Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Κάθε ενέργειά μας και μια τρανή απόδειξη της αδιαφορίας και της αδράνειας της διοίκησης του Βύρωνα (περίπτωση 1η)

Εφιστούμε την προσοχή στους δημοτικούς συμβούλους που απαρτίζουν την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της πόλη μας να είναι πολύ προσεκτικοί στα θέματα που ψηφίζουν. Αν δεν γνωρίζουν νομοθεσίες ή άλλα στοιχεία να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί…

 

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 πολίτες του Βύρωνα μας ενημέρωσαν ότι στον κοινόχρηστο χώρο της συμβολής των οδών Φορμίωνος και Μυσίας είχε τοποθετηθεί μια μεταλλική κατασκευή. Αυθημερόν διενεργήσαμε αυτοψία, διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για την βάση μιας ξύλινης κατασκευής deck για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κάποιου καταστήματος (υγειονομικού ενδιαφέροντος), αλλά με παράνομα κάθετα στηρίγματα.

 

Φωτογραφίσαμε τον χώρο, το κοινοποιήσαμε στο facebook του Vironas.gr,  και την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 καταθέσαμε σχετική Ερώτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, δείτε: 
 

Δήμαρχε,
Παρακαλούμε όπως, κατά τη διάρκεια του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2020 που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης, μας απαντήσετε στα ερωτήματα που θέτουμε:
 
1η ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Στον κοινόχρηστο χώρο της συμβολής των οδών Φορμίωνος και Μυσίας τις μέρες αυτές εγκαθίσταται μια μεταλλική κατασκευή με κάθετες δοκούς. Δείτε συνημμένες φωτογραφίες 1,2,3 & 4.

Όπως γνωρίζετε ο Συνήγορος του Πολίτη σε έκθεσή του ανέφερε:
«Με την απόφαση 3447/2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι οι μόνιμες ή κινητές κατασκευές που αναπτύσσουν καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κλπ. σε κοινόχρηστους χώρους, είναι παράνομες και αντισυνταγματικές.
Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, προσκρούει στο Σύνταγμα κάθε κατασκευή προστεγασμάτων και των στηριγμάτων τους, εφόσον παρέχει στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τη δυνατότητα να μετατρέπουν κοινόχρηστο χώρο σε κλειστό ή ημίκλειστο, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.
Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να απομακρύνουν τέτοιες κατασκευές ή να ανακαλέσουν σχετικές άδειες, ενώ οι αρμόδιες αρχές που ανέχονται τέτοιες παρανομίες σε κοινόχρηστους χώρους μπορεί να υπέχουν ποινικές και αστικές ευθύνες».
 
Ερωτάσθε:
Η συγκεκριμένη κατασκευή προσκρούει ή όχι στην απόφαση 3447/2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας; Υπάρχει άδεια για τη κατασκευή της;

 

Χθες, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (της 5ης Οκτωβρίου 2020) ενημερωθήκαμε  ότι τα πράγματα είχαν ακριβώς όπως τα περιγράψαμε ανωτέρω. Όσον αφορά την τύχη των κάθετων στηριγμάτων της κατασκευής; 

Μα φυσικά επρόκειτο για μια παρανομία-αυθαιρεσία, τα οποία κατόπιν και ερώτησης του επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα» (ΡΕΚ) κ. Τάσου Μαυρόπουλου προς τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αφαιρέθηκαν άμεσα από τον επιχειρηματία. Δείτε τα σίδερα στην πρώτη φωτογραφία του άρθρου, μαζί με τις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί στους κυβόλιθους του κοινόχρηστου χώρου του πεζοδρομίου, που "οι πολίτες" είχαν πληρώσει για την ανακατασκευή του.

Προλάβαμε το πρόβλημα στη γέννησή του. Όμως, εάν δεν το πρόσεχαν και δεν διαμαρτυρόντουσαν  οι πολίτες, η αυθαίρετη κατασκευή, μια ακόμη αυθαίρετη κατασκευή, θα είχε ολοκληρωθεί…

Το θέμα της συγκεκριμένης deck κατασκευής που εικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία, όπως ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος -ο οποίος παρεμπιπτόντως δήλωσε ότι αρχικά «δεν είχε πάρει είδηση» για την κατασκευή- θα περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τον λόγο, γιατί ο Κανονισμός που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ξεκάθαρος, αυτές τις κατασκευές, τις κάνει αποδεκτές, αρκεί να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις και να μην υπάρχουν «πρόσθετες» αυθαιρεσίες.


Θα επανέλθουμε σύντομα σε παρόμοια θέματα με τίτλο: "Κάθε ενέργειά μας και μια τρανή απόδειξη της αδιαφορίας και της αδράνειας της διοίκησης του Βύρωνα".

Βύρωνας, 6 Οκτωβρίου 2020

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου