γκαρανές και άλλοι) μετέβησαν στην οδό Ν. Νικηφορίδη, είδαν σημείο-σημείο τα όσα περιγράφονται στο αίτημα που παραθέτουμε παρακάτω, άκουσαν και συνομίλησαν με κατοίκους και καταστηματάρχες. Κάποια στιγμή χαριτολογώντας ο Δήμαρχος στράφηκε προς το κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας λέγοντας: "Δεν βλέπω να κρατάτε σημειώσεις", για να λάβει την καθησυχαστική απάντηση του εκπροσώπου των πολιτών ότι, όλα αυτά υπάρχουν στο κατατεθειμένο αίτημά τους.

Ακολουθεί το αίτημα των κατοίκων με τα απλά, καθημερινά, αλλά και τα σημαντικά και σοβαρά, σημερινά ή χρονίζοντα προβλήματα της οδού Ν. Νικηφορίδη (κυρίως).   


ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΩΝ

Προς:

1.    Τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόριο Κατωπόδη
2.    Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα κ. Γεώργιο Πλακίδα

Κοινοποιούμενο προς:
κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Βύρωνα

ΘΕΜΑ: “ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Ν. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ Β. ΜΑΡΤΑΚΗ”

Δήμαρχε,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

οι κάτωθι υπογράφοντες πολίτες Αιτούμαστε τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο των προβλημάτων που αφορούν την ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ περιοχή, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Δήμαρχος κ. Γ. Κατωπόδης το 2014, της οδού Ν. Νικηφορίδη και τα οποία αναπτύσσουμε λεπτομερώς:

-Ζητάμε έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τη λεγόμενη “Σχολάζουσα κληρονομιά”, δηλαδή, του οικοπέδου που περικλείεται στο τρίγωνο Ν. Νικηφορίδη, Αρώνη και Τιμοθέου, έκτασης περίπου 2.000 τμ..
Τον Μάρτιο του 2017, σε γραπτή του δήλωση - Ενημέρωση, ο Αντιδήμαρχος Τ/Υ κ. Μ. Καραγιάννης ανέφερε τα εξής: "Η διαχείριση της τελεί υπό κηδεμονία. Σε συνάντηση που είχαμε με την δικηγόρο –(κηδεμόνα)– μάς ενημέρωσε, ότι γίνονται ενέργειες ώστε η περιουσία να περιέλθει στο Υπουργείο Οικονομικών στη Διεύθυνση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να το διεκδικήσουμε από το Υπουργείο, ώστε να περιέλθει στο Δήμο. Η μεταβίβαση έπρεπε να έχει γίνει ήδη τέλος του 2016 αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει. Η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί το θέμα και πιέζει για τη λύση του".


Ρωτάμε, δυόμισι χρόνια μετά, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε τώρα; Και γιατί στην πρόσκληση του Δημάρχου για τη δημόσια Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου μας, για την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου (και 19 Οκτωβρίου 2018), σχετικά με τα Σχέδια Προγράμματος Τεχνικών Έργων 2019 και του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων 2019 (σύμφωνα με το άρθρο  76 του Ν.3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης), στον Κωδικό 7322  “Πλατείες πάρκα παιδότοποι”, η διατύπωση είχε ως εξής: 7322.0023 "∆ιαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου με υπόγειους χώρους στάθμευσης στην οδό Νικηφορίδη", που παραπέμπει στην  προ 12ετίας απόφαση (368/2007) του Δήμου;

-Ζητάμε την απομάκρυνση και ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του συγκεκριμένου ΑΚΑΛΑΙΣΘΗΤΟΥ μνημείου του Νίκου Νικηφορίδη, που βρίσκεται στο χώρο πρασίνου στη συμβολή της οδού Ν. Νικηφορίδη με την οδό Αρήτης (δείτε φωτογραφικό υλικό) και το οποίο μοιάζει με οστεοφυλάκιο κοιμητηρίου, γιατί αφενός ΔΕΝ ΤΙΜΑ, το σύμβολο, τον ιδεολόγο αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη, αφετέρου γιατί ΔΕΝ είναι η προτομή την οποία είχε δεσμευτεί να στήσει ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, όπως ανέφερε και σε άρθρο του, το 2016, το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Τριγάζης: "Ο δε σημερινός δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης έχει δεσμευτεί να στήσει ο δήμος προτομή του μάρτυρα της ειρήνης σε ελεύθερο χώρο κάπου στην προαναφερθείσα οδό".


Στην δε επιγραφή της αναμνηστικής πλάκας δεσπόζει το: "η πλάκα αυτή τοποθετήθηκε 12 Ιουνίου 2018", ενώ απουσιάζει η ημερομηνία της δολοφονικής εκτέλεσής του, η 5η Μαρτίου 1951.
Είναι καθημερινή, διαρκής και δικαιολογημένη η επίμονη μεμψιμοιρία των κατοίκων της περιοχής (όριο δήμου Βύρωνα με δήμο Αθήνας) αλλά και των περαστικών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.


-Αιτούμαστε την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στον σταθμό ανακύκλωσης Σημείο 41, που θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ως αίτημα είχε υποβληθεί με Η/Μ την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 και ώρα 12.51 μμ προς το Γραφείο Δημάρχου, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και τον Αντιδήμαρχο Τ/Υ, αλλά ενημέρωση και απάντηση δεν λάβαμε ποτέ!

-Αιτούμαστε την ανασφάλτωση-ασφαλτόστρωση του τμήματος της οδού Ν. Νικηφορίδη από την οδό Ιφικράτους, έως την οδό Τιμοθέου, όπως ακριβώς το είχαμε αιτηθεί και προ 9ετίας, πράγμα που ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ, στην με Αριθ. Πρωτ: 16182 της 10ης Ιουνίου 2010 αίτηση η οποία ανέφερε: «Το τμήμα της οδού Νικηφορίδη, από την οδό Τιμοθέου έως την οδό Ιφικράτους, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων του Δήμου; Επειδή είναι το μοναδικό τμήμα της οδού που δεν έχει ασφαλτοστρωθεί! Γιατί γίνονται μισές δουλειές στο Δήμο; Πως είναι δυνατόν τα 2/3 του δρόμου να έχουν ασφαλτοστρωθεί και το 1/3 όχι, όταν και αυτό χρήζει ασφαλτόστρωσης;».


Σε διάφορα σημεία  του αναφερόμενου τμήματος της οδού Νικηφορίδη, που δεν υπερβαίνει σε μήκος τα 100 μέτρα, το οδόστρωμα παρουσιάζει καθιζήσεις, έντονες διαβρώσεις και έχουν δημιουργηθεί χαντάκια, με αποτέλεσμα την ενόχληση των περιοίκων, που διαμαρτύρονται για την "θορυβώδη" διέλευση -(πτώση σε αυτά)- των οχημάτων.


Να σημειωθεί ότι, τον Ιούνιο του  2018 κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής των πεζοδρομίων και της ανάπλασης των χώρων πρασίνου υπήρξε "προφορική δέσμευση" του Αντιδημάρχου Τ.Υ. κ. Μιχάλη Καραγιάννη προς τους κατοίκους της περιοχής περί ανασφάλτωσης της οδού.

-Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι, δεκαπέντε (15) μήνες μετά την ανάπλαση και ανακατασκευή των κοινοχρήστων χώρων και των πεζοδρομίων με την κατασκευή διάβασης πεζών εγκάρσια στην οδό Νικηφορίδη, εξακολουθεί να απουσιάζει η απαιτούμενη κατακόρυφη σήμανση, όπως ανέφερε η με Αρ. 38/2015 Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ενώ, η οριζόντια μεταξύ των διαβάσεων διαγράμμιση για την ασφαλή διέλευση των πεζών, έχει σχεδόν εξαφανιστεί!

-Στην ίδια προαναφερθείσα Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (την 38/2015) γίνεται λόγος για εμπλουτισμό της φύτευσης των χώρων πρασίνου α) στη συμβολή της οδού Νικηφορίδη με την οδό Πρωτεσιλάου και β) στη συμβολή της οδού Νικηφορίδη με την οδό Αρήτης, που όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

-Ζητάμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την παράνομη στάθμευση ΙΧΕ γιατί, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η απαραίτητη σήμανση απαγόρευσης στάθμευσης στους χώρους των πεζοδρομίων που έχουν ανακατασκευαστεί, ούτε Αστυνομικός έλεγχος, επικρατεί Ασυδοσία. Ο καθένας σταθμεύει όπου θέλει (δείτε φωτογραφικό υλικό), πάνω στις δημιουργηθείσες διαβάσεις για τους πεζούς (και Αμεα), ακόμα και μπροστά από τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα από την δραστική μείωση του πλάτους της οδού Ν. Νικηφορίδη (ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης), να υπάρχουν, κυκλοφοριακή ασφυξία, κορναρίσματα και συχνοί διαπληκτισμοί μεταξύ των οδηγών για την προτεραιότητα. Καταστάσεις καθημερινής τρέλας.



-Ζητάμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την παράνομη στάθμευση μοτοσυκλετών πάνω στα πεζοδρόμια (κυρίως πάνω στα ανακατασκευασθέντα του 2018).


Αναφέρουμε ότι, το έτος 2010, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αιτηθεί, προς την τότε διοίκηση του δήμου του κ. Νίκου Χαρδαλιά, την ανάπλαση των πεζοδρομίων, με την υπ’ Αρ. Πρωτ: 28705/05-10-2010 αίτηση, με χαρακτηρισμό προς το Γραφείο Δημάρχου και την Τεχνική Υπηρεσία και με θέμα: "Διαγράμμιση διάβασης στην οδό Νικηφορίδη και άλλα θέματα" και είχαν καταθέσει και πρόταση δημιουργίας θέσεων για μηχανές και δίκυκλα.



Παρεμπιπτόντως, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας ήταν ο ίδιος, τότε και τώρα. Μόνον οι αιρετοί Αντιδήμαρχοι άλλαξαν. Δυστυχώς, οι κάτοικοι δεν εισακούστηκαν τότε. Σήμερα, μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, που θα αποτρέπει την παράνομη στάθμευση στα πεζοδρόμια; Ή μήπως υπάρχει έλλειψη οράματος για την πόλη μας.

-Ζητάμε τη "σταθερότητα"  των κάδων των απορριμμάτων σ' ένα μέρος, και όχι μεταφερόμενους κάδους σε "περιοδεία", όπως ο εικονιζόμενος κάδος που αυθαιρέτως μεταφέρθηκε από τον αριθμό 23 της οδού Ν. Νικηφορίδη στο απέναντι πεζοδρόμιο, γιατί έτσι βολεύει εκείνους που δεν θέλουν κάδο έξω από την πολυκατοικία τους.


-Αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της περιοχής με φωτιστικά τεχνολογίας "LED", κυρίως στην θεοσκότεινη οδό Αρώνη στη συμβολή της με την οδό Νικηφορίδη.

-Συχνό καθαρισμό δρόμων, πεζοδρομίων αλλά και φρεατίων.

-Ζητάμε την άμεση αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που παραμένουν στη θέση τους ενώ τα καταστήματα έχουν κλείσει εδώ και χρόνια.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πινακίδα τύπου γάμμα του καταστήματος με την επωνυμία «Nails! Up» της οδού Ν. Νικηφορίδη μεταξύ των αριθμών 16-18 και Νικηφορίδη αρ. 20. Αίτηση για αποξήλωσή της υπάρχει με Αριθμό  Πρωτοκόλλου: 21713 κατατεθειμένη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από τις 26 Ιουλίου 2011 !!!!

-Ζητάμε την άμεση αποξήλωση του ξύλινου στύλου που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο της οδού Νικηφορίδη, στο ύψος του αριθμού 10. Πέρασαν πάνω από 10 χρόνια από τότε που ζητήθηκε  η απομάκρυνσή του, όπως πέρασαν και οι διοικήσεις του Βύρωνα από κει, και παρότι κάθε φορά ενημερώνονταν, δεν έπραξαν ποτέ κάτι.


-Ζητάμε την ανακατασκευή του πεζοδρομίου της οδού Ν. Νικηφορίδη στη διασταύρωσή της με την οδό Αγίου Φανουρίου (στην πλευρά του Δήμου Βύρωνα).


Το υπάρχον πεζοδρόμιο, αφενός έχει μεγάλο ύψος, που δεν επιτρέπει σε ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους να διέρχονται από εκεί, αναγκάζοντάς τους να περπατούν στο δρόμο,  αφετέρου έχει σχεδόν καταστραφεί στη βάση του.


-Ζητάμε το συνεχή καθαρισμό της Πλατείας Β. Μαρτάκη και τη λήψη κατάλληλων τεχνικών μέτρων για την αποφυγή προσέλκυσης των περιστεριών καθώς και την εφαρμογή συστηματικής απεντόμωσης, σύμφωνα με την Έκθεση της αυτοψίας των Υγειονολόγων-Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Υγειονομικού, που κάνει λόγο, για καταστάσεις που αποτελούν ανθυγιεινή εστία σε βάρος των επισκεπτών της πλατείας και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα, καθώς και για υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Δείτε το συνημμένο δισέλιδο έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού


-Ζητάμε τέλος την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης που θα αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται κατά διαστήματα στην περιοχή και που έχουν ως αποτέλεσμα, από την υπερχείλιση των πεζοδρομίων, την είσοδο  των ομβρίων υδάτων στα καταστήματα [Δείτε φωτογραφία αρχείου].


Για το συγκεκριμένο αίτημα, στο οποίο αναφερθήκαμε αδρομερώς, υπάρχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να έρθουν σε γνώση όλου του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Ελπίζουμε στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πρόθεσης της Δημοτικής Αρχής για διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες  να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής.

Οι υπογράφοντες

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου