Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Ανακοινώσεις για την κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για όλους από την Γ.Γ.Α.

 

 

Ανακοίνωση για την κατάργηση του προγράμματος «αθλητισμός για όλους» από την κυβέρνηση έβγαλε προχθές (28 Αυγούστου 2021) η δημοτική παράταξη ΡΕΚ (Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα) μιλώντας παράλληλα και για τη Δημοτική Αρχή που επί 2 βδομάδες σφύριζε αδιάφορα (ή μήπως παραθέριζε;) και ως εκ θαύματος, σήμερα, 30 Αυγούστου, η Δημοτική Αρχή "ξύπνησε" (ή μήπως επέστρεψε από τις διακοπές;) και έβγαλε και εκείνη ανακοίνωση. Δημοσιεύουμε και τις δυο ανακοινώσεις με τη σειρά:   

Ανακοίνωση της ΡΕΚ Βύρωνα


Με έγγραφο που στάλθηκε από τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Αυγενάκη στους Δήμους (Α.Π. 388930,13-8-2021) ανακοινώνεται η κατάργηση του προγράμματος «αθλητισμός για όλους», το οποίο λειτουργεί στους Δήμους εδώ και 40 σχεδόν χρόνια. Η απόφαση αυτή συνιστά μια ακόμα απαράδεκτη νεοφιλελεύθερη πολιτική  πρακτική, η οποία στέλνει τους πολίτες στους ιδιωτικούς χώρους άθλησης, εάν θέλουν να συνεχίσουν να αθλούνται, επιβαρύνοντας τους οικονομικά, και ιδιαίτερα εκείνους που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Ταυτόχρονα ρίχνει στον Καιάδα της ανεργίας περισσότερους από 1.100 εργαζομένους (καθηγητές/τριες φυσικής αγωγής, καθαρίστριες/στές) που απασχολούνται στο πρόγραμμα αυτό. Αν και διαχρονικά δέχτηκε μεγάλες περικοπές από τις κυβερνήσεις, υποβαθμιζόμενο διαρκώς και λειτουργώντας πλέον σε όλους τους Δήμους βάσει της λογικής της ανταποδοτικότητας (επιβαρύνοντας δηλαδή οικονομικά τους αθλούμενους) το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την δημιουργία του δεν είχε διακοπεί ποτέ έως σήμερα. Και παρά τις προβληματικές του γεγονός είναι πως ικανοποιούσε την ανάγκη άθλησης των δημοτών, και ιδίως των οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών ομάδων που δεν είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν ιδιωτικές δομές άθλησης.

Βέβαια καθώς οι Δήμοι λειτουργούν όλο και περισσότερο ως επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας τους δημότες ως πελάτες που καλούνται να βάζουν διαρκώς το χέρι στην τσέπη τέτοιες πρακτικές συνεχώς πληθαίνουν. Το ίδιο συμβαίνει και στο Δήμο Βύρωνα. Οι πολίτες, πέρα από τα υψηλότατα δημοτικά τέλη που καταβάλουν, καλούνται να πληρώσουν και για μια σειρά υπηρεσιών, ενώ οι εργαζόμενοι γυμναστές, καθαριστές, υπάλληλοι απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι εδώ το γεγονός ότι οι γυμναστές έφτασαν να πληρώνονται «με το κεφάλι», δηλαδή ανάλογα με τον αριθμό των αθλουμένων! Και όλα αυτά σε μια στιγμή που η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι τραγική, έπειτα από πάνω από δέκα χρόνια κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας…

Οι αντιδράσεις των πολιτών, του αθλητικού κόσμου, των γυμναστών και των φορέων τους που ζητούν την άμεση επαναφορά και αναβάθμιση του προγράμματος είναι δικαιολογημένες και πρέπει να εισακουστούν! Δυστυχώς μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή Βύρωνα κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Σφυρίζει αδιάφορα, σαν να συντάσσεται και αποδέχεται την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του  υφυπουργού Αυγενάκη.

Από την πλευρά μας απαιτούμε να παρθεί πίσω το απαράδεκτο αυτό έγγραφο και να συνεχιστεί και να αυξηθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να αθλούνται δωρεάν. Επιπλέον διεκδικούμε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτό να έχουν σταθερή  εργασιακή σχέση και να αμείβονται βάσει της συλλογικής σύμβασης του κλάδου τους.

Βύρωνας 28.08.2021


Ανακοίνωση του Δήμου Βύρωνα


Πλήγμα για τους Δήμους η κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για όλους από την Γ.Γ.Α.

Στις 13/08/2021 με επιστολή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης (αριθ. πρωτ. 388930) γνωστοποίησε σε όλους του Δήμους ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) δεν θα συμμετάσχει οικονομικά την περίοδο 2021-22 στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) που χρόνια τώρα αποτελούν βασικό πυλώνα μαζικού αθλητισμού στη χώρας μας.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η διακοπή της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους  δεν αφορά «τον ανασχεδιασμό και την αναδιαμόρφωσή τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, αλλά την κατάργηση τους για την ερχόμενη περίοδο. Πρακτικά, λοιπόν η απόφαση αυτή σημαίνει, ότι:

  • Οι πολίτες (όλων των ηλικιών) δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε δημοτικά προγράμματα άθλησης, αφού οι δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν γυμναστές από ίδιους πόρους, επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα στραφούν αναγκαστικά σε ιδιωτικά γυμναστήρια.
  •  Θα μείνουν άνεργοι 1.100 και πλέον  Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής που απασχολούνταν στα προγράμματα αυτά των δήμων και μάλιστα ενημερώνονται για την απόφαση αυτή της ΓΓΑ μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου 2021-2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο Οργανωτικό Πλαίσιο Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους, ανασχεδιάστηκε και αναδιαμορφώθηκε στη διάρκεια της θητεία του σημερινού υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη (ΦΕΚ 461/Β΄/14.02.2020). Επομένως, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής-αθλητικής περιόδου, ανακοινώνεται στους Δήμους ότι πρέπει ουσιαστικά να διακόψουν τα Προγράμματα Μαζικού αθλητισμού.

«Η διακοπή των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για όλους τους Δήμους», δήλωσε ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και συμπλήρωσε: «Σε μια περίοδο που η ενίσχυση των δήμων από την κεντρική διοίκηση είναι μια ανάγκη που όλοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται, αντί βοήθειας λαμβάνουμε κατάργηση επιτυχημένων προγραμμάτων που έδιναν τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να αθληθεί, μέσω των προγραμμάτων των Δήμων. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αιφνιδιαστικά και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας που η μαζική άθληση των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους, είναι ζητούμενο. Καλούμε τον αρμόδιο υφυπουργό να επανεξετάσει αυτή την απόφαση, η οποία τελικά αποβαίνει σε βάρος της κοινωνίας και υπέρ των ιδιωτικών γυμναστηρίων, ειδικά σε μια περίοδο που το μέσο και κατώτερο οικογενειακό εισόδημα πλήττεται ανεπανόρθωτα από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία».
https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=10452


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου