Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Δήμαρχε, όλα τα σπίτια του Βύρωνα, ακόμη και τα πολυώροφα, είναι ετοιμόρροπα;

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Απριλίου 2021 φάνηκε για ακόμη μία φορά ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βύρωνα έχει αποκηρύξει, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της Δημοκρατίας, τον διάλογο, αλλά και τη χρήση της λογικής… 

Την ημέρα εκείνη αποδείχθηκε περίτρανα ότι χάθηκαν (αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν ποτέ) οι αξίες, της αλήθειας, του διαλόγου και του συνοδού του αντιλόγου, καθώς επίσης και αυτή του «ενδέχεται και άλλως έχειν», της μεγαλειώδους αυτής ρήσης του Αριστοτέλους (που συναντάμε στα έργα του: “Ηθικά Νικομάχεια”, 1140α, 39-40, στα “Μεταφυσικά” 1072b, 5 και στην “Ρητορική” του 1357α 24,) που μεταφράζεται ως εξής: «τα πράγματα μπορεί να έχουν και αλλιώς», κατά συνέπεια, όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση βρέθηκαν κατάπληκτοι με τη συμπεριφορά που παρέπεμπε στο γνωστό απόφθεγμα του διάσημου Κορσικανού*: «τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς, και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου!» 

Με την «ως εμοί δοκεί» αμφισβήτηση από πλευράς της διοίκησης του δήμου ότι ένα συγκεκριμένο διώροφο οίκημα κατοικείται, επειδή αυτό απαιτούσε το αφήγημα για να συνάδει στη κάλυψη της λανθασμένης ενέργειας της Τεχνικής Υπηρεσίας να το καταχωρήσει ως ετοιμόρροπο, και να το αποστείλει, μαζί με άλλα, προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και με το λεκτικό επιχείρημα περί της ενδεχόμενης πτώσης σοβάδων -προσοχή, εντός της πρασιάς του ίδιου του οικήματος- τότε, συμπερασματικά, και βάσει αυτού του «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει» σκεπτικού, που συναντάμε συνήθως στα ακατοίκητα ρετιρέ, αυτομάτως, όλα τα οικήματα (μονοκατοικίες-διώροφα-πολυκατοικίες) της πόλης του Βύρωνα θα πρέπει να θεωρούνται ως εν δυνάμει ετοιμόρροπα!

Και προς απόδειξη των όσων γράφονται, όποιος πεζός πολίτης δεν φοβάται μη τυχόν σκοντάψει ή στραβοπατήσει από την ουσιαστική έλλειψη βατών πεζοδρομίων, ας τολμήσει να κοιτάξει ψηλά. Θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες γωνίες των προσόψεων των κατοικημένων πολυκατοικιών του Βύρωνα είναι έτοιμες προς αποκόλληση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πολυκατοικίες από άποψη δομική και στατική είναι ετοιμόρροπες για να ενταχθούν σε κατάλογο και να σταλούν στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ! 

Δείτε το παράδειγμα: 14 Δεκεμβρίου 2020. Η αποκόλληση τμημάτων σοβάδων, λόγω γήρανσης των υλικών, από το στηθαίο κάποιας πολυκατοικίας, κάποιου δρόμου του Βύρωνα, είχε ως αποτέλεσμα, ευτυχώς, μόνον υλικές ζημιές σε κάποιο αυτοκίνητο. Δείτε τις ακόλουθες φωτογραφίες:

 
Άραγε πως ξέφυγε η πολυκατοικία αυτή από την καταχώρησή της στον κατάλογο των ετοιμόρροπων του Δήμου Βύρωνα που εστάλη προς το ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ;


Και είναι να απορεί κανείς πως το εγκαταλελειμμένο, παλαιό και ενδεχομένως ετοιμόρροπο, και άρα επικίνδυνο οίκημα της οδού Βορείου Ηπείρου, αρ. 34, -δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες-

 

διέλαθε την προσοχή εκείνων που, σε 30 μέτρα πιο κάτω, είδαν το μεταξύ Βορ. Ηπείρου και Κύπρου κατοικημένο οίκημα της οδού Αδ. Κοραή και το χαρακτήρισαν ως ετοιμόρροπο! 

Γιατί εκείνοι, δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους "ανοιχτομάτηδες" που, σε ένα άφωνο** δημοτικό συμβούλιο, με τρόπο στρεβλό και αντιδημοκρατικό, απεκδύθησαν των όποιων ευθυνών τους, και με θρασύτητα, ελλείψει αντιλόγου, βρήκαν την ευκαιρία να στοχοποιήσουν, για ακόμη μία φορά, τους επικριτές τους!

Παραπομπές:

*Ο διάσημος Κορσικανός: Ναπολέων A' (Napoléon Bonaparte, 15 Αυγούστου 1769 — 5 Μαΐου 1821)

**Όσον αφορά τη χρήση της λέξης "άφωνο" για το δημοτικό συμβούλιο: Έγινε επειδή κανείς δεν μίλησε την ώρα της συνεδρίασης... παρότι γνωρίζουμε, με ντοκουμέντα που θα χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή, ότι αντιδράσεις υπήρξαν!  

Για το blog "Βύρωνας, η πόλη μας"

Μαργιαλένα Αθηναίου

22 Απριλίου 2021 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου