Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Όταν η εφημερίδα "Νέα Ενημέρωση" έγραφε για τον "Νέο Ορίζοντα" του 1936

Τον Οκτώβριο του 2013 η τοπική εφημερίδα «Νέα Ενημέρωση» (Εκδότες: Αλέκος Ιπποκράτης-Μιχάλης Γρύλλης-Κυριάκος Αποστολόπουλος. Αρχισυνταξία: Φλοράν Σελάϋ), στο φύλλο αριθμός 25, παρουσίασε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον τοπικό τύπο της χρονικής περιόδου 1936 και το οποίο αναδημοσιεύουμε:

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΒΥΡΩΝΟΣ-ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ «ΝΕΟΣ ΟΡΙΖΩΝ»
 
Αναδρομή στο 1936
 
Η ιστορία του τοπικού Τύπου της περιοχής μας παραμένει εν πολλοίς άγνωστη. Είναι όμως σχεδόν τόσο παλιά όσο η ίδρυση των συνοικισμών, όπως αποκαλύπτει η «Νέα Ενημέρωση» φέρνοντας στο φως μια από τις παλαιότερες εφημερίδες της περιοχής.

Πρόκειται για τον εβδομαδιαίο «Νέο Ορίζοντα» του 1936, που είχε ως έδρα τον Βύρωνα, επί της οδού Νεαπόλεως 92 και κυκλοφορούσε παράλληλα στην Καισαριανή και τον Υμηττό. Διευθυντής της ήταν ο δικηγόρος Ιωάννης Γιαννακάς και αρχισυντάκτης της ο Φάνης Κλεάνθης, ο οποίος έμενε επί της οδού Δηλβόης 11.


Η τετρασέλιδη εφημερίδα διαβεβαίωνε τους αναγνώστες της με μεγάλα γράμματα ότι ασκεί «άγρυπνο παρακολούθησιν όλων των τοπικών ζητημάτων» και «λεπτομερή εξέτασιν όλων των τοπικών αναγκών». Οι διαφημίσεις της στις εσωτερικές σελίδες της προέβαλλαν μεταξύ άλλων κινηματογράφους, γιατρούς, μερικούς επαγγελματίες της περιοχής, και τα λουτρά «Αττική» Παγκρατίου-Βύρωνος επί της οδού Φαιάκων 6 τέρμα Χρεμωνίδου.

Σε καταχώρηση της προέτρεπε τους επαγγελματίες: «Δεν πηγαίνουν καλά οι δουλειές σας; Στο χέρι σας είναι να αποκτήσετε πελατείαν. Διαφημισθήτε δια του Νέου Ορίζοντος».
Στο αρχείο μας έχουν περιέλθει δυο φύλλα με ημερομηνίες 16 και 30 Αυγούστου 1936, μερικές εβδομάδες μετά ο πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου. Αν και οι τότε δήμαρχοι ήταν διορισμένοι, υπήρξε διοικητική συνέχεια καθώς το καθεστώς Μεταξά διατήρησε ή επανέφερε παραδοσιακούς δημοτικούς άρχοντες.

Έτσι στον Βύρωνα δήμαρχος ήταν ο γιατρός Νίκος Φραγκιάδης και στην Καισαριανή ο Γεώργιος Κυπραίος ή Σούλιος απ’ τα Βουρλά, που είχαν κερδίσει και τις δημοτικές εκλογές του 1934.

Μετά το πραξικόπημα, ο πρωθυπουργός και δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς κάλεσε όλους τους δημάρχους και κοινοτάρχες της Αττικής προκειμένου να τους υποδείξει «να είναι υπηρέται του λαού φροντίζοντες μόνον δια τα συμφέροντά του», όπως αναφέρει η εφημερίδα Νέος Ορίζων της 16/8/1936. Αφού οι δήμαρχοι του υπέβαλλαν τα συγχαρητήριά τους «δια το εθνικόν έργον που ανέλαβε», ο Μεταξάς τους κάλεσε μεταξύ άλλων να λησμονήσουν τελείως τα κόμματα στα οποία ανήκαν.
Υποσχέθηκε υποστήριξη σε όσους συμμορφωθούν με τις οδηγίες της κυβέρνησης ενώ κάλεσε «όσους νομίζουν ότι δύνανται να παραστρατήσουν από τας οδηγίας» να παραιτηθούν. «Οι δήμαρχοι και κοινοτάρχαι εβεβαίωσαν τον κ. πρωθυπουργό ότι θα συμμορφωθούν απολύτως προς τας εντολάς του» επισημαίνει η εφημερίδα.

Παρά τη λογοκρισία, ο Νέος Ορίζων είχε η δυνατότητα να ασκεί κριτική σε ζητήματα τοπικής διαχείρισης. Χαρακτηριστικό είναι το κύριο άρθρο, με το οποίο καταλόγιζε ευθύνες στους δημάρχους για την έλλειψη φωτισμού στον Βύρωνα και την Καισαριανή αλλά και πληθώρα άλλα.
«Οι παράγκες και οι ελεεινοί κοινόχρηστοι βόθροι είναι η αιτία της τόσον μεγάλης νοσηρότητας που υπάρχει» ανέφερε για την Καισαριανή, η εφημερίδα. «Δια να λείψη αυτή, πρέπει να γκρεμισθούν οι παράγκες και να γίνουν υγιειναί κατοικίαι εκ παραλλήλου δε να εκτελεσθούν και αποχετευτικά έργα».
 
Η κατάσταση ήταν τόσο δραματική που το Υπουργείο Υγιεινής διέταξε τα δημοτικά και κοινοτικά ιατρεία να εμβολιάσουν τους κατοίκους κατά του τύφου. Για λόγους δημόσιας υγείας, ο υφυπουργός Αγορανομίας απαγόρευσε την πώληση κρέατος, ιχθύων και βουτύρου κατά τη διάρκεια του θέρους στις λαϊκές αγορές.

Πέρα από τα τοπικά θέματα ο Νέος Ορίζων δημοσίευε και θέματα Μικρασιατικού ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστική ήταν το αφιέρωμα στη μνήμη του Εθνομάρτυρα Σμύρνης Χρυσόστομου και η αφήγηση του Μικρασιατικού πολέμου σε συνέχειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου