Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

«Στο Βύρωνα βαπτίσαμε την αδράνεια νοικοκύρεμα…»

Με αφορμή την επερχόμενη κυβερνητική αναμόρφωση του τρόπου εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, αλλά και του ορίου του 3% για εκπροσώπηση στα συμβούλια όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές, πράγμα που θα αναγκάσει τις υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου μας σε αλλαγή πλεύσης και την επόμενη Δημοτική αρχή στην αναζήτηση στήριξης σε ευρεία κοινωνική/πολιτική συναίνεση, δημοσιεύουμε σήμερα ένα ενδιαφέρον και επίκαιρο άρθρο του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Βασίλη Δεμπόνου, το οποίο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στην εφημερίδα "ΖΩ στο τετράγωνο", στο φύλλο του Οκτωβρίου 2020.

 

Όλοι όσοι κατοικούν στο Δήμο μας προβαίνουν σε μια κοινή διαπίστωση. Κανένα δημοτικό έργο μεγάλης κλίμακας βασικής υποδομής, εξυπηρέτησης των πολιτών μας και αναβάθμισης της πόλης μας δεν υλοποιείται ή έστω δεν φαίνεται στον ορίζοντα τα τελευταία χρόνια. Όλοι επίσης αναρωτιούνται το λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Η απάντηση είναι απλή. Κανένα ενδιαφέρον για ενεργοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης και καμία πρόνοια για παρακολούθηση των νέων αλλά και των εν εξελίξει προγραμμάτων χρηματοδότησης στην πηγή τους. Η ανωτέρω λοιπόν αδυναμία οικονομικού προγραμματισμού και πρόνοιας έχει οδηγήσει το Δήμο μας σε οικονομική ασφυξία και ομηρεία.

Βαπτίσαμε την αβελτηρία (=ανοησία) και την αδράνεια «νοικοκύρεμα» των οικονομικών μας και προχωράμε χωρίς όραμα και χωρίς κανένα σχέδιο για την πόλη μας. Το διαπιστώνουμε στην καθημερινότητά μας. Πλήρης υποβάθμιση της αστικής ποιότητας ζωής, και συνάμα διάλυση του «επιχειρείν» στο Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, υποβάλλεται προ έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας από τη Δημοτική Αρχή ένα αναλυτικό τεχνικό πρόγραμμα με τα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά. Έχει αναρωτηθεί αλήθεια κανείς ποιο είναι το ποσοστό υλοποίησης αυτών των τεχνικών προγραμμάτων τα τελευταία έτη; Από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πριν την έναρξη του καλοκαιριού, προκύπτει ότι το τελευταίο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας είχε υλοποιηθεί σε ποσοστό μόλις 10%...!!!

«Ο Δήμος μας βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία και ομηρεία. Για να βγει από το αδιέξοδο πρέπει να υπάρξει ευρεία κοινωνική και Δημοκρατική συμπόρευση»

Από τα ως άνω, είναι λοιπόν προφανές ότι με πλήρη βεβαιότητα ο Δήμος μας θα βρεθεί τα επόμενα έτη ενώπιον δύσκολων και δυσχερών καταστάσεων. Εύκολες λύσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο αυτό δεν υπάρχουν. Ένα είναι σίγουρο, οι επόμενες δημοτικές αρχές, θα πρέπει να αναζητήσουν και να στηριχθούν σε ευρεία κοινωνική/πολιτική και όχι «κομματική» συναίνεση.

Η απομόνωση και ο εγκλωβισμός σε συγγενείς «κομματικές» και «ιδεολογικές» συναινέσεις και συμπορεύσεις θα οδηγήσει  απλά σε ευρύτερες κομματικές μειοψηφίες. Η Δημοτική αρχή η οποία φιλοδοξεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του Δήμου και όχι απλά να διαχειριστεί αυτά, θα πρέπει να στηριχθεί σε ευρεία Δημοκρατική πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Ο κ. Βασίλης Δεμπόνος είναι ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα, Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου