Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Υμηττού : Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

Την 1η Απριλίου 2021 το Σωματείο Εργαζομένων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Α.Β.Ε.Ε. Υμηττού, αναφορικά με την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο του Σ.Ε.Υμηττού των Ε.Α.Σ. απέστειλε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημείωση: Όλα τα σχετικά έγγραφα που μας κοινοποιήθηκαν για το θέμα από το Σωματείο των Εργαζομένων (Σ.Ε.Ε.Α.Σ) τα προωθήσαμε προς τους "Πολίτες του  Βύρωνα" και την κίνηση πολιτών "Βύρωνας και τριγύρω" που καλύπτει και το Δήμο Δάφνης Υμηττού. Η ιστοσελίδα "Βύρωνας, η πόλη μας" θα αρκεστεί στην αναδημοσίευση. 


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ : Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΚΟΙΝ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Υπουργείο Οικονομικών.
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)
Πολιτικά Κόμματα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.)
Εργαζόμενους Ε.Α.Σ. ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ).


ΘΕΜΑ : Απόφαση της Κυβέρνησής σας για κλείσιμο του Σ.Ε.Υμηττού των Ε.Α.Σ. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μόλις προχθές το Σωματείο μας και οι εργαζόμενοι πληροφορηθήκαμε για την απόφαση της Κυβέρνησής σας για κλείσιμο του Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού (Σ.Ε.Υ.) των Ε.Α.Σ και αξιοποίηση του ως πάρκου Υπουργείων.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αν και υπήρχαν φήμες για μια τέτοια απόφαση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος είναι και ο επιβλέπων την εταιρεία Υπουργός, αρμόδιος και για το διορισμό και εποπτεία της Διοίκησης, πριν λίγες ημέρες μας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει μια τέτοια Κυβερνητική απόφαση και ότι και εκείνος είχε ακούσει για σχετικές προτάσεις της Διοίκησης των ΕΑΣ, χωρίς να έχει συμμετάσχει. Με άλλα λόγια παρακάμφθηκε από τη Διοίκηση την οποία εποπτεύει.

Οφείλουμε επίσης να σας γνωστοποιήσουμε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είναι μια Δημόσια εταιρεία, η οποία παράγει πυρομαχικά όλων τα διαμετρημάτων και πυραυλικά συστήματα εξοπλίζοντας κύρια τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Ε.Δ).

Αποτελεί συνεπώς αναπόσπαστο κομμάτι της αμυντικής θωράκισης και του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που τα ΕΑΣ εποπτεύονται από το ΥΕΘΑ.

Οι Ε.Ε.Δ. στηρίζονται στην παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας και στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων που παράγει καλύπτοντας τις ανάγκες σε πυρομαχικά όλων των κλάδων των Ε.Δ., ιδιαίτερα σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων από τη γείτονα χώρα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το κλείσιμο του Υμηττού με άναρχο τρόπο, χωρίς δηλαδή Στρατηγικό-Επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης και χωρίς εκπόνηση σχεδίου μετεγκατάστασης (με χρόνο – τρόπο υλοποίησης και πόρους) πλήττει όχι μόνο τη συγκεκριμένη εγκατάσταση του Σ.Ε.Υ. αλλά και συνολικά τη βιωσιμότητα της εταιρείας. 

Αγνοεί δε, τον παράγοντα άνθρωπο, τη μεγαλύτερη επένδυση της κάθε εταιρείας.

Ειδικά στον τομέα παραγωγής πυρομαχικών, τα θέματα ποιότητας, αξιοπιστίας και τήρησης προδιαγραφών ΝΑΤΟ απαιτούν υψηλή και συσσωρευμένη τεχνογνωσία.

Η Διοίκηση αγνόησε προκλητικά όλους εμάς τους εργαζόμενους του Υμηττού και χωρίς διάλογο ή διαβούλευση, όπως κατά το νόμο ορίζεται, αποφάσισε αδιαφορώντας για τα δικαιώματά μας στην εργασία, στην ατομική, οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή, τα οποία ανατρέπονται από μια πιθανή μετεγκατάσταση στις εγκαταστάσεις του Λαυρίου. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ολοκληρώνοντας την επείγουσα αυτή παρέμβασή μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι τεχνικά είναι αδύνατο να μεταφερθεί το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού του Σ.Ε.Υ. και ειδικά αυτού των μεγάλων διαμετρημάτων που έχουν και τα μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για την επιχείρηση, καθώς και ότι στον χώρο υποδοχής στο Λαύριο δεν έχουν γίνει καθόλου εργασίες κτιριακές, υποδομών, χωροταξικές κλπ, ώστε να μας πείθουν ότι στηριζόμαστε σε έναν σχεδιασμό.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ζητούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναστείλετε τις ανακοινώσεις που προτίθεστε να κάνετε επί του θέματος, να ζυγίσετε τις επιπτώσεις που θα έχει το κλείσιμο του Υμηττού στην Άμυνα της χώρας μας και μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο να βρούμε αξιόπιστες λύσεις για ανάπτυξη της εταιρείας που μπορεί να περιλαμβάνει και μετεγκατάσταση του Σ.Ε.Υ. με συγκεκριμένο όμως τεχνικό-οικονομικό σχεδιασμό.


Για το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων  

Ο Πρόεδρος : Παναγιώτης Δούκας

Ο Αν. Γραμματέας : Παναγιώτης Τσάκωνας 

Για το Δ.Σ. του Συμβουλίου Εργαζομένων

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος : Βίκτωρ Γεράρδης

Ο Γραμματέας : Νικόλαος Βασιλείου

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου