Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Το δάσος του Υμηττού απειλείται!

Απειλείται το δάσος του Υμηττού; 

Εάν δεν υπάρξει άμεσα η επιβεβλημένη διαχείριση/μείωση της καύσιμης ύλης (ζωντανής και νεκρής) του δάσους του Υμηττού, τότε, ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας πυρκαγιάς αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ μεγάλος…

«Ως καύσιμη ύλη χαρακτηρίζεται όλο το ζωντανό ή νεκρό οργανικό υλικό που υπάρχει είτε στο έδαφος (όπως φυλλόστρωμα, βελόνες, κλαδιά, κορμοί, χόρτα, θάμνοι, δενδρύλλια και δέντρα) είτε πάνω στα δέντρα (όπως κλαδιά, φύλλωμα, όρθια νεκρά δέντρα) που προκαλεί ή υφίσταται ανάφλεξη και καίγεται».

 

Για το σημείο που απεικονίζεται στο φωτογραφικό υλικό από την Παρασκευή 21/05/21 έχει ενημερωθεί το Δασαρχείο. Όμως,  για τον καθαρισμό της υπόλοιπης έκτασης του δάσους του Υμηττού χρειάζεται να παρθούν γενναίες αποφάσεις, να υπάρξει ένα σωστό σχέδιο δράσης, αλλά και μαζικός εθελοντισμός.

 

Στο σημείο αυτό παραθέτουμε ένα απόσπασμα από μια μελέτη της Περιφέρειας: «Οι βασικοί παράγοντες που επιδρούν στην έναρξη, συμπεριφορά και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών είναι τα χαρακτηριστικά της καύσιμης ύλης (υφή, μέγεθος, συσσώρευση, κατανομή), η τοπογραφία (έκθεση, κλίση, υψόμετρο, διαμόρφωση εδάφους) και οι μετεωρολογικές συνθήκες (άνεμος, θερμοκρασία, σχετική υγρασία).

Είναι γεγονός ότι σε περιβάλλον με παρόμοιο ανάγλυφο και καιρικές συνθήκες, ο κρίσιμος παράγοντας που καθορίζει την έναρξη και εξάπλωση μιας δασικής πυρκαγιάς, το μέγεθος, τη διάρκεια, και γενικότερα τις αρνητικές της επιπτώσεις στο φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, είναι το είδος, η πυκνότητα, η κατανομή και η ευφλεκτικότητα της βλάστησης.

Η βλάστηση αποτελεί το μέσο που εκδηλώνεται μια πυρκαγιά, και συνεπώς η άριστη γνώση της ποιοτικής και ποσοτικής δομής της βλάστησης είναι σημαντικό στοιχείο σε κάθε σχεδιασμό αποδοτικής πυροπροστασίας είτε πρόληψη είτε καταστολή».

Για το blog "Βύρωνας, η πόλης μας"

Μαργιαλένα Αθηναίου

24 Μαΐου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου