Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της "ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ" στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη των πληττόμενων επαγγελματιών, νοικοκυριών και ευάλωτων πολιτών.

Τις προτάσεις της για τη στήριξη των πληττόμενων επαγγελματιών,  νοικοκυριών και ευάλωτων πολιτών, που κατέθεσε για το αυριανό, Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου 2020, Δημοτικό Συμβούλιο παρουσίασε και η Δημοτική Παράταξη "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα" (ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ) του κ. Τάσου Μαυρόπουλου.
 
 
Προτάσεις της ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ
στο Δημοτικό Συμβούλιο, 
για τη στήριξη των πληττόμενων επαγγελματιών,  νοικοκυριών και ευάλωτων πολιτών.


Η πανδημία του κορωνοϊού, ανέδειξε,  τη διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας το οποίο στηρίζεται μόνο στην ηρωική προσφορά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την αδυναμία ουσιαστικής στήριξης  των πληττομένων και των ευάλωτων  ομάδων, αφού τα κυβερνητικά μέτρα υπολείπονται έναντι των άλλων χωρών του κόσμου. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να παρέμβει ουσιαστικά, να υπερβεί τη μέχρι τώρα παθητική στάση αρκούμενη στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών αδιαμαρτύρητα και να απλώσει το δίχτυ προστασίας για όλους τους πολίτες.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής για απαλλαγή από την καταβολή των δημοτικών τελών και τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για επαγγελματίες που έχουν αναστείλει ή περιορίσει τη λειτουργία τους λόγω των κυβερνητικών μέτρων, θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκής, περιορίζεται στις αναιμικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και υστερεί των μέτρων στήριξης που έχουν λάβει όμοροι δήμοι. Από την πρόταση της δημοτικής αρχής εξαιρούνται τα νοικοκυριά των οποίων μέλη τους έχουν τεθεί σε κατάσταση αναστολής ή εκ περιτροπής εργασίας και οι άνεργοι καταγεγραμμένοι και μη, που αυτή την περίοδο πλήττονται διπλά και επιβαρύνονται επιπλέον από την αύξηση της  κατανάλωσης υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Τα αιτήματα που υποβάλλει η δημοτική αρχή στο Υπουργείο Εσωτερικών και καλούμαστε να ψηφίσουμε, δεν είναι διεκδικητικά στην κατεύθυνση της κάλυψης των πραγματικών αναγκών των πολιτών και της πόλης μας, αλλά περιορίζονται στις ήδη υπάρχουσες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού που είναι προς υλοποίηση.

Προτείνουμε για όσο καιρό διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, με τη δέσμευση για επανεξέταση μετά την άρση τους, να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο: 
  • τα νοικοκυριά που έχουν ένα μέλος που έχει τεθεί σε κατάσταση αναστολής ή εκ περιτροπής εργασίας ή άνεργο που δηλωθεί η ανεργία του έστω και τώρα.
  • τις επιχειρήσεις/ ελ. επαγγελματίες της πόλης μας, που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση ή περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη λίστα πληττόμενων επιχειρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν ανασφάλιστους, δεν έχουν απολύσει προσωπικό, έχουν πληρώσει  μισθούς και δώρο και δεν λειτουργούν ηλεκτρονικά.
  • τα καταστήματα που παραμένουν κλειστά ή έχουν περιορίσει τη λειτουργία τους με επιπλέον απαλλαγή για τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.

Προτείνουμε επιπλέον 
  • την άμεση εφαρμογή της εγκυκλίου Α.Π. 22899/10/4/20 του ΥΠΕΣ, για τη δημιουργία της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», την ένταξή της στη Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και εξασφάλισης της κρατικής χρηματοδότησης.
  • την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για το κοινωνικό μαγειρείο, γιατί ο υφιστάμενος είναι ακατάλληλος και πρόσληψη μάγειρα.
  • να υπάρχει διαρκής δημοτικός έλεγχος σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και του εργασιακού δικαίου από τις επιχειρήσεις.
  • την απαλλαγή των κυλικείων των σχολείων και των γηπέδων από την καταβολή μισθωμάτων όσο παραμένουν κλειστά.
  • επιστροφή στους πολίτες χρημάτων που έχουν καταβληθεί για δημοτικές δραστηριότητες που έχουν ανασταλεί (π.χ. καλλιτεχνικά εργαστήρια, κολυμβητήριο).
  • τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους πολίτες.
  • την καταγραφή μέσω των σχολικών επιτροπών των μαθητών και οικογενειών τους που έχουν ανάγκη πολλαπλής στήριξης.
  • να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού με δημόσια ανακοίνωση, διαφανή διαδικασία και τοποθέτηση στην εργασία και στο αντικείμενο για το οποίο προσελήφθησαν.
  • τη μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων μέσω διαδικτύου ώστε οι δημότες να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης για τα θέματα που τους αφορούν.
  • την έναρξη της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικού γηροκομείου και χώρου φιλοξενίας αστέγων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να κινηθεί διεκδικητικά, και να απαιτήσει από την κυβέρνηση: 
  • την άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων που έχουν πληρώσει οι δημότες και παρακρατούν οι κυβερνήσεις.
  • την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, ώστε να αρθούν οι ταξικές ανισότητες στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  • την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου, χωρίς την παρακράτηση  από τους ΚΑΠ.
  • να μην διακοπεί καμία παροχή σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, στους πληττόμενους και ευάλωτους και να απαλλαγούν από την πληρωμή λογαριασμών οι πληττόμενοι και ευάλωτοι.  Να επανασυνδεθούν οι παροχές που έχουν διακοπεί.
  • να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και να καταργηθεί το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.

Τέλος προτείνουμε
την εντατικοποίηση των μέτρων αποτροπής μετάδοσης του κορωνοϊού, με την αύξηση των απολυμάνσεων στους κοινόχρηστους χώρους, το πλύσιμο και απολύμανση απορριμματοφόρων και κάδων και την περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και διασφάλισης της υγιεινής τους.

 Βύρωνας, 13/4/20

Τάσος Μαυρόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου