Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις Παιδικές Χαρές του Δήμου Βύρωνα εκκρεμεί...

9 Μαρτίου 2020, Δημοτικό Κατάστημα Βύρωνα
Λίγο πριν την έναρξη της κεκλεισμένων θυρών συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος αυτού, κ. Γεώργιος Πλακίδας, πλησίασε τον μοναδικό εκπρόσωπο των τριών συλλογικοτήτων («Ενάργεια», «Δημοκρατική Ενότητα Βύρωνα», «Βύρωνας και τριγύρω») που είχαν φέρει προς συζήτηση στο Δ.Σ., το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Συζήτηση επί του αιτήματος Πολιτών Βύρωνα σχετικά με την ανακατασκευή των υπολοίπων έντεκα (11) Παιδικών Χαρών στο Δήμο Βύρωνα», για να τον ρωτήσει, εάν συμφωνούσε, μαζί με τις 11 Παιδικές Χαρές που αναφερόταν στο θέμα, να συζητηθούν και τα πεπραγμένα της Διοίκησης και της Τεχνικής Υπηρεσίας σχετικά με τις μέχρι τώρα ανακατασκευασμένες δεκατρείς (13) Παιδικές Χαρές.
 
Όπως ήταν φυσικό από την πλευρά του εκπροσώπου των τριών (3) συλλογικοτήτων δεν υπήρξε καμία αντίρρηση, απεναντίας μάλιστα.
Αντίρρηση όμως (ΚΑΙ ταυτόχρονα ΑΝΤΙΦΑΣΗ) υπήρξε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Καραγιάννη Μιχάλη, μόλις ο ομιλητής αναφέρθηκε, με βάση τα όσα είχαν προσυμφωνηθεί με τον Πρόεδρο, στις ανακατασκευασμένες Παιδικές Χαρές, ο οποίος είπε ότι, το θέμα αναφερόταν μόνο στις 11 Παιδικές Χαρές και δεν έπρεπε να συζητηθεί το τι είχε γίνει με τις υπόλοιπες Παιδικές Χαρές. Αν και (εδώ είναι η αντίφαση) είπε επίσης ότι, εάν ο ομιλητής το επιθυμούσε, το θέμα μπορούσε να συζητηθεί (;;;). «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ», δήλωνε ο Αντιδήμαρχος. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, αφού ήταν έτοιμος, γιατί δεν άφησε την ομιλία να συνεχισθεί;

Στην αμηχανία του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Πλακίδα, παρενέβη ο Δήμαρχος που ρώτησε: «Πως έχει τεθεί το θέμα;» και στην απάντηση του Προέδρου, είπε: «Να συζητηθεί όπως έχει έρθει ως θέμα, θα μιλήσουμε μόνον για τις 11 Παιδικές Χαρές!»

Μετά από αυτά που συνέβησαν την ημέρα εκείνη οφείλει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών (ή άλλως η Διοίκηση) να φέρει το θέμα ξανά προς συζήτηση στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όποτε κι αν αυτό συγκληθεί, γιατί και από τις τοποθετήσεις αρκετών δημοτικών συμβούλων φάνηκε ότι υπάρχουν πολλά που έχουν να ειπωθούν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα "Παιδικές Χαρές του Δήμου Βύρωνα".

Και πρώτα από όλα, το κόστος αυτών! Θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις! 
Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης όπου βρεθεί και όπου σταθεί, δηλώνει ότι, η ανακατασκευή και η πιστοποίηση των 12 Παιδικών Χαρών κόστισε 1.200.000 ευρώ, πράγμα που δεν αληθεύει!

Υπενθυμίζουμε ότι, ναι μεν για τις δώδεκα (12) Παιδικές Χαρές, δεσμεύτηκαν συνολικά 1.178.000 ευρώ και συγκεκριμένα, το ποσό των 198.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, με το οποίο ανακατασκευάστηκαν οι Παιδικές Χαρές:
1.    Καραολή και Δημητρίου
2.    Πάρκο Ραιδεστού
3.    Αγ. Γεωργίου Καρέα
4.    Προσφυγικά Καρέα (οδός Κισσού)
 
και το ποσό των 980.000 ευρώ από την Περιφέρεια, με το οποίο ανακατασκευάστηκαν οι Παιδικές Χαρές:
1.    Πλατεία Βαρουτίδη (Αγαλματάκια)
2.    Μανώλη (Αλαμάνας και Αθ. Διάκου)
3.    Πάρκο Νέας Ελβετίας
4.    Ντάνκαν (δίπλα στη σχολή χορού)
5.    Πάρκο Ανάληψης
6.    Πλατεία Γράμμου (Τσιρακοπούλου)
7.    Αγ. Τριάδα
8.    Πάρκο Δ. Νικολαΐδη (μόνο το τμήμα εκείνο που βρίσκεται στη συμβολή Β. Αντωνιάδη)

αλλά, σύμφωνα με έγγραφο-απάντηση που κοινοποίησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, προς τη συλλογικότητα Ενάργεια και προς τον Συνήγορο του Πολίτη (δείτε το συνημμένο έγγραφο στο τέλος του κειμένου), οι δέκα (10) Παιδικές Χαρές κόστισαν 634.500 ευρώ. Άρα με το ποσό των 543.500 ευρώ που περίσσεψε (από το δεσμευμένο ποσό των 1.178.000 ευρώ) ανακατασκευάστηκαν δύο (2) ακόμη Παιδικές Χαρές (πλατείας Μανώλη και άλλη μία)... και τα υπόλοιπα που κατέληξαν;

Η Παιδική Χαρά της οδού Ιγνατίου Άρτης ανακατασκευάστηκε από ίδιους πόρους του Δήμου Βύρωνα.

Οφείλει η Διοίκηση να δώσει εξηγήσεις (πέρα από το ότι δεν απαντήθηκε το έγγραφο του Α.Τ. Βύρωνα για το κλείσιμο τριών (3) επικίνδυνων Παιδικών Χαρών):

α) Για την συντήρηση των Παιδικών Χαρών. Η διετής σύμβαση με τον εργολάβο τελειώνει το 2021, και αυτή δεν περιλαμβάνει παρά μόνο τη χρήση. Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό αλλά και εκείνο των βανδαλισμών;

β) Για την Καθαριότητα των Παιδικών Χαρών. Κατά διαστήματα έχουμε αναφερθεί στο θέμα της καθαριότητας των Παιδικών Χαρών, έχουμε αποτανθεί και στο Υγειονομικό (δείτε το συνημμένο έγγραφο στο τέλος του κειμένου), δίχως όμως να βελτιώνεται η κατάσταση. 

γ) Για τη Φύλαξη των Παιδικών Χαρών. Αν οι Παιδικές Χαρές δεν κλειδώνουν το βράδυ και δεν φυλάσσονται, πέρα από την επικινδυνότητα και την ασφάλεια των εισερχομένων, πολύ σύντομα οι χώροι θα καταστραφούν. 

δ) Για τον Περιβάλλοντα χώρο της Παιδικής Χαράς της Ανάληψης, δηλαδή, του Πρότυπου Πάρκου Αναψυχής (sic!)...


ε) Για τα επικίνδυνα κράσπεδα της Παιδικής Χαράς της Αγίας Τριάδος, αλλά και για την ξήρανση των πευκοβελόνων των κλαδιών των δένδρων του Άλσους.

  
Θυμίζουμε ότι, τον Οκτώβριο του 2019 καταθέσαμε της εξής ερώτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο: "
Στο άλσος-πάρκο της Αγίας Τριάδος πολλά δέντρα (τύπου πεύκου) εμφανίζουν ξήρανση των πευκοβελόνων τους στις άκρες των κλαδιών κυρίως στα χαμηλότερα σημεία αλλά και στη κορυφή τους, σαν να είναι καμένα. Το ανησυχητικό φαινόμενο μοιάζει σαν και αυτό που παρατηρήθηκε προ διετίας σε πολλά και διαφορετικά σημεία του Υμηττού (με εξάπλωση κυρίως εντός του αστικού ιστού της Βούλας) που είχε ως αποτέλεσμα την νέκρωση και την μαζική καταστροφή των πεύκων.
Ερωτάσθε: Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα για τον εντοπισμό των αιτιών του φαινομένου αυτού και την καταπολέμησή του;" ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ !


στ) Για τον Φωτισμό των Παιδικών Χαρών.

Υπάρχουν και τόσα άλλα που μπορούν να ειπωθούν ώστε "παρά την ανακατασκευή και πιστοποίησή των" να βελτιωθεί η κατάστασή αυτών!

Θα περιμένουμε τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε με πρωτοβουλία της Διοίκησης  είτε από κάποια Δημοτική Παράταξη...

Συνημμένα Έγγραφα:
  
Το κόστος των δέκα (10) Παιδικών Χαρών σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα


Το αποτέλεσμα του Υγειονομικού ελέγχου (και) στην Παιδική Χαρά της πλατείας Βαρουτίδη (όπου διαπιστώθηκε ικανή ποσότητα από περιττώματα περιστεριών)



Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις Παιδικές Χαρές του Δήμου Βύρωνα εκκρεμεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου