Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα κατά την συνεδρίασή του στις 8 Μαρτίου 2021 υιοθέτησε την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε εκ μέρους της Δημοτικής παράταξης Δημοτική Κίνηση Πολιτών Βύρωνα "Δύναμη Ελπίδας" ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος.

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα τιμά και στηρίζει τους αγώνες για ουσιαστική ισότητα ανδρών και γυναικών.

Χαιρετίζουμε τις σύγχρονες ηρωίδες, που στις συνθήκες της πανδημίας υπηρετούν το Ε.Σ.Υ., θέτοντας σε κίνδυνο και τη δική τους υγεία. 

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι, δυστυχώς, η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα στον τομέα της ισότητας δεν είναι επαρκής. Οι γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία : 

-Εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα συγκριτικά με τους άνδρες σ’ όλους τους τομείς και τις εργασιακές θέσεις.

-Κατέχουν πολύ λιγότερες θέσεις στο Κοινοβούλιο, την Κυβέρνηση, τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια και άλλους θεσμούς και θέσεις ευθύνης. 

-Είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες άνεργες, υποαπασχολούμενες ή ανασφάλιστες. 

-Επωμίζονται πολύ περισσότερους ρόλους από τους άνδρες και υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις λόγω φύλου. 

-Είναι συχνότερα θύματα εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. 

-Είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. 

Ειδικά δε τον τελευταίο καιρό στην αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία σε βάρος τους που έφερε ο εγκλεισμός από την πανδημία του COVID-19 ήλθαν να προστεθούν και οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για κακοποίηση, παρενόχληση και βιασμό σε εργασιακούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους χώρους.

Ο σπόρος για μια νέα προσέγγιση των θεμάτων της έμφυλης εξουσιαστικής βίας και την υπέρβαση στερεοτύπων και πατριαρχικών νοοτροπιών δεκαετιών έπεσε έτσι και άρχισε να φυτρώνει χάρη στο θάρρος γυναικών που έσπασαν την σιωπή και κατήγγειλαν τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα. Οι γυναίκες αυτές για προβούν στις καταγγελίες χρειάστηκε να υπερνικήσουν στερεότυπα και κοινωνικές προκαταλήψεις που μετατρέπουν πολλές φορές το θύμα σε κατηγορούμενη. Έχουν τον ανυπόκριτο σεβασμό και την στήριξή μας.

Πέρα από τα συγκεκριμένα περιστατικά και πρόσωπα και με αφορμή αυτά, όμως, βρισκόμαστε ως κοινωνία σε μία κρίσιμη στιγμή. Τώρα είναι η ώρα της δράσης και της σθεναρής στήριξης των γυναικών που υπέστησαν ή υφίστανται τέτοια φαινόμενα, ώστε να συντελεσθεί η αναγκαία αλλαγή στην κοινωνία μας. Δεν θα πρέπει μετά την αυτονόητη σχεδόν απ` όλους έκφραση αποτροπιασμού και αγανάκτησης να αφήσουμε να περιπέσει σιγά σιγά στην λήθη και την αφάνεια το θέμα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης. 

Γι` αυτό ζητούμε από την Κυβέρνηση : 

-να κυρώσει άμεσα η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας 

-να αυστηροποιήσει τον ποινικό κώδικα ως προς τις ποινές και την παραγραφή των αδικημάτων σεξουαλικής βίας, ιδιαίτερα κατά των ανηλίκων, καθώς νέων μορφών (σεξουαλικής) παρενόχλησης και εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου 

-να θεσμοθετήσει και υλοποιήσει άμεσα συγκεκριμένα έμπρακτα μέτρα προστασίας και στήριξης των θυμάτων και όσων καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα 

-να χρηματοδοτήσει την δημιουργία δομών στήριξης, συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων φιλοξενίας για τις γυναίκες-θύματα στους Δήμους της χώρας 

-να φέρει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και ειδικά σεμινάρια και ενημέρωση για το θέμα της παρενόχλησης 

-να μην προχωρήσει στην εξαγγελθείσα από το Υπουργείο Εσωτερικών μείωση της ποσόστωσης φύλου στους μετέχοντες στις αυτοδιοικητικές εκλογές συνδυασμούς

-να εφαρμόσει σε όλη της την έκταση την προβλεπόμενη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ποσόστωση στα ΔΣ των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών, που θεσμοθέτησε κουτσουρεμένη με τον ν. 4706/2020 και να επαναφέρει την καταργηθείσα ποσόστωση στα ΔΣ των αθλητικών συλλόγων 

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και την διάλυση στερεοτύπων, κοινωνικών προκαταλήψεων και νοοτροπιών γενιών ολόκληρων είναι μακρύς και δύσκολος.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι, αλλά και συνάμα αποφασισμένοι, να τον διανύσουμε. Να δώσουμε καθημερινά με συνέπεια και αποφασιστικότητα την μάχη σε κάθε χώρο δράσης (στην εργασία, την εκπαίδευση, την οικογένεια, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους κλπ) μέχρι την τελική εξάλειψη όσων μας πληγώνουν και μας κρατούν καθηλωμένους σε νοοτροπίες και προκαταλήψεις του χθες.

Το οφείλουμε στις μανάδες, τις συζύγους, τις συντρόφους, τις αδελφές, τις κόρες μας και ιδίως σ’ όσες αδύναμες γυναίκες υπέστησαν κατά καιρούς καταπίεση, κακοποίηση, παρενόχληση, βιασμό ή δυσμενείς διακρίσεις λόγω του φύλου τους.

Μόνο έτσι θα πετύχουμε πλήρη ισότητα και μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία !!!

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 33/2021

Τέσσερα (4) μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου απείχαν από την ψηφοφορία, οι κ.κ. Γείτονας Ευάγγελος, Βαρσαγάκης Γεώργιος, Καλύβας Βασίλειος, Μαυρόπουλος Αναστάσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου