Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Βανδάλισαν το μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών στη πόλη μας

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα "Ρωγμή στην ενημέρωση": Άγνωστοι έσπασαν την μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα του αντιφασίστα Ιταλού που είχε εκτελεστεί μαζί με 11 ακόμα παλληκάρια και η οποία είχε τοποθετηθεί από το Δήμο Βύρωνα στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην οδό Χρ. Σμύρνης.

 

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια που δείχνει ασέβεια απέναντι στους ανθρώπους που έδωσαν την ζωή στον αγώνα, εναντία στους Γερμανούς Ναζί κατακτητές.

Ως «Ρωγμή στην ενημέρωση» επισκεφθήκαμε το μνημείο, με αφορμή την ήμερα μνήμης της 7ης Αυγούστου και προς έκπληξη μας είδαμε ότι έχουν σπάσει την μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα του Ιταλού MARTCHELLO BARAYALE και τα κομμάτια από την μαρμάρινη πλάκα οι βάνδαλοι(-ος) τα πέταξαν πίσω από το μνημείο μέσα στο γκαζόν.

Δεν γνωρίζουμε τους δράστες ή τον δράστη που βεβήλωσαν το μνημείο και αν έδρασαν νύκτα. Πολύ πιθανό να πρόκειται για φασιστοειδή, απόγονους ή όχι των δοσίλογων που ενοχλούνται από το μνημείο και το συμβολισμό του ενάντια στο φασισμό.

Δείτε τις φωτογραφίες:
Στη 1η φωτογραφεία, το μνημείο Πριν το βανδαλισμό
και ΤΩΡΑ, μετά το βανδαλισμό...

Τα σπασμένα κομμάτια της μαρμάρινης επιγραφής ατάκτως ερριμμένα… 

 

Καλούμε την δημοτική αρχή και το δήμαρχο της πόλης να αποκαταστήσουν άμεσα το όνομα του Ιταλού και να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του μνημείου της εθνικής αντίστασης. 

Απαραίτητη διευκρίνηση για την προσθήκη του ονόματος του Ιταλού MARTCHELLO BARAYALE στο μνημείο της εθνικής αντίστασης.

Στο Μπλόκο των ναζί στο Βύρωνα, στις 7 Αυγούστου 1944, δεν εκτελέστηκαν μόνο έντεκα Έλληνες πατριώτες, αλλά μαζί τους και ένας Ιταλός στρατιωτικός αντιφασίστας, που μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας προσχώρησε στον ΕΛΑΣ Βύρωνα.

Τα στοιχεία του δεν έγιναν αμέσως γνωστά και γι’ αυτό το όνομά του δεν ανεγράφη στη μαρμάρινη στήλη που εντοιχίσθηκε μετά την απελευθέρωση στον τόπο της εκτέλεσης, στη μάνδρα του Μοργκεντάου.

Την πληροφορία αυτή, αλλά χωρίς περισσότερα στοιχεία, είχε ο συγγραφέας του βιβλίου «90 χρόνια Βύρωνας» Απόστολος Κοκόλιας, από το ηγετικό στέλεχος της Αντίστασης στο Βύρωνα Μάνο Ιωαννίδη, που πέθανε πρόσφατα, αξιωματικό του ΕΛΑΣ, διοικητή τότε λόχου του ΕΛΑΣ Βύρωνα.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε προ τετραετίας από σχετική έρευνα που έγινε στα ληξιαρχικά βιβλία του Δήμου Βύρωνα κατά τη συγγραφή του παραπάνω βιβλίου, που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2013.

Από τότε, επομένως, είναι γνωστά στο λαό και στο Δήμο του Βύρωνα τα πλήρη στοιχεία και του 12ου εκτελεσμένου του μπλόκου Ιταλού στρατιωτικού.

Πάντως, για όποιον αμφιβάλει τα ληξιαρχικά βιβλία του Δ.Β. είναι στη διάθεσή του. Παραθέτουμε την ληξιαρχική πράξη θανάτου η οποία είναι πανομοιότυπη με τις άλλες έντεκα.
Εκείνο που απέμενε ήταν να προστεθεί το όνομά του στα τρία μνημεία στο Βύρωνα, που αναφέρονται στο Μπλόκο:
Στο κεντρικό μνημείο της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη μάνδρα του Μοργκεντάου όπου και η σχετική παλιά στήλη και στο νεκροταφείο στην είσοδο του Νεκροταφείου.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης 3-10-2014
 
71 χρόνια μετά από έρευνα επιτροπής του ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, έγινε γνωστό ότι στο μπλόκο του Βύρωνα εκτελέστηκε και ένας ιταλός λοχίας, αντιφασίστας, ο Μαρτσέλλο Μπαραβάλε.

Τα  ονόματα με τα πλήρη στοιχεία των 12 εκτελεσμένων στο Βύρωνα είναι:

Γιώργος Ν. Διαμαντόπουλος  25 ετών, εργάτης
Μανώλης Παρ. Καπίτσικας  18 ετών, εφαρμοστής, κατ. Υμηττού
Βαγγέλης Ευστρ. Καλαϊτζής  25 ετών, εργάτης
Παναγιώτης Στ. Κασιμάτης  20 ετών, κάτοικος Ν. Σμύρνης
Γιώργος Χρήστου Κλειδάς  35 ετών
Ιορδάνης Κων. Καϊσέρογλου  17 ετών
Ιάκωβος Σπ. Μερκουριάδης  18 ετών
Κώστας Ιωάννου Μουρίκης   19 ετών
Γιώργος Μιχαήλ Καλαμούτης  22 ετών
Λευτέρης Γ. Μυλωνάς  22 ετών
Ιπποκράτης Ν. Χατζηϊωάννου  23 ετών, εργάτης
Μαρτσέλλο Μπαραβάλε  25 ετών, Ιταλός λοχίας, αντιφασίστας.

Αναδημοσίευση από τη "Ρωγμή στην ενημέρωση": https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2021/08/blog-post_759.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου