Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ.: Να καταργηθεί η τροπολογία που αφορά την απευθείας μετάδοση σε πραγματικό χρόνο μαθημάτων που πραγματοποιούνται στις σχολικές αίθουσες.

 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα εκφράζει την πλήρη αντίθεση του και την έντονη διαμαρτυρία του αναφορικά με την αντιδεοντολογική τροπολογία που έφερε αιφνιδιαστικά η Υπουργός Παιδείας και ψηφίστηκε από την Βουλή πριν τα μεσάνυχτα, την Παρασκευή  8 Μαΐου, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και αφορά στην απευθείας μετάδοση σε πραγματικό χρόνο μαθημάτων που πραγματοποιούνται στις σχολικές αίθουσες.


Είναι απαράδεκτο για άλλη μια φορά διατάξεις που αφορούν τα παιδιά μας να περνούν μέσα στη νύχτα χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι απόψεις των εμπλεκομένων φορέων.

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπεται – σε περίπτωση εκτάκτου ή απρόβλεπτου γεγονότος – η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όσο διαρκεί αυτή η συνθήκη. Δεν μπορεί να επιβάλλεται η σύγχρονη εκπαίδευση έναντι της ασύγχρονης, και να καταφεύγουμε σε αυτήν επειδή δεν έχουμε σχολεία με ολιγομελή τμήματα ώστε να γίνει με ασφάλεια το μάθημα. 

Αυτή η ρύθμιση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη).

Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν καταγράφεται, δεν μαγνητοσκοπείται αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Την ίδια στιγμή αφήνει ανήλικα παιδιά ανυπεράσπιστα μπροστά σε οποιονδήποτε «καλοθελητή»!

Η σχέση εμπιστοσύνης, που με τόσο κόπο χτίζεται καθημερινά μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών μέσα στις σχολικές αίθουσες, παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Πώς προστατεύονται για παράδειγμα οι μαθητές μας αν μια αφελής απάντηση ενός μαθητή γίνει viral και τον στιγματίσει σε όλη του ζωή; Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια κάμερα!!

Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση που δεν είναι ούτε για αναμετάδοση μέσω live streaming, ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση. Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να λογαριάζει τίποτα μετατρέπει τα σχολικά μαθήματα σε «ριάλιτυ».

Η στάση του Υπουργείου Παιδείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη!

     
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα ενώνει την φωνή του μαζί με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και ζητά

Να καταργηθεί τώρα η τροπολογία!  

  • Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις που θα αρνηθούν να συμμετέχουν στην απαράδεκτη αυτή κίνηση του Υπουργείου.
  • Καλούμε την Ένωση Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων, τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης μας να καταδικάσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την (ν)τροπολογία της κυβέρνησης που εκθέτει τους ανήλικους μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς με την αναμετάδοση των μαθημάτων, παραβιάζοντας την παιδαγωγική διαδικασία και τα αυτονόητα δικαιώματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, με πρόσχημα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω πανδημίας.
  • Ας αγωνιστούμε για ένα δημόσιο, δωρεάν σχολείο που διαμορφώνει συνθήκες ουσιαστικής μόρφωσης των μαθητών μέσα σε ένα περιβάλλον παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές αλληλεπιδρούν σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας.


Βύρωνας, 10/5/2020


Οι φωτογραφίες είναι από τη Google

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου