Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ναι, Αντιδήμαρχε, «τα πήραμε!»

Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δίχως την απαιτούμενη άδεια, επί μήνες, αναπτύσσει παρανόμως τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμιο, καταστρατηγώντας τα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πεζών, εν γνώσει της Δημοτικής Αρχής, που διαρκώς και παντού κλείνει τα μάτια…
Εκείνο όμως που ενοχλεί περισσότερο δεν είναι η αοριστολογία ή η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής, αλλά η σιωπή των υπολοίπων, όλων των δημοτικών παρατάξεων και όλων των δημοτικών συμβούλων! 

Στις 29 Ιουλίου 2021 η «Ενάργεια» κατέθεσε προς το Δήμο Βύρωνα την με Αρ. Πρωτ.: 13747 Αναφορά  με θέμα: «Η καταστρατήγηση των Συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πεζών συνεχίζεται εν γνώσει της Δημοτικής Αρχής» που περιείχε και δυο (2) ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή, με κοινοποίηση προς τους Δημοτικούς Συμβούλους δια του Προέδρου του Δ.Σ., οι οποίες, ως συνήθως, δεν απαντήθηκαν.

Εκείνο μόνο που είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου 2021, ήταν ότι, «ήρθε ο κ. Βούρτσης και πήρε τα έγγραφα»… και «μπλα-μπλα και λοιπά», αλλά καμία κουβέντα για την ταμπακιέρα, για την ουσία του θέματος. 

Και ναι, πράγματι, το μέλος της «Ενάργειας είχε πάει στο Δημοτικό Κατάστημα και είχε παραλάβει τα έγγραφα από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Έκδοσης και χορήγησης αδειών καταστημάτων.
Δηλαδή, εκείνα τα έγγραφα που η Τεχνική Υπηρεσία είχε κρατήσει στα συρτάρια της ενώ όφειλε να τα είχε αποστείλει με το η/ταχυδρομείο προς την «Ενάργεια». 

Το μέλος της «Ενάργειας» είχε πάει αναγκαστικά στο Δημοτικό Κατάστημα, αφού πρώτα ενημερωθήκαμε από το Α.Τ. Βύρωνα ότι εκείνο είχε στείλει (;) τα δικά του έγγραφα προς το Δήμο Βύρωνα, χωρίς όμως και αυτό να μας τα έχει κοινοποιήσει!!!! 

Και τι έλεγαν τα έγγραφα αυτά; 

Α) Η Έκθεση αυτοψίας, που δικαίωνε τους πολίτες, που φώναζαν από τον Μάιο του 2020 επειδή καταστρατηγείτο η ισχύουσα νομοθεσία, εν γνώσει της Δημοτικής Αρχής ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ανέφερε: «Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε την 29 του μήνα Ιουλίου έτους 2021 και ώρα 20.00 από υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας … … διαπιστώθηκε: Κατάληψη κοινοχρήστου χώρου με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων …. … με συνέπεια το απομένον πλάτος του πεζοδρομίου για την διέλευση πεζών να έχει πλάτος 0,80 μ. Από τα στοιχεία της Υπηρεσίας μας προκύπτει ότι δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια από τον Δήμο Βύρωνα. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.»

Β) «Παρακαλούμε όπως επιβάλετε πρόστιμο… διότι κατόπιν αυτοψίας της υπηρεσίας υπερέβη τον κοινόχρηστο χώρο εμποδίζοντας την απρόσκοπτη διέλευση του κοινού. Το πρόστιμο επιβάλλεται για δεύτερη φορά»

Τα έγγραφα δεν θα τα δημοσιοποιήσουμε, αλλά είναι στην διάθεση του οποιουδήποτε, ακόμη και δημοτικού συμβούλου…

Τί όμως  δεν απάντησε ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ. και η Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης/09/21; 

Αυτήν την ερώτηση (δείτε παρακάτω ολόκληρο το αίτημα της Ενάργειας): Β) Τί σκοπεύετε να πράξετε, άμεσα, χθες, για να προασπίσετε -δίχως να χρειαστεί άλλη καταγγελία- τα δικαιώματα των πολιτών-πεζών και για να εφαρμόσετε την ισχύουσα νομοθεσία, όχι μόνο στο συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, όπου όπως επίσης πολύ καλά γνωρίζετε υπάρχουν κι άλλες αυθαιρεσίες, αλλά και σε όλη την επικράτεια του Δήμου; 

Εκείνο όμως που ενοχλεί περισσότερο δεν είναι η αοριστολογία ή η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής, αλλά η σιωπή των υπολοίπων, όλων των δημοτικών παρατάξεων και όλων των δημοτικών συμβούλων!

 
Και δυο (2) χρόνια πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές, και αφού φτάσαμε στο σημείο να νομιμοποιούν την παρανομία, κυριολεκτικά «τα πήραμε στο κρανίο», οπότε... (τη συνέχεια εύκολα μπορεί κανείς να την φανταστεί!)

Παραθέτουμε την αναφορά της Ενάργειας

ΑΝΑΦΟΡΑ & ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Της Ένωσης Πολιτών «Ενάργεια»
ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Κοινοποίηση προς Δημοτικούς Συμβούλους δια του Προέδρου του Δ.Σ.

ΘΕΜΑ: «Η καταστρατήγηση των Συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πεζών συνεχίζεται εν γνώσει της Δημοτικής Αρχής» 

Δήμαρχε,

Στις 4 Ιανουαρίου 2021 ο Προϊστάμενος του Τμήματος Έκδοσης & Χορήγησης Αδειών Καταστημάτων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γκαρανές Σταύρος, στην με Αρ. Πρωτ.: 23568 Απάντησή του προς τη συλλογικότητα «Ενάργεια», μετά της καταγγελία μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ανέφερε πως στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «….», στην οδό …., «επεβλήθησαν οι κυρώσεις που επιβάλει ο νόμος». 

Επειδή με το άνοιγμα της εστίασης για το 2021 το συγκεκριμένο κατάστημα εστίασης, εν γνώσει σας, αναπτύσσει ξανά τραπεζοκαθίσματα στο πεζοδρόμιο, με τρόπο που καταστρατηγούνται τα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πεζών, κατά παράβαση δηλαδή του 2ου Άρθρου της Απόφασης του Υπ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 52488/2002 (ΦΕΚ 18Β’/02) και του  Άρθρου 65 παρ. 2 του Νόμου 4688/2020, που αναφέρουν ότι: «… σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, πρέπει να εξασφαλίζεται η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών (1,50 μ.)»,

Επειδή, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αυθαίρετη χρήση των κοινόχρηστων χώρων διαπιστώνεται από τη Δημοτική Αρχή ή την Αστυνομική Αρχή της περιοχής, οι οποίες οφείλουν να προβαίνουν σε κάθε ενέργεια για την οριστική διευθέτηση παρόμοιων ζητημάτων, και

Επειδή σύμφωνα με τη δήλωση του Αντιδημάρχου Τ.Υ.Δ.Β. ότι «σεβόσαστε τα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των Δημοτών σας», που περιέχεται στην με Αρ. Πρωτ.: 12518/13-07-21 Απάντησή του, επίσης προς τη συλλογικότητα «Ενάργεια», αναφορικά με το πεζοδρόμιο της οδού ….,

Κατόπιν όλων αυτών, Παρακαλούμε  όπως,
Α) Μας ενημερώσετε ποια ημερομηνία ακριβώς επιβλήθηκαν οι κυρώσεις προς το εν λόγω κατάστημα, για ποίο λόγο επιβλήθηκαν και τι περιλάμβαναν αυτές;
Β) Τί σκοπεύετε να πράξετε, άμεσα, χθες, για να προασπίσετε -δίχως να χρειαστεί άλλη καταγγελία- τα δικαιώματα των πολιτών-πεζών και για να εφαρμόσετε την ισχύουσα νομοθεσία, όχι μόνο στο συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, όπου όπως επίσης πολύ καλά γνωρίζετε υπάρχουν κι άλλες αυθαιρεσίες, αλλά και σε όλη την επικράτεια του Δήμου;

Για την «Ενάργεια»

Σημείωση: Η φωτογραφία (της Google) που χρησιμοποιήσαμε στο κείμενο δεν είναι από τον Βύρωνα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου