Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Κάτοικε του Βύρωνα, τα δένδρα της πόλης… και τα μάτια σου!

«Όσον αφορά την διαφύλαξη του δένδρου και όλων των δένδρων που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους η απάντησή μου είναι ότι μόνο η ευαισθησία των πολιτών και των αρμόδιων υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει εγγύηση γι΄ αυτό»
Κυρία Αλεξιάδου, Προϊσταμένη ΤΜ Πρασίνου Δήμου Βύρωνα (24/06/21) 

Και Προσοχή στους επιτεχνάζοντες!

Το πώς ξεράθηκε έτσι ξαφνικά ένα υγιές δένδρο (μουριά) που για χρόνια φυόταν, παρέα με άλλα του είδους του, στο πεζοδρόμιο της οδού Νίκου Νικηφορίδη, δεν το γνωρίζουμε. Ίσως αιφνιδίως να αρρώστησε, να γέρασε, ίσως κάποιος αντί να το ποτίσει με νερό, κατά λάθος του έριξε διαβρωτικό υλικό που του είχε περισσέψει, ίσως πάλι κάποιος να το μάτιασε… Ποιος ξέρει; 

Για το θέμα οι κάτοικοι απευθύνθηκαν σε εμάς και εμείς, στις 24 Ιουνίου 2021, με τη σειρά μας, προς την Υπηρεσία Πρασίνου, της οποίας, η (ομολογουμένως ευγενική) Προϊσταμένη κ. Αλεξιάδου μας δήλωσε ότι:
«Η διαπίστωση του ξερού δένδρου έγινε μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε η υπηρεσία μας και αυτοψία που έγινε αμέσως μετά από εμένα την ίδια. Το δένδρο που είδα ήταν κατάξερο και παρά το μέγεθός του, εύκολα μπορούσες να το μετατοπίσεις. Όπως γνωρίζετε για τα ξερά δένδρα δεν συντάσσουμε εκθέσεις αυτοψίας και δεν απαιτείται άδεια κοπή τους. Πολύ περισσότερο για τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα όπως αυτό για το οποίο συζητούμε. Αν το δένδρο δεν ήταν ξερό, για τη αντικατάστασή δένδρου ανάλογου μεγέθους, θα απαιτούνταν μηχανικά μέσα για απομάκρυνση της ρίζας του.  Γι΄ αυτό το λόγο και ήταν δύσκολη σαφώς, αλλά δυνατή η απομάκρυνση τμήματος της ρίζας, χωρίς τη χρήση κομπρεσέρ…» 


Να σημειώσουμε ότι η κοπή του «ξερού» δένδρου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, και στη θέση του, αυθημερόν,  η Υπηρεσία Πρασίνου φύτεψε μια λεμονιά, η οποία όμως, όλως τυχαία, από κάποιον «άγνωστο» εκριζώθηκε και εξαφανίσθηκε… ενώ στη θέση της «φύτρωσε» μια πλάκα πεζοδρομίου! Δείτε τη φωτογραφία:

 

Όταν στις 24 Ιουνίου εμείς επικοινωνήσαμε με την (ομολογουμένως ευγενική) Κυρία Αλεξιάδου, και την ενημερώσαμε σχετικά με το συμβάν, σε χρόνο dt, η Υπηρεσία πήγε και φύτεψε εκεί μιαν υπέροχη μικρή μουριά (δείτε την κάτωθι φωτογραφία).

 

Πως έχει η κατάσταση ένα μήνα μετά; Σήμερα, 28 Ιουλίου 2021, ο κορμός της μικρής και ξεραμένης πλέον μουριάς, χρησιμεύει ως κρεμάστρα για μπάλες και άλλα αντικείμενα του καταστήματος που άνοιξε προσφάτως… περίπου την ίδια περίοδο που «ξεράθηκε» και η παλαιά μουριά. Σύμπτωση. 

 

Όμως δεν ήταν σύμπτωση η αυθαίρετη κλαδεκτομή της παρακείμενης υγιούς μουριάς την ημέρα των εγκαινίων του καταστήματος, επειδή κρυβόταν η πινακίδα του… Βέβαια, αν δεν κάνουμε λάθος, για τέτοιες ενέργειες υπάρχει μια σχετική νομοθεσία... που αναφέρει ότι απαγορεύεται η κλαδεκτομή, υποβολή αίτησης κλπ αλλά ποιος ασχολείται πλέον με αυτά! Αφού έμειναν και λίγα κλαδάκια, γιατί να γκρινιάζουμε;

 

Κλείνουμε την αναφορά μας στο συμβάν, όπως ακριβώς ξεκινήσαμε, με τα λόγια της κας Αλεξιάδου, συγκρατείστε τα:
«Όσον αφορά την διαφύλαξη του δένδρου και όλων των δένδρων που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους η απάντησή μου είναι ότι μόνο η ευαισθησία των πολιτών και των αρμόδιων υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει εγγύηση γι΄ αυτό».

Ενάργεια

28 Ιουλίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου