Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Χθες, καταστρατηγήθηκε η συνταγματική αρχή της δημοσιότητας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Όπως γράψαμε και τον Απρίλιο του 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει για την πόλη και τους κατοίκους της και όχι για τους δημοτικούς συμβούλους του, για το λόγο αυτό η διοίκηση του Δήμου οφείλει, στο πλαίσιο της δημόσιας δημοκρατικής διαδικασίας, να εξασφαλίζει τη δυνατότητα παρακολούθησης της συνεδρίασης, με τις ζωντανές τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, από όποιον πολίτη το επιθυμεί…

Κάτι που δεν έγινε χθες, 9 Σεπτεμβρίου 2020, για την μέσω τηλεδιάσκεψης Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά παράβαση του Άρθρου 5 του Κανονισμού Λειτουργίας του, "Δημοσιότητα των συνεδριάσεων -Αναφορές – Προτάσεις – Πληροφόρηση Πολιτών" το οποίο στην παρ. 1 αναφέρει ότι: «Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δημόσιες».

Η τηλεδιάσκεψη δεν μεταδόθηκε! Και ότι έγινε, δεν έχει καμιά σχέση με τη συνταγματική αρχή της δημοσιότητας της συνεδρίασης, ούτε με τη δημοκρατία γι' αυτό και ρωτάμε ευθέως: "Θεωρείται έγκυρος η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου;"

Οφείλει όμως και η Αντιπολίτευση, κάποια στιγμή, να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συναινεί διαρκώς σε τέτοιες αντικαταστατικές και στα όρια της αντισυνταγματικότητας αποφάσεις. 
Με δυο λόγια, από τη στιγμή που η συνεδρίαση δεν μπορούσε να μεταδοθεί ζωντανά, έπρεπε να ζητήσει την αναβολή της! 

Ούτε είναι σωστό, από τη στιγμή που διαμαρτύρεται για τις τηλεδιασκέψεις, να συμμετέχει σε τέτοιου είδους συνοπτικές διαδικασίες, του τύπου "ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώσατε", που στερούν από το Δημοτικό Συμβούλιο τη δυνατότητα διαλόγου με τη συνδιαμόρφωση σωστών απόψεων από τους δημοτικούς συμβούλους της, που είναι τα θεμελιακά στοιχεία για τη βελτίωση των όποιων προτάσεων της (εκάστοτε) διοίκησης.

Ας ζητήσει επιτέλους, σύσσωμη και επίσημα, βάσει του 6ου Άρθρου παρ. 2, τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός της έδρας του Δημοτικού Καταστήματος.


Και εάν η Δημοτική Αρχή δεν το αποδεχθεί, γιατί, για μια τέτοια απόφαση απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δ.Σ., τότε, θα ξέρουμε ποιος δεν θέλει το καλό αυτής της πόλης ή ποιος φοβάται τη δημοκρατία ή δεν θέλει τον διάλογο!

Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι, από τις 25 Μαρτίου 2020, η ΚΕΔΕ είχε ενημερώσει ότι μέσω του συστήματος Webex υπάρχει πλέον η δυνατότητα δωρεάν τηλεδιάσκεψης για τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αλλά και των Επιτροπών, τις οποίες μπορούν να τις παρακολουθούν ως καλεσμένοι μέχρι και 100.000 πολίτες, ενώ ταυτόχρονα αυτές μπορούν να βγουν και στο youtube. Έκανε λόγο και για τις Επιτροπές κυρίες/κύριοι της Διοίκησης και της Αντιπολίτευσης.

 Βύρωνας, 10 Σεπτεμβρίου 2020

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου