Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Δήμαρχε, κόψτε τον αείλανθο και επιδιορθώστε το πεζοδρόμιο της οδού Κύπρου έξω από το Παλαιό Δημαρχείο

"Τους αρέσει να σκοτώνουν τον χρόνο τους περιμένοντας τον χρόνο να τους σκοτώσει;"

Θυμάται κανείς το θέμα που απασχόλησε την πόλη μας πέρσι τον Ιούλιο (του 2020) με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής περί κοπής 7 δέντρων (4 κυπαρίσσια, δύο πεύκα, ένας αείλανθος) του αύλειου χώρου του Παλαιού Δημαρχείου;

Ήταν μια απόφαση που ξεσήκωσε σωρεία διαμαρτυριών και αντιδράσεων που ως αποτέλεσμα είχαν την ανάκληση της απόφασης, που ανακοινώθηκε, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου, ως εξής: «Η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει εκ νέου την εισήγηση εκ μέρους της αρμόδιας Διεύθυνσης Πρασίνου στη βάση της σημερινής συζήτησης και με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση της οικολογικής συμπεριφοράς των συγκεκριμένων δέντρων.»
Δείτε το άρθρο: «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα»: "Ανακαλείται η απόφαση κοπής των δέντρων"
https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/07/blog-post_93.html

Όμως, δεκατέσσερις (14) μήνες μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει μέσα στο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου (ούτε βέβαια απέξω, στο πεζοδρόμιο της οδού Κύπρου). Φαίνεται ότι η  διερεύνηση της οικολογικής συμπεριφοράς των δένδρων, εκ μέρους της αρμόδιας Διεύθυνσης Πρασίνου, καλά κρατεί…

Να διευκολύνουμε λίγο την κατάσταση;

Γιατί καλές οι ευαισθησίες, αλλά στον συγκεκριμένο χώρο ευδοκιμεί ένα δένδρο που Ευρωπαϊκή Οδηγία το κατατάσσει στα χωροκατακτητικά είδη, και με βάση αυτή θα έπρεπε ήδη να έχει «απομακρυνθεί».

Και το δένδρο αυτό δεν είναι άλλο από τον επιθετικό και δυσεξόντωτο εισβολέα τον αείλανθο ή "βρωμοκαρυδιά". 

 

Λίγα λόγια για τον αείλανθο: «Αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ανταγωνιζόμενος επιτυχώς τα αυτόχθονα δέντρα. Εξαπλώνεται επιθετικά από τους σπόρους του, που η ελαφριά κατασκευή που διαθέτουν, τους επιτρέπει να μεταφέρονται με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις Παράγει-εκκρίνει τοξικές ουσίες (κουασσινοειδή) που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων φυτών, ένα φαινόμενο γνωστό ως «αλληλοπάθεια». Επιπλέον, υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου έχουν βρεθεί στους ιστούς του.

Η αντοχή του δέντρου στην ξηρασία, οφείλεται στην ικανότητα του να αποθηκεύει αποτελεσματικά το νερό στο ριζικό του σύστημα, το οποίο είναι πολύ επιθετικό και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές σε θεμέλια και υπόγειες σωληνώσεις, όπως αποχετεύσεις, σωλήνες ύδρευσης ή καλώδια τηλεφώνου και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορεί να αποβεί μοιραίο σε περιπτώσεις όπου φυτρώνει στα θεμέλια κτηρίων. 

Τα μέσα Απριλίου το φυτό αναπτύσσει ταξιανθίες από μικρά άνθη, χρώματος κιτρινοπράσινου ως κοκκινωπό, το καθένα με πέντε πέταλα και σέπαλα, ο καρπός είναι σαμάρα εξού και η ικανότητα του να ταξιδεύει μακριά καθότι είναι ελαφρόσπορο. Τα φύλλα του φυτού έχουν έντονη δυσάρεστη μυρωδιά που προκαλεί αλλεργίες στον άνθρωπο, ενώ λόγο της τοξικότητάς του είναι τοξικό για τα ζώα».

Και όπως γράψαμε παραπάνω, πέρασαν δεκατέσσερις (14) μήνες και δεν έχει αλλάξει τίποτα μέσα στο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου, δεν έχει αλλάξει όμως ούτε απέξω, στον περιβάλλοντα χώρο, στο πεζοδρόμιο της οδού Κύπρου. 

Υπενθυμίζουμε στην Δημοτική Αρχή, αλλά και σε ΟΛΟΥΣ τους δημοτικούς συμβούλους το άρθρο που γράψαμε την Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020, με τίτλο: «Το πεζοδρόμιο της οδού Κύπρου, έξω από το Παλαιό Δημαρχείο, δεν το είδε κανείς;» Διαβάστε εδώ: https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/08/blog-post.html

Θυμίζουμε ένα μικρό του απόσπασμα: «Όλοι λοιπόν (δημοτικές παρατάξεις - δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες) ασχολήθηκαν με το σοβαρό αυτό πρόβλημα, εστίασαν στα δένδρα του αύλειου χώρου, αλλά δυστυχώς δεν πρόσεξαν ολόκληρη την εικόνα.»

Το πεζοδρόμιο εξακολουθεί να έχει τα χάλια του.


Δεκατέσσερις (14) μήνες ή άλλως 440 μέρες είναι πολύς, πάρα πολύς χρόνος! Και μετράμε τον χρόνο γιατί, όπως συνήθως συμβαίνει στον Βύρωνα, για ακόμη μία φορά, έμεινε αχρησιμοποίητος και ανεκμετάλλευτος!

Ίσως εκεί πάνω στο Δημοτικό Κατάστημα να "τους αρέσει να σκοτώνουν τον χρόνο τους περιμένοντας τον χρόνο να τους σκοτώσει", όπως είχε γράψει η Γαλλίδα συγγραφέας Σιμόν ντε Μπωβουάρ.

Πάντως εμείς, ως Ενάργεια, απλώς θα γράψουμε: «Δήμαρχε, κόψτε αύριο τον επικίνδυνο αείλανθο και επιτέλους επιδιορθώστε -χθες- το πεζοδρόμιο της οδού Κύπρου έξω από το Παλαιό Δημαρχείο».

Ενάργεια

30 Σεπτεμβρίου 2021

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου