Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα για τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στο επίκεντρο βρίσκεται για πολλοστή φορά η επέκταση της χωματερής της Φυλής και οι δύο νέες θηριώδεις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, των οποίων η κατασκευή έχει δρομολογηθεί.

Η διοίκηση Πατούλη, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (24 Φλεβάρη) με θέμα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής, εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown, πέρασε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή που δεν πρόκειται να κλείσει πριν το 2025.

Η Διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη Διοίκηση της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) που λίγο πριν παραδώσει ψήφισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πατούλης - Δούρου και Τζήμερος λίγους μήνες μετά επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τώρα η Διοίκηση Πατούλη έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και η ΕΕ του αρμόδιου φορέα (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν μια πολιτική δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές της Δυτικής Αττικής σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής.

Η επέκταση των παλιών (ΧΥΤΑ Φυλής και εργοστάσιο ΕΜΑΚ) και η δημιουργία νέων (μονάδες επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό) εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την απειλή μιας κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του λεκανοπεδίου, συντηρούν και μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη ζωή και το περιβάλλον και μονιμοποιούν τις «πληγές» που δε σταμάτησαν ποτέ να «αιμορραγούν».

Η μελέτη η οποία υπερψηφίστηκε προβλέπει ότι θα κατασκευαστεί περιμετρικό ανάχωμα, μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων, πάνω στον όγκο των υφιστάμενων σκουπιδιών. Επίσης προβλέπεται εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλες τις συλλογικότητες που παλεύουν, προκειμένου να μπει τέρμα στο διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών, που συνοδεύεται από υψηλό κόστος, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων και παγίωση πελατειακών πολιτικών σχέσεων.

Σε μια εποχή που η προστασία της δημόσιας υγείας ανάγεται σε υπέρτατη αξία, δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλο, τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας να χρησιμοποιηθούν για να μπει σε διαρκή καραντίνα ο αγώνας για την αντιμετώπιση της χρόνιας υποβάθμισης της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των πιο υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

-Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).

-Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.

-Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.

-Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.

-Γενναία χρηματοδότηση στους δήμους με σκοπό την αναβάθμιση της ανακύκλωσης στην πηγή

-Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ.

-Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.

-Να καθοριστούν κριτήρια για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

-Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΠΕΛΑΓΙΑ ΜΠΙΚΑ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΓΙΑΚΟΣ

ΒΥΡΩΝΑΣ, 21/03/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου