Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

κ. Βασίλη Μουντοκαλάκη, οφείλετε, σήμερα κιόλας, να παραιτηθείτε από ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και να παραδώσετε την έδρα στην ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ, όμως...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ: 21 Αυγούστου 2020 
Προτού γραφτεί το παρακάτω άρθρο, 6μελής επιτροπή της συλλογικότητάς μας εξέτασε προσεκτικά τα δεδομένα της υπόθεσης της ανεξαρτητοποίησης του δημοτικού συμβούλου και μια μέρα πριν την δημοσίευσή του, ενημερώσαμε τον ίδιο με αποστολή sms! 
 
Ακριβώς ένα μήνα μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Βασίλη Μουντοκαλάκη (ήταν 21 Ιουλίου 2020) επανερχόμαστε στο θέμα γιατί πιστεύουμε ότι, τέτοια ανέντιμη συμπεριφορά, για μιαν απλή θέση Δημοτικού Συμβούλου, αφενός απάδει της διακήρυξής του (βλέπε στο τέλος του κειμένου), αφετέρου δεν αξίζει στην πόλη μας, πόσο μάλλον όταν η διοίκηση αυτής έχει ως σύνθημα το «ήθος και συνέπεια».

Στην περίπτωση εκείνη που ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, δεν παραιτηθεί ούτε τώρα, αλλά παραμείνει στη θέση του, για εμάς, για την επόμενη τριετία, θα είναι σαν να μην υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.

Το θέμα δεν είναι προσωπικό, άλλωστε μέλος μας είχε συναντηθεί μαζί του, ούτε έχει να κάνει με τη δημοτική παράταξη «Νέα Εποχή Βύρωνα» του κ. Χ. Γώγου.
Είναι ζήτημα αρχής και αξιών.
Εάν κάποιος δεν σέβεται υπεύθυνη δήλωση με την υπογραφή του, τότε, μάλλον δεν σέβεται τίποτα
, και άρα κατ’ επέκταση ούτε τον όρκο που έχει δώσει ως δημοτικός σύμβουλος.


===================================

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: «κ. Βασίλη Μουντοκαλάκη, οφείλετε, σήμερα κιόλας, να παραιτηθείτε από ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και να παραδώσετε την έδρα στην ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ, όμως...»

Σε ποιόν ανήκει η έδρα; Στον δημοτικό σύμβουλο ή στην παράταξη με την οποία εκλέχθηκε; Το ερώτημα αυτό μοιάζει λίγο πολύ με το προαιώνιο ερώτημα: «η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;»

Και όπως με την κότα και το αβγό, ενώ οι παλαιότερες θεωρίες έπαιρναν ως δεδομένο το γεγονός ότι προηγήθηκε το αβγό, και αργότερα διαπίστωσαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι χωρίς την κότα αβγό δεν θα υπήρχε, για να καταλήξουν στο σήμερα να γίνεται λόγος για μια «ακαθόριστη αιτιώδη σχέση» δηλαδή συνύπαρξη και των δύο, έτσι και στην περίπτωση της δημοτικής έδρας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εστιάσουμε σε αυτήν την ακαθόριστη αιτιώδη σχέση.

Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Εποχή Βύρωνα» κ. Βασίλης Μουντοκαλάκης δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης κ. Χρ. Γώγος ζήτησε την παραίτηση του δημοτικού συμβούλου και την επιστροφή της έδρας στην παράταξη.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι, οι Δημοτικές Εκλογές, κατά ένα βαθμό, διαφέρουν -και πρέπει να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό- από τις βουλευτικές εκλογές, για παράδειγμα τις εκλογές της πρώην Β’ Αθηνών στις οποίες ανήκε ο Βύρωνας.

Στις δημοτικές εκλογές, στις παρατάξεις ενσωματώνονται, συνήθως κατόπιν  προσκλήσεως, πολίτες –κάτοικοι ή δημότες- με πολιτική ή ακτιβιστική δράση, με αναγνωρισημότητα, με ξεχωριστές ιδιότητες, σε μια συνεργασία προς όφελος και των δυο πλευρών, της παράταξης και του ατόμου/υποψηφίου. Δεν είναι σπάνιο ακόμη και στις αμιγώς πολιτικές (κομματικές) δημοτικές παρατάξεις να υπάρχουν στελέχη που δεν ανήκουν ιδεολογικοπολιτικά στο ίδιο χώρο με την παράταξη που εκλέγονται. Φέρουν μαζί τους όμως «σαν προίκα» τις ψήφους των φίλων, των γειτόνων, των συγγενών, των γνωστών και όσων άλλων εμπιστεύονται τον κάθε υποψήφιο. Άρα, γίνεται κατανοητό ότι, η εκλογή του κάθε υποψηφίου δεν είναι αποτέλεσμα της εκλογής μόνον της παράταξης, αλλά της διττής ακαθόριστης αιτιώδους σχέσης που προαναφέραμε. Για παράδειγμα, στην προ ετών Ανεξαρτητοποίηση της κυρίας Βασιλικής Σάρολα από την παράταξη της «Στάσης Βύρωνα» αποδείχθηκε περίτρανα ότι η έδρα ανήκε κυρίως στην ίδια και άρα καλώς έπραξε και έμεινε ανεξάρτητη και δεν παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος.

Θα μπορούσαμε όμως να ισχυριστούμε το ίδιο και για τον ανεξάρτητο σήμερα δημοτικό σύμβουλο κ. Βασίλη Μουντοκαλάκη; 



Ναι μεν αλλά Υπάρχει ένα αλλά γιατί στην περίπτωσή του υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. 
 
«Ο αν ομολογήσης, διατήρει», δηλαδή, «Ό,τι συμφωνία κάνεις να την τηρείς» Περίανδρος (ένας εκ των 7 σοφών)
 
ΔΗΛΩΝΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΟΤΙ, ... ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΗΘΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ... ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΜΟΥ
Ο κ. Μουντοκαλάκης στις 3 Απριλίου 2019 υπέγραψε ένα έγγραφο (δείτε την φωτογραφία) που ναι μεν όπως ο ίδιος και σωστά υποστηρίζει* (*διαβάστε στο τέλος του κειμένου τη επιστολή του) δεν έχει καμία νομική υπόσταση: «Η Ανάρτηση προσωπικού εγγράφου με την υπογραφή μου, που δεν έχει καμία νομική υπόσταση, δείχνει απλώς και μόνον την επιμονή ορισμένων στις "καρέκλες της εξουσίας". Το τίμιο και ηθικό που πρεσβεύω επιτάσσει σεβασμό τόσο κατά το "λέγειν όσο και για το “πράττειν", και διαφύλαξη της αξιοπρέπειας μου» 


αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ισχυρίζεται –όπως γράφει στην ανακοίνωσή του- ότι νιώθει ηθικά δεσμευμένος απέναντι στους συνδημότες μας, ότι δεν επιδιώκει θέσεις ή γραφεία, εάν δεν τηρεί την δέσμευση απέναντι στον πρώτο κανόνα του αξιακού κώδικα: τον λόγο τιμής ή την υπογραφή

«Αν θέλεις να είσαι σπουδαίος άντρας, πρέπει να κάνεις το λόγο σου μια δεύτερη θρησκεία και να κρατιέσαι πάνω του σαν να βρίσκεται σ' αυτόν όλη η τιμή σου», είχε πει ο Ονορέ Ντε Μπαλζάκ.

Ο κ. Βασίλης Μουντοκαλάκης, εάν θέλει να είναι αξιόπιστος και συνεπής σε αυτά που ανακοίνωσε: «Το τίμιο και ηθικό που πρεσβεύω επιτάσσει σεβασμό τόσο κατά το "λέγειν όσο και για το “πράττειν", και διαφύλαξη της αξιοπρέπειας μου», εάν θέλει να κοιτά στα μάτια τους συνδημότες του, αλλά και εμάς, εάν δεν θέλει να θεωρηθεί "κάλπικος" και "αναξιόπιστος", τότε, σήμερα κιόλας, 27 Ιουλίου 2020, θα πρέπει να παραιτηθεί από Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Βύρωνα και να παραδώσει την έδρα στην παράταξη με την οποία εκλέχθηκε τον Μάιο του 2019.

Η πόλη του Βύρωνα βρίθει προβλημάτων. Μπορεί να φανεί χρήσιμος γι’ αυτήν, προσωρινά, και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως μάλιστα και περισσότερο από ότι ως ένας απλός ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. 

ΟΜΩΣ

Επειδή όπως προαναφέραμε θεωρούμε ότι οι Δημοτικές Έδρες ανήκουν κυρίως στους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και όχι τόσο στις παρατάξεις με τις οποίες αυτοί εκλέγονται, επειδή η υπογραφή σε ένα, κατά τη γνώμη μας, επαίσχυντο έγγραφο σύγχρονης δουλείας –όπως αυτό που παρουσιάσαμε- που εμφανώς στρέφεται κατά του απεριόριστου δικαιώματος της γνώμης του δημοτικού συμβούλου και που αποσκοπεί ουσιαστικά στην αλλοίωση και στον έλεγχο της ψήφου κατά συνείδηση, προς όφελος της όποιας δημοτικής παράταξης ή του όποιου επικεφαλής αυτής,  
και επειδή στην συγκεκριμένη περίπτωση η (πιθανή) παραίτηση του κ. Βασίλη Μουντοκαλάκη  θα ενθάρρυνε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, στο μέλλον, να κάνουν χρήση παρόμοιων εγγράφων για την υποτιθέμενη διαφύλαξη της ενότητάς των, σε βάρος της ελευθερίας της βούλησης και έκφρασης των ατόμων, συνιστούμε στον κ. Βασίλη Μουντοκαλάκη να ξεκινήσει έναν αγώνα (ακόμη και δικαστικό) διακήρυξης κατά του φαινομένου αυτού, δηλαδή τον προκαλούμε να γίνει ο (Ζαν Μαρκ) Μποσμάν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα.

Συνιστούμε επίσης στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Νέα Εποχή Βύρωνα" κ. Χρήστο Γώγο, μετά την παραίτηση του κ. Β. Μουντοκαλάκη, να σχίσει άμεσα τα έγγραφα αυτά. Προτρέπουμε μάλιστα του δημοτικούς συμβούλους της συγκεκριμένης παράταξης να το απαιτήσουν. Μόνον έτσι θα αποδειχτεί έμπρακτα η αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους, αλλά κυρίως, η όποια αξία τους!

================

Για το ίδιο θέμα διαβάστε ακόμη την δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Β. Μουντοκαλάκη:
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020
Η δήλωση Ανεξαρτητοποίησης από την Δημοτική Παράταξη "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" του κ. Βασιλείου Μουντοκαλάκη

https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/07/blog-post_52.html

αλλά και μια Ανοικτή Επιστολή Ενημέρωσης του ιδίου:

Ανοικτή Επιστολή Ενημέρωσης προς τους Συμπολίτες
 
"Ωφείλω να διευκρινίσω, σε συνέχεια των όσων έχουν ειπωθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ώστε να καταστήσω σαφείς, τους λόγους οι οποίοι με οδήγησαν στην Ανεξαρτητοποίησή μου. Πρώτα από όλα θέλω να ξεκαθαρίσω πώς η πράξη μου ήταν Πολιτική και μόνο! Είναι παντελώς άσχετη με προσωπικά ή συναισθηματικα κίνητρα.

Και εξηγούμε : Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019 κατέβηκα με πρόταση του κ. Χρήστου Γώγου, πιστεύοντας πώς η πόλη μας, αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, βασισμένο σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο η Παράταξη "Νέα Εποχή" μπορούσε να υλοποιήσει. Έκτοτε και μετά την ήττα του 2019 παρέμεινα στο πλευρό του Επικεφαλής στηρίζοντας τον, τόσο εντός όσο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύντομα όμως διαπίστωσα πώς η παράταξη "Νέα Εποχή", την οποία στήριξα όσο λίγοι, στερείται πολιτικής οργάνωσης, συγκροτημενου πολιτικού λόγου και δημοκρατικότητας στις εσωτερικές διεργασίες. Η "ενός ανδρός αρχή" εδώ ήταν απλά ο κανόνας. Κανείς δεν ρωτιόνταν για τίποτα, παρά μόνο για θέματα για τα οποία ο επικεφαλής είχε πλήρη άγνοια, ..και δεν ήταν λίγα αυτά, ή θέματα στα οποία η γνώμη μας απλά επικύρωνε την δική του.


Προέρχομαι από την κοινωνία, τους ανθρώπους που με πίστεψαν, με στήριξαν, την οικογένειά μου. Όποιος γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία του Βύρωνα, εύκολα θα καταλάβει πώς όσοι με στήριξαν και συνεχίζουν να με πιστεύουν, παραδοσιακά δεν είχαν καμία σχέση με την Παράταξη του κ. Γώγου. Από την άλλην, έναν χρόνο μετά την ήττα του 2019 και συνομιλωντας καθημερινά με τους συμπολίτες μας, διαπιστώνω πως τίποτε δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Όλοι πλέον πιστεύουν πώς η αλλαγή είναι επιβεβλημένη, για να διεκδικήσει ο Βύρωνας, η πόλη της καρδιάς μας, μια θέση μεταξύ των σύγχρονων ανεπτυγμένων πόλεων. Τώρα όσον αφορά την δημοσίευση της απόφασης Ανεξαρτητοποίησής μου, η απάντηση του κ.Γώγου, επιβεβαιώνει την επιλογή μου, να διαχωρίσω την θέση μου από παρόμοιες συμπεριφορές!

Οι προσβολές του κ.Γώγου σχετικά με το ήθος και τον πολιτικό μου λόγο θα μείνουν αναπάντητες από εμένα, αν και μπορούν άνετα να αποτελέσουν αντικείμενο δίκης για προσβολή της προσωπικότητας μου, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα αξιολογηθουν από τους συνδημότες μας. Από την στιγμή της κοινοποίησης της Ανεξαρτητοποίησής μου έως και τώρα οι συμπολίτες μας στήριξαν την επιλογή μου. Άλλωστε ποτέ δεν επιδιωξα καμία πολιτική θέση ή οφίτσιο. Παλεύω και θα παλεύω για το καλό των συνδημοτών μου, της πόλης μου και μόνο σε αυτό το σκοπό νιώθω ηθικά δεσμευμένος!


Η Ανάρτηση προσωπικού εγγραφου με την υπογραφή μου, που δεν έχει καμία νομική υπόσταση, δείχνει απλώς και μόνον την επιμονή ορισμένων στις "καρέκλες της εξουσίας". Το τίμιο και ηθικό που πρεσβεύω επιτάσσει σεβασμό τόσο κατά το "λέγειν όσο και για το “πράττειν", και διαφύλαξη της αξιοπρέπειας μου. Παραμένω πάντα δίπλα στον καθένα Βυρωνιώτη, σε όλους μαζί και στον καθένα ξεχωριστά. Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο όλων μας για έναν καλύτερο Βύρωνα!

Υ. Γ. Δεν έχω σκοπό να αναλωθώ περαιτέρω σε ανταλλαγή δηλώσεων και επιστολών. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για τον Βύρωνα που όλοι αγαπάμε!"


Με τιμή
Μουντοκαλακης Βασίλειος 
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου