Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Όποιος θέλει να γίνει πλούσιος, ας τρέξει…


Αγωγή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης από την προσβολή της προσωπικότητας του πεζού!

Το 2009, το Ειρηνοδικείο Αθηνών εξέδωσε δύο αποφάσεις για την γνωστή υπόθεση του πεζού που υπερπήδησε ένα τζιπ το οποίο είχε σταθμεύσει σε πεζοδρόμιο αποκλείοντας έτσι την ελεύθερη διέλευση των περαστικών.

 

Η απόφαση 966/2009 είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή αναγνωρίζει δικαίωμα αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας του διερχόμενου πεζού από παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο που έχει καταλάβει το πεζοδρόμιο.

Εκτός δηλαδή από την προστασία του νόμου με το διοικητικό πρόστιμο της τροχαίας, που πρέπει οπωσδήποτε να κληθεί και να επιβληθεί πρόστιμο, ο πεζός έχει πλέον ένα ιδιωτικού δικαίου μέσο προστασίας: την αγωγή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης από την προσβολή της προσωπικότητάς του. 

Μπορεί δηλαδή κάποιος πολίτης-πεζός, βάσει της Απόφασης 966/2009 να αιτηθεί, σήμερα, στο Βύρωνα, αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης από την προσβολή της προσωπικότητάς του; Ναι, αρκεί να κατευθυνθεί 100 μέτρα βορείως και 60 μέτρα νοτίως του Δημαρχείου. Η παράνομη στάθμευση πάνω στο πεζοδρόμιο της οδού Καραολή και Δημητρίου, που αποκλείει την ελεύθερη διέλευση των περαστικών, «πάει σύννεφο!»

Μόνο που πρέπει να τρέξει άμεσα, γιατί, σήμερα, η ένωση πολιτών της «Ενάργειας» κατέθεσε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την παρακάτω ερώτηση… και όπως όλοι γνωρίζουν, η, με ήθος και συνέπεια, Δημοτική Αρχή, «σκοτώνεται» στο να ανταποκριθεί άμεσα τόσο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πεζών όσο και στην εφαρμογή της νομοθεσίας… Διαβάστε την ΕΡΩΤΗΣH (9η) της Ένωσης Πολιτών «Ενάργεια»:
 

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Κοινοποίηση προς Δημοτικούς Συμβούλους δια του Προέδρου του Δ.Σ.

ΘΕΜΑ: «Η κατάληψη του πεζοδρομίου της οδού Καραολή και Δημητρίου» 

Δήμαρχε,

Επί των ημερών σας το φαινόμενο της καταστρατήγησης των Συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πεζών έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής.

Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις «…» και «…»,  εκατέρωθεν του Δημοτικού Καταστήματος, επιτρέποντας στους πελάτες τους να σταθμεύουν μπροστά από τα καταστήματά τους, ουσιαστικά έχουν καταργήσει το πεζοδρόμιο.

Ερωτάσθε: 

Ποιος ακριβώς είναι ο κοινόχρηστος χώρος αυτής της πλευράς του πεζοδρομίου της οδού Καραολή και Δημητρίου; 

Σκοπεύετε να τον οριοθετήσετε;

Πότε σκοπεύετε να απελευθερώσετε το πεζοδρόμιο από τις προαναφερθείσες  αυθαιρεσίες και καταλήψεις; Τί ενέργειες θα κάνετε γι’ αυτό;

Ενάργεια

5 Αυγούστου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου