Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Η 7ετής αδράνεια της Δημοτικής Αρχής για το οδικό δίκτυο του Κοιμητηρίου Βύρωνα

Η 7ετής αδράνεια της Δημοτικής Αρχής για το οδικό δίκτυο του Κοιμητηρίου Βύρωνα

 

Την κακή κατάσταση του οδοστρώματος του οδικού δικτύου του Κοιμητηρίου Βύρωνα, που παρουσιάζει διαβρώσεις και λακκούβες, η Δημοτική Αρχή του κ. Γρ. Κατωπόδη μπορεί να την “κληρονόμησε”, αλλά επί επτά χρόνια που διοικεί το Δήμο δεν έκανε καμία ενέργεια για τη συντήρηση ή ανακατασκευή του, παρά το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου επανειλημμένα είχαν καταλήξει αιτήματα (10/9/2014, 06/11/14, Α.Π.: 3242/13/02/2015, Α.Π.: 15636/23/06/2015).

 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Νοεμβρίου 2021, σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης (ΡΕΚ) Βύρωνα κ. Τάσου Μαυρόπουλου, ο Αντιδήμαρχος Τ/Y κ.  Μ. Καραγιάννης απάντησε ως εξής:  «Είναι γεγονός, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι έχουμε μια καθυστέρηση! Το έχουμε βάλει 2-3 φορές στο πρόγραμμα, αλλά δεν το υλοποιήσαμε. Θα το βάλουμε ξανά το 2022 και ελπίζω ότι μέσα στο ’22 θα κάνουμε τις παρεμβάσεις… υπάρχει μια καθυστέρηση». 
 
Η πλήρης αδιαφορία και η αναπολόγητος αδράνεια δικαιολογήθηκαν από τον Αντιδήμαρχο με το «υπάρχει μια καθυστέρηση», έτσι απλά!
 
Κανένας σεβασμός από τον Αντιδήμαρχο για τη σχέση του λαού μας με τους νεκρούς του, τους κεκοιμημένους (στο βιβλίο "Ομιλία εις το Κοιμητήριον" του Χρυσόστομου υπάρχει η εξής φράση: "οτι οι τετελευτηκότες και ενταύθα κείμενοι ου τεθνήκασιν, αλλά κοιμώνται και καθεύδουσι". Εξ' ου και οι νεκροί ονομάζονται κεκοιμημένοι και ο θάνατος κοίμησις), που από τα αρχαία χρόνια είναι ξεχωριστή. Θυμίζουμε την κορυφαία στιγμή της Ομηρικής Ιλιάδος, το αίτημα του πατέρα Πριάμου, να του δοθεί η σορός του νεκρού του γιου, Έκτορα, για να τον θάψει μ' όλες τις πρέπουσες τιμές, και τις σημαντικές Αρχαίες τραγωδίες όπως, "Χοηφόροι" (εκ του φέρω "χοές" δηλαδή, τιμές στον τάφο του νεκρού) του Αισχύλου ή την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, που έχουν ως κύριο τους θέμα την ταφή και τιμή προς τον νεκρό.
 
Όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στο οδικό δίκτυο του Κοιμητηρίου, που η διέλευση γίνεται ως επί το πλείστον πεζή, από τις ακολουθίες κηδειών, μνημόσυνων, εκκλησιαστικών τελετουργιών κ.λπ., και που, ανά πάσα στιγμή, ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος και πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης (κυρίως των ηλικιωμένων ατόμων) είτε από παραπάτημα (π.χ. διαστρέμματα, συνδεσμικές κακώσεις, κακώσεις της άρθρωσης του γόνατος) είτε από πτώση (π.χ. κατάγματα λεκάνης, ισχίου), τα περιστατικά των ατόμων-πεζών που έχουν χάσει την ισορροπία τους, εντός του κοιμητηρίου, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ!
 
Ξεχνά φαίνεται ο Αντιδήμαρχος ότι, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, Άρθρο 24 παρ. 1 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (ΠΔ 410/1995, ΦΕΚ Α-231), και των δικαιωμάτων των πεζών (άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα), ο Δήμος ευθύνεται από παραλείψεις συντήρησης οδών, σε αποζημιώσεις από τραυματισμούς λόγω πτώσης σε λακκούβες που υπάρχουν σε δημοτική οδό ή χώρο.
 

Όπως λησμόνησε και τον περιβάλλοντα χώρο του Κοιμητηρίου όπου το ριζικό σύστημα των δένδρων που φύονται στο πεζοδρόμιο το έχουν ανασηκώσει και καταστρέψει.
 

Υπάρχουν σημεία που οι πεζοί δεν μπορούν να τα προσπελάσουν και αναγκάζονται να κατέβουν από το πεζοδρόμιο και να  περπατήσουν στον ταχείας κυκλοφορίας δρόμο με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!
 
Το μόνο θετικό είναι ότι εάν επιτέλους το οδικό δίκτυο του Κοιμητηρίου φτιαχτεί σωστά, με ρείθρα, αυτό θα διατηρηθεί. Γιατί εκεί δεν θα περάσουν οπτικές ίνες, φυσικό αέριο κλπ.
 
Βούρτσης Νικόλαος (μέλος της "Ενάργειας")
Το άρθρο μπορείτε να το βρείτε και στο 3ο φύλλο - Νοέμβριος 2021 της τοπικής εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου