Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Η ανακοίνωση της ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ για την απόφαση του Εφετείου για τον λόφο Κοπανά


 Ανακοίνωση της ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ

Για τον λόφο του Κοπανά, τα “νταμάρια”

Η δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει ιδιώτες ως ιδιοκτήτες του λόφου του Κοπανά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Δεν θα εξιστορήσουμε εδώ το μακρύ χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου.
Θα πούμε όμως πως από παλιά οι δημόσιες εκτάσεις ήταν στο έλεος αυτών που είχαν τη δυνατότητα να τις οικειοποιηθούν και τη δύναμη να νομοθετούν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ξεκάθαρες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τα δάση και τους τίτλους ιδιοκτησίας της γης. Χιλιάδες παράθυρα και παραθυράκια κάνουν δύσκολη τη ζωή των αδύνατων και ευκολότερη όσων έχουν τις διασυνδέσεις και τις οικονομικές δυνατότητες. Γι’ αυτό και υπάρχουν σωρεία νόμων, χιλιάδες γνωμοδοτήσεις, αποφάσεις επί αποφάσεων, όπως αυτή για την οποία μάθαμε μόλις την περασμένη Πέμπτη. Γι’ αυτό το δημόσιο είναι ανίσχυρο, χωρίς στιβαρές υπηρεσίες που να μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολλών και μένουν κάποιοι ταλαίπωροι και αβοήθητοι υπάλληλοι που προσπαθούν - όπως μπορούν - να περισώσουν κάτι, αντιμέτωποι με μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Έτσι βρίσκονται σήμερα 18 κληρονόμοι να διεκδικούν και να πετυχαίνουν να  αναγνωριστεί ότι τους ανήκει κομμάτι του βουνού σε έκταση 108 στρεμμάτων.

Να γράφεται στο σκεπτικό του δικαστηρίου πως ο λόφος Κοπανά δεν αποτελεί συνέχεια του Υμηττού, αλλά αποτελούσε ανέκαθεν ανεξάρτητο λόφο, κάτι σαν το λόφο του Στρέφη.

Να γράφεται στο ίδιο σκεπτικό, εν έτει 2019, πως οι απόκρημνοι και συμπαγείς βράχοι είναι κατάλληλοι μόνο για λατόμευση και δεν υπάρχει δυνατότητα βλάστησης λόγω της γεωμορφολογίας τους. Σπεύστε καταπατητές και ξεχερσώστε και κάψτε όπου και ό,τι μπορείτε. Μη σας νοιάζει, όλο και κάποιος θα βρεθεί να αποδεχτεί ως μη αναστρέψιμη την κατάσταση που δημιουργήσατε.

Και ο Δήμος κύριοι; Δεν ξέρει πως τα συμφέροντα των πολιτών δεν διεκδικούνται περιμένοντας μοιρολατρικά τις αποφάσεις των δικαστηρίων; Από το 2017 είχε γίνει η έφεση, τί περίμενε για να ενημερώσει και να ξεσηκώσει τον Βυρωνιώτικο λαό και να ζητήσει και τη βοήθεια των όμορων δήμων; Και φτάνουμε να μαθαίνουμε τελευταίοι, όλοι οι κάτοικοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που μας αφορά άμεσα, το περιεχόμενο μιας απόφασης που του επιδόθηκε από τον περασμένο Νοέμβρη;

Συμπολίτες, η δικαστική προσφυγή θα γίνει. Αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει. Αν καθίσουμε με αυτή τη χείρα σταυρωμένη, θα κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα.

Διακυβεύεται όχι μόνο η τεράστια οικονομική και πολιτιστική απώλεια χώρου και υποδομών του δήμου, όχι μόνο ο ελεύθερος πράσινος χαρακτηρισμένος δασικός λόφος του Κοπανά αλλά και ο αποχαρακτηρισμός, με το ίδιο σκεπτικό, δασικών εκτάσεων πολύ ευρύτερων από το λόφο του Κοπανά.

Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μία στρατηγική που θα διεκδικήσει και θα διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, επιβάλλοντας ακόμη και νομοθετική ρύθμιση.

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις των δήμων Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού, όλες τις συλλογικότητες των πολιτών, κάθε συμπολίτη που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον που θα παραδώσει στα παιδιά του, να συνεννοηθούμε για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το αυτονόητο: Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να παραμείνουν δημόσιοι!


 Βύρωνας, 21 Απριλίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου