Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Κακοδιοίκηση, αυτοκριτική... και λόγοι εγκωμικοί

Στις 7 Οκτωβρίου 2019 κατά την 17η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα εισήχθη προς συζήτηση η με αριθμ. Πρωτ.: 22028/11-09-2019 Αναφορά πολιτών, που είχε σταλεί και προς το θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, και το με αριθμ. Πρωτ.: 22881/20-09-2019 Ακολούθημα αυτής, με θέμα: «Κακοδιοίκηση και αντισυνταγματική συμπεριφορά των Διοικήσεων του Δήμου», όπου ειπώθηκαν τα εξής:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Β.ΣΑΡΟΛΑ - "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ":

Θέλω να πω ότι δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε, ότι ο κ. Βούρτσης θίγει θέματα σημαντικά για την καθημερινότητα του Δήμου και των δημοτών μας και είναι αξιέπαινες οι πρωτοβουλίες που παίρνει και ο τρόπος ο μεθοδικός και συστηματικός που αντιμετωπίζει θέματα και προβλήματα του Δήμου μας και εμείς ως Δημοτικοί Σύμβουλοι θα μπορούσαμε να παραδειγματιστούμε από την μεθοδικότητα και την επιμονή του στην ανάδειξη και επίλυση σημαντικών θεμάτων για τον Δήμο μας.
Όλα αυτά τα οποία ανέφερε για τις αναπάντητες αιτήσεις, ερωτήσεις που έχει καταθέσει προς τον Δήμο Βύρωνα, πρέπει όλους να μας προβληματίσουν, γιατί ναι μεν αντιλαμβανόμαστε τον φόρτο εργασίας των Υπηρεσιών, από την άλλη όμως δεν μπορεί κατά παράβαση του νόμου να μένουν αναπάντητα τόσο σημαντικά αιτήματα δημοτών που έχουν να κάνουν με κακοτεχνίες, με παιδικές χαρές, με τον οδοφωτισμό και όλα τα άλλα.
Θέλω να πιαστώ από ένα από όλα όσα ανέφερε ο κ. Βούρτσης, την πραγματογνωμοσύνη του Τ.Ε.Ε η οποία έχει γίνει και εκκρεμεί η πληρωμή της εδώ και δυο χρόνια ίσως, αν θυμάμαι και να ρωτήσω τον κ. Καραγιάννη σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, αν πληρώθηκε, πότε πληρώθηκε ο πραγματογνώμονας και πότε θα έρθει η πραγματογνωμοσύνη στο Δημοτικό Συμβούλιο και το αποτέλεσμα εάν το ξέρει ο κ. Καραγιάννης. 

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην κάνουμε διάλογο, κ. Καραγιάννη, σας παρακαλώ. Να προχωρήσουμε. Έχει ζητήσει τον λόγο ο κ. Μπαντής, ο κ. Σωτηρόπουλος και ο κ. Μαυρόπουλος και ο κ. Γώγος και ο κ. Αναστούλης. Άρα πάμε με τη σειρά. Τον λόγο έχει ο κ. Γώγος.

Χ.ΓΩΓΟΣ - "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ":

Θέλω και εγώ να σταθώ στο ενεργητικό του κ. Βούρτση τόσο καιρό που προσπαθεί (σ.σ.: από το 2008), έχουμε κάνει και συναντήσεις. Όντως τα θέματα είναι πολύ σημαντικά στα οποία πρέπει να δίνονται απαντήσεις. Προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση σε όλα τα θέματα τα οποία εγείρονται και ιδιαίτερα όταν αναφέρονται για την κακοδιαχείριση. Όπως και η κα Σάρολα στάθηκε στο συγκεκριμένο κομμάτι, εγώ θέλω να σταθώ σε ένα από όλα που είπε για τις παιδικές χαρές και ουσιαστικά τα ερωτήματα είναι πραγματικά μεγάλα για το τι έχει γίνει ουσιαστικά όπως το περιγράφει για τις παιδικές χαρές, με τις πιστοποιήσεις ουσιαστικά αυτών των παιδικών χαρών και αν ο Δήμος πήρε παράταση για αυτό το θέμα. 
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον λόγο έχει ο κ. Μπαντής.
Μ.ΜΠΑΝΤΗΣ -"ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ":


Ευχαριστώ Πρόεδρε. Επιμέναμε στην αρχή να ακουστούν κάποια από αυτά τα ερωτήματα που θέσαμε σήμερα, γιατί ένα εξ αυτών αφορά τις Παιδικές Χαρές. Πράγματι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είμαι σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο βλέπω ενεργούς δημότες σαν τον κ. Βούρτση, που φέρνουν θέματα σημαντικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν σε ένα Δήμο ενεργοί πολίτες και να λειτουργούν κατ’ αυτό τον τρόπο.





ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μπαντή ολοκληρώσατε; Τον λόγο έχει ο κ. Σωτηρόπουλος.
Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ - "ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ":


Θα συμφωνήσω και εγώ, ότι είναι σημαντικό να έχουμε ενεργούς πολίτες, που «εν είδει αλογόμυγας» όπως θα έλεγε και ο Σωκράτης, μας θέτουν θέματα σχετικά με την λειτουργία του Δήμου και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και μάλιστα με τον τεκμηριωμένο και κόσμιο τρόπο με τον οποίο τα φέρνει ο κ. Βούρτσης, γιατί στο παρελθόν είχαμε και κάποιες περιπτώσεις όπου κινούμασταν στα όρια.
Δεν έχουν άλλο όπλο οι δημότες από το να αποταθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, να θέτουν ερωτήματα και να παίρνουν απαντήσεις. Ή τους θέλουμε ενημερωμένους και συμμέτοχους στη ζωή του τόπου ή τους θέλουμε ανενημέρωτους άβουλους, να ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια. Εάν τους θέλουμε ενημερωμένους, είναι θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας πρώτα από όλα να συζητούμε κάθε θέμα που μας θέτουν και να απαντούμε σε κάθε ερώτημα που μας θέτουν.
Προφανώς, από αυτά που ανέφερε ο κ. Βούρτσης, υπάρχουν δυο θέματα. Υπάρχει το θέμα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο αιτημάτων πολιτών και υπάρχει το θέμα της απάντησης σε αιτήματα χορήγησης στοιχείων από τις Υπηρεσίες. Για το ένα υπάρχει νομική υποχρέωση, για το άλλο δεν υπάρχει. Δηλαδή τι εννοώ. Για το θέμα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει το άρθρο 6 παράγραφος του Κανονισμού μας, το οποίο ορίζει ρητά ότι: «Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητάει υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον 25 άτομα για την επίλυση ζητημάτων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την σχετική απόφαση που ελήφθη».
Το Β’ εδάφιο απαντάει και στο γεγονός εάν χρειάζεται ή όχι να είναι παρόντες. Όταν τους ενημερώνει ο Δήμαρχος τους ερωτώντες, σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι παρόντες εδώ. Καλό θα ήταν να είναι όσοι και όποτε μπορούν, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι παρόντες. Εμείς οφείλουμε να συζητήσουμε τα θέματα που θέτουν 25 πολίτες ακόμα και αν δεν είναι παρόντες εδώ.
Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα της αίτησης χορήγησης στοιχείων. Εκεί πράγματι η νομολογία των δικαστηρίων μας απαιτεί εύλογο συμφέρον, με την έννοια της ύπαρξης προσωπικής έννομης σχέσης για να απαντήσει η Διοίκηση και δεν αρκεί λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας το απλό ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Παρ’ όλα αυτά, εάν δεν θίγονται προσωπικά δεδομένα και αν δεν θίγονται άλλα έννομα αγαθά σε μία δημοκρατική Πολιτεία, σε ένα δημοκρατικό Δήμο, οφείλει ο Δήμος να απαντάει στα αιτήματα των πολιτών και να τους πληροφορεί για τα θέματα που θέτουν.
Εμείς έτσι το βλέπουμε και νομίζουμε ότι στις πλείστες περιπτώσεις που θέτει ο κ. Βούρτσης στα θέματα αυτά μπορούσε να υπάρξει απάντηση. Δεν θέλω να μπω σε περιπτωσιολογία, γιατί θα γίνουν ειδικά θέματα, όπως έχει πει. Εγώ θέλω να πω ότι τον ευχαριστούμε που μας οχλεί και είμαστε εδώ για να δεχθούμε και την κριτική του και τις προτάσεις του κάθε φορά και να απαντούμε σε όλα τα θέματα που θέτει. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε. Ο κ. Αναστούλης έχει ζητήσει τον λόγο.
Π.ΑΝΑΣΤΟΥΛΗΣ - "ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ":


Και εμείς από τη μεριά μας ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» θεωρούμε ότι μακάρι να υπήρχε αυτή η σπουδή από τους κατοίκους των γειτονιών του Βύρωνα για τα θέματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν σαν τον κ. Βούρτση και να ήταν και εδώ παρόντες. Αυτή η ένσταση είναι σωστή. Δηλαδή θα πρέπει οι κάτοικοι του Βύρωνα να είναι και αυτοί παρόντες, γιατί είναι θέματα που τους αφορούν.
Μόνο μέσα από αυτή την διαδικασία μπορεί κατ' εμάς να βελτιωθεί, όσο μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητα του κατοίκου στις γειτονιές μας. Θέλω και εγώ από την μεριά της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» να ζητήσω κάποια απάντηση για το θέμα και των παιδικών χαρών. Η «ΝΕΡΑΪΔΑ» εκκρεμεί, θα γίνει αυτή η ξεχωριστή Διαβούλευση;
Απλά εάν θέλουμε να αποσυμφορείται το Δημοτικό Συμβούλιο από ένα σωρο τέτοια θέματα, που δεν αφορούν κυρίως διεκδικήσεις κατοίκων, αλλά αφορούν αναπάντητα ερωτήματα από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, νομίζουμε ότι το πιο δόκιμο θα ήταν η Δημοτική Αρχή να απαντά σε έναν ας πούμε ενεστώτα χρόνο στις ερωτήσεις των κατοίκων της γειτονιάς, έτσι ώστε να μην χρειάζεται αυτό το κομμάτι τουλάχιστον που δεν αφορά τις διεκδικήσεις των κατοίκων να φτάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να έχουν ήδη απαντηθεί και αν υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις, αυτές τότε να κατατίθενται ως θέσεις, ως προτάσεις των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον λόγο έχει ο κ. Μαυρόπουλος
Α.ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ - "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ":

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε καταθέσει και εμείς ως θέμα κάποια από τα ερωτήματα του κ. Βούρτση. Ειδικά στο θέμα που αφορούσε την κακοδιοίκηση με το συγκεκριμένο σκεπτικό, ότι τέτοια ζητήματα που αφορούν τους δημότες, τους πολίτες του Βύρωνα και τους φορείς, από το να παίρνουν εξέλιξη και ώστε αν θέλετε να «σπάνε» οι σχέσεις -και μάλιστα ο κ. Δήμαρχος δεν το πήρε και καλά όπως το γράφαμε μέσα, ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις και οτιδήποτε άλλο- από το να πηγαίνουν σε Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, στον Συνήγορο του Πολίτη και οπουδήποτε αλλού, παρ' όλο τον φόρτο εργασίας που μπορεί να υπάρχει στις Υπηρεσίες, νομίζω ότι μια διαρκής επικοινωνία είναι απαραίτητη και μπορούν ζητήματα τέτοια να λύνονται χωρίς καν να έρθουν στα Δημοτικά Συμβούλια.
Πραγματικά να δίνεται ένα αντικείμενο και ένα ερέθισμα στους δημότες και τους πολίτες, να ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν την ζωή τους και αφορούν την πόλη τους. Διότι, εδώ πέρα έχουμε και το εξής παράδοξο: σε κάθε εκλογική διαδικασία όλες οι Παρατάξεις βάζουμε τους πολίτες στην κορυφή και τους θέλουμε συνεργάτες μας και θα διαβουλευόμαστε μαζί τους όπως λέμε στη θητεία του ο καθένας, είτε ως Δημοτική Αρχή, είτε αντιπολιτευτικά οι υπόλοιποι.
Όταν τελειώνουν οι εκλογές λοιπόν και βρίσκονται κάποιοι πολίτες, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε μαζί τους, τους αγνοούμε. Εγώ παίρνω την δέσμευση του Προέδρου, γιατί πρώτη φορά το ακούω σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι πραγματικά όλη αυτή η διαδικασία η οποία υπήρχε στο προηγούμενο διάστημα θα διορθωθεί και αυτή η σχέση πολιτών με την Δημοτική Αρχή πραγματικά θα μπορέσει να λειτουργήσει παραγωγικά και προωθητικά.
Τώρα για τα ζητήματα της «ΝΕΡΑΪΔΑΣ», κ. Καραγιάννη, που είπατε, όταν λέτε Διαβούλευση, τι εννοείτε; Έχει προκύψει κάτι νεότερο από την προηγούμενη φορά που μας είχατε ενημερώσει στο ερώτημα; Γιατί μιλήσατε για Διαβούλευση, όχι για ενημέρωση και όλα αυτά. Μαζί με αυτό λοιπόν είναι και το οικόπεδο στην Βουτζά νομίζω, όπου θα έπρεπε και το είχαμε ζητήσει να υπάρξει μία ενημέρωση, τουλάχιστον να ενημερωθούμε για το τι ενέργειες έχει κάνει η Δημοτική Αρχή.


ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Μη λες μεγάλα λόγια, γιατί πριν είπες ότι τα ξεχνούμε μετά τις εκλογές. Άσε τα λοιπόν, μην τα λες. Για να συνεχίσω, γιατί έχω τον λόγο, νομίζω, όπως μιλήσαμε με τον κ. Βούρτση και του έκανα την αυτοκριτική μου σε ότι αφορά ότι δεν απαντήσαμε έγκαιρα όταν χρειάστηκε και είπαμε και καφέδες θα πιούμε και θέματα θα συζητήσουμε και προβλήματα, ήδη έχουμε κάνει μία συζήτηση στο Γραφείο μου ιδιαίτερα εκτενή για πάρα πολλά θέματα από αυτά. Άρα δεν σας τον χαρίζω, κ. Μαυρόπουλε, τον κ. Βούρτση. Τον διεκδικώ. Αυτό είναι το ένα που θέλω να πω.
Πράγματι, χρειάζεται αυτή η ενεργή στάση των πολιτών. Νομίζω ότι ο καθένας από εμάς και από όλες τις Παρατάξεις έχει να επιδείξει την δική του συνεισφορά σε αυτό, έχει να επιδείξει την συνεισφορά της επαφής με τους δημότες και αν θέλετε της συζήτησης ή της διαβούλευσης, ατομικής ή συλλογικής επάνω σε προβλήματα. Κανείς δεν υπολείπεται. Ούτε εμείς υπολειπόμαστε σε αυτό.
Θέλω να σας πω λοιπόν ότι ο καθένας θα ήταν καλό και όλοι μαζί να έχουμε όσο το δυνατόν μία καλύτερη δυνατότητα για να συζητούμε και να ακούμε αν θέλετε είτε με διαβούλευση, είτε με οποιοδήποτε τρόπο και πιστεύω ότι στη διάρκεια αυτής της θητείας μας, παρ’ ότι πραγματικά λόγω του τεράστιου φόρτου των εργασιών μας και της δουλειάς που γίνεται στο Δήμο, υπάρχουν πάντα δυσκολίες στο να είσαι πάντα συνεπής, πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε σε μία ψηφιακή πλατφόρμα στη οποία θα κατατίθενται όλα τα προβλήματα, έτσι ώστε οι απαντήσεις να είναι άμεσες.

Θα φτάσουμε λέω στο να μπορούν να γίνονται, να γίνεται με πολύ απλό τρόπο από ένα κινητό μία φωτογραφία για το οποιοδήποτε πρόβλημα και η Υπηρεσία να απαντάει γρήγορα και να παρεμβαίνει. Αυτό είναι το ζήτημα και νομίζω ότι έχουμε την διάθεση και πιστεύω την εμπειρία να ανταποκριθούμε σε αυτό το τεράστιο ζήτημα, που είναι η ενημέρωση και η διαβούλευση και ο υπολογισμός των προτάσεων των πολιτών. Ευχαριστούμε πολύ κ. Βούρτση, για την προσπάθειά σας. Σύντομα πιστεύω θα τα πούμε πάλι.

Σημείωση Σ.: 


α) Το κατά πόσον έκανε την αυτοκριτική του ο Δήμαρχος κύριος Γρηγόρης Κατωπόδης, σύντομα, μέσα στον μήνα Ιούνιο, του 2020, θα αποδειχθεί!
β) Ο κ. Βούρτσης είναι ο ιδρυτής και η ψυχή της συλλογικότητας «Ενάργεια» διετέλεσε δε προσωρινός εκπρόσωπός της.
Θεωρούμε ότι στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από το προσωρινό Καταστατικό ιδρύσεως της πολυσυλλεκτικής ιδεολογικοπολικά, ανεξάρτητης συλλογικότητας, που εν μέρει δικαιολογεί τις των δημοτικών συμβούλων παραπάνω αναφορές:

«… με σκοπό να συνεχίσουμε την, δίχως προσδοκία οφελών, προσπάθεια που από χρόνια ξεκινήσαμε, δηλαδή, να αγωνιζόμαστε (στον ελεύθερο χρόνο μας) για την ανάδειξη μα και την προσπάθεια επίλυσης των δημοτικών κατ΄αρχήν (=κατά λέξη) ζητημάτων που απασχολούν και ταλαιπωρούν τον Βυρωνιώτικο λαό, καθώς και για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των πολιτών, αντιμαχόμενοι, όπου πρέπει, την εκάστοτε Διοίκηση, αλλά και συνεργαζόμενοι μαζί της, εκεί που πρέπει, για το συμφέρον της πόλης Μας.

Η «Ενάργεια», δεν είναι πολιτική κίνηση, ούτε πρόκειται να μετατραπεί σε δημοτική παράταξη! (σ.σ.: Ούτε δημοτικοί σύμβουλοι)


Μέλος της «Ενάργειας» μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης του Δήμου Βύρωνα ανεξαρτήτως των ιδεολογικοπολιτικών του πεποιθήσεων, αρκεί να αποδέχεται τις ιδέες και το σκοπό λειτουργίας αυτής, καθώς και να σέβεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Όλα τα μέλη (ιδρυτικά και νέα) της «Ενάργειας» συμμετέχουν και δρουν ισότιμα και δημοκρατικά στο σύνολο της έκφρασης της Συλλογικότητας και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπως επίσης μπορούν να παραιτηθούν και να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή, με κατάθεση γραπτής παραίτησης».

Με τη σειρά μας, και εμείς, τα μέλη της 26μελούς συλλογικότητας, ευχαριστούμε τον πάνω απ' όλα δίκαιο και με ήθος κ. Βούρτση.

Συλλογικότητα «Ενάργεια»
 
Βύρωνας, 17 Μαΐου 2020







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου