Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών από τη Διοίκηση αλλά και από τις Δημοτικές Παρατάξεις


Αγαπητοί συμπολίτες για να καταλάβετε το νόημα του τίτλου περί της «έλλειψης ενημέρωσης» από τη διοίκηση και τις δημοτικές παρατάξεις θα πρέπει να αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, σε τέσσερα στάδια:

α) Στις 30 Απριλίου 2020 από το Γραφείο Τύπου του Δήμου ανακοινώθηκε ότι, σχετικά με τις νέες ασφαλτοστρώσεις (2019-20), η Διοίκηση ζητά την  επανάληψη εκείνων των ασφαλτοστρώσεων στις οποίες διαπιστώθηκαν κακοτεχνίες https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=9549 

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε μια σημαντική λεπτομέρεια: ότι, στην 5η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 9 Μαρτίου 2020, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών είχε δηλώσει τα εξής: 

«Να γίνει, λοιπόν, θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το επόμενο. Θέλω μόνο επιγραμματικά να πω κάτι και θα παρακαλέσω να μην ξαναπάρετε το λόγο. Θα πάμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θέλω όμως να σας επισημάνω δυο πράγματα.
Λέω, λοιπόν, επειδή δεν έγιναν από τη βροχή οι όποιες κακοτεχνίες, γιατί στο κομμάτι της βροχής δεν έχει πάθει τίποτα η άσφαλτος. Έγιναν για άλλους λόγους οι κακοτεχνίες και έχουν γίνει κακοτεχνίες.
Και μετά από πίεση της διοίκησης ο εργολάβος ξεκινά αυτή τη βδομάδα αποκατάσταση από τον Καρέα, από τη Φρυγίας, Νέα Ελβετία, Ατταλείας και τα λοιπά. Θα πάει να τα ξανακάνει αυτά τα σημεία. Όπου είναι και έχουν γίνει κακοτεχνίες θα επέμβει ο εργολάβος και θα τις φτιάξει».
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από τα Πρακτικά, 2ο Θέμα του Δ.Σ., της 9ης Μαρτίου 2020, «Αίτημα πολιτών Βύρωνα για συζήτηση του θέματος: Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) αναφορικά με κακοτεχνίες οδοστρωμάτων στο Δήμο Βύρωνα της εργολαβίας χρονικής περιόδου 2010-2011»

Πόσοι όμως παρακολούθησαν την συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. -που διεξήχθη κεκλεισμένων θυρών- εκτός από τον εκπρόσωπό μας; Ενημέρωση πολιτών ΜΗΔΕΝ!  

β) Εμείς, την ίδια μέρα (30 Απριλίου) αναδημοσιεύσαμε την «είδηση» που βγήκε από το Γραφείο Τύπου του Δήμου με τον παρακάτω σύντομο σχολιασμό:
Σύντομος Σχολιασμός: «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς έρχεται μέσα από τη διαφάνεια.
Γι’ αυτό καλό θα είναι ΑΜΕΣΑ να υπάρξει ενημέρωση από την Τεχνική Υπηρεσία αναφορικά με το ποιους δρόμους αφορά η απαίτηση της Διοίκησης για τις εκ νέου "σωστές ασφαλτοστρώσεις οι οποίες πλέον θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας" όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της.
Ας συμπεριληφθεί σε αυτή δε και το τι σκοπεύει να κάνει με τις περσινές μπετοστρώσεις, όπως για παράδειγμα της οδού Χαριδήμου (από Ευμένους έως Εμπεδοκλέους) που "χάλασαν"...
Και ας μας πει επιτέλους η Δημοτική Αρχή που ήταν και τί έκανε τόσο καιρό ο επιβλέπων μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου; Οι αστοχίες και οι κακοτεχνίες ήταν οφθαλμοφανείς με τη πρώτη ματιά και στον πιο αδαή πολίτη!» 

γ) Καθ’ υπόδειξή μας δε, επειδή εμείς δεν θα αρθρογραφούσαμε για το θέμα αυτό, η κίνηση πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω» στις 3 Μαΐου 2020 έθεσε το ίδιο ερώτημα στο άρθρο της: «Ας μας πει επιτέλους η δημοτική αρχή, σε ποιούς δρόμους θα επαναληφθεί η ασφαλτόστρωση; (και οι μπετοστρώσεις φυσικά, π.χ Χαριδήμου)»
όπου ανέφερε: "Προφανώς πρόκειται για άκρως απόρρητη πληροφορία μέχρι τώρα γιατί η δημοτική αρχή ανακοίνωσε επανάληψη ασφαλτοστρώσεων αλλά δεν μας αναφέρει σε ποιούς". 

δ) Για το ίδιο θέμα, στις 8 Μαΐου 2020, η Δημοτική Παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ - ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» του κ. Α. Σωτηρόπουλου, καταθέτει σχετικά με τις κακοτεχνίες των ασφαλτοστρώσεων στους δρόμους της πόλης μας ερώτηση προς τη διοίκηση με τα εξής ερωτήματα: https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/05/blog-post_8.html 
1) Σε πόσες και ποιες από τις οδούς που συμπεριλαμβάνονται στην επίμαχη εργολαβία ζητήθηκε η επανάληψη των έργων λόγω κακοτεχνιών και σε πόσες και ποιες από τις οδούς τα εκτελεσθέντα έργα θεωρούνται ποσοτικά και ποιοτικά επαρκή;
2) Οι διαπιστωθείσες κακοτεχνίες και το απαίτηση για επανάληψη των έργων λόγω κακοτεχνιών αφορούν μόνο κακής ποιότητας ασφαλτοστρώσεις ή και μπετοστρώσεις, καθώς και άλλες κακοτεχνίες (κάλυψη φρεατίων, κάλυψη ή καταστροφή ρείθρων κλπ);

Στην ουσία

Η Διοίκηση ή η Τεχνική Υπηρεσία δεν απάντησε στο ερώτημα που ως συλλογικότητες θέσαμε, δεν έβγαλε ούτε ανακοίνωση παρότι ΟΦΕΙΛΕ να το πράξει προς ενημέρωση των πολιτών. Θεωρητικά όμως, πρέπει να έχει ήδη απαντήσει στα ερωτήματα που κατέθεσε η Δημοτική Παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ-ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» του κ. Αλέξη Σωτηρόπουλου.

Εστίαση στο πρόβλημα

Οι Δημοτικές Παρατάξεις μας ενημερώνουν (εννοούμε τους κατοίκους του Βύρωνα) για τις αιτήσεις και τα ερωτήματα ή τις προτάσεις που καταθέτουν προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά σχεδόν ποτέ για τις απαντήσεις που δίνονται από την Διοίκηση ή την Υπηρεσία στην οποία απευθύνονται, σαν να τις κρατάνε για την πάρτη τους. Δεν υπήρξε ενημέρωση από τη συγκεκριμένη Δημοτική Παράταξη. Τί έγινε; Πληροφορήθηκε τα όσα ζητούσε;

Πάλι στο ΜΗΔΕΝ η ενημέρωση των κατοίκων της πόλης μας για θέματα που τους ενδιαφέρουν, αν αναλογιστεί κανείς τον χαμό που γινόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις εμφανείς κακοτεχνίες της εργολαβίας των νέων ασφαλτοστρώσεων των δρόμων του Βύρωνα.

Είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτό, το οποίο για να λυθεί πιστεύουμε ότι, οι Δημοτικές Παρατάξεις θα πρέπει να δημιουργήσουν δικές τους ιστοσελίδες τις οποίες θα ενημερώνουν -καθημερινά- τόσο με τις δικές τους ενέργειες όσο και με τις απαντήσεις που θα λαμβάνουν από την εκάστοτε διοίκηση στα ερωτήματα που θέτουν.

Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον αυτές "ακούνε"... γιατί, για την εκάστοτε Διοίκηση το έλλειμμα ενημέρωσης είναι το ζητούμενο!


Η φωτογραφία του κειμένου "εκλάπη" από εδώ:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου