Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Το "ομόφωνο" Ψήφισμα του Δ.Σ. κατά του Αντιδημοκρατικού Άρθρου 41 του Νόμου 4954/2022 και η ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ του Μίλτου Μπαντή

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2022, από τα μέλη του Σώματος του Δ.Σ., υιοθετήθηκε, σχεδόν ομόφωνα, το ψήφισμα της Δημοτικής παράταξης, «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ: ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ», του κυρίου Αλέξη Σωτηρόπουλου, αναφορικά με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 4954/2022 (ΦΕΚ Α 136/9-7-2022).

 

{σ.σ.: Γράψαμε σχεδόν ομόφωνα γιατί, ο δημοτικός σύμβουλος Μιλτιάδης Μπαντής δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία. Για ακόμη μία φορά έπεσε η μάσκα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Βύρωνα»  και Προέδρου της ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) Νοτίου Τομέα Αθηνών. Απείχε από την ψηφοφορία, αλλά ουσιαστικά συντάχθηκε στο κέλευσμα μιας αντιδημοκρατικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος που πριν λίγο καιρό, παρακαλούσε την Δημοτική Αρχή του Άκη Κατωπόδη να συνδιοικήσουν μαζί το Δήμο, είναι ο ίδιος που, το 2010, ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, επέτρεψε να συντελεστεί «το έγκλημα» της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή «Εργάνη», για το οποίο καταδικάστηκε τελικά ο πρώην Δήμαρχος Ν. Χαρδαλιάς.}

Παραθέτουμε την Απόφαση του Δ.Σ. που έλαβε τον αριθμό 67/2022

ΑΔΑ: 68Η7Ω9Ε-Ω78

Ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη των μελών του Σώματος ψήφισμα που κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση από τον επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ: ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ», κ. Σωτηρόπουλο Αλέξιο, περί καταδίκης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο της απόπειρας περαιτέρω φίμωσης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που επιχειρείται με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 4954/2022 (ΦΕΚ Α 136/9-7-2022) και ακολούθως κάλεσε τα μέλη να ψηφίσουν. 

Ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Μπαντής Μιλτιάδης δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
μετά το πέρας της διαδικασίας
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Υιοθετεί το κάτωθι ψήφισμα της Δημοτικής παράταξης, «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ: ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ», ως έχει : 

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόπειρα περαιτέρω φίμωσης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που επιχειρείται με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 4954/2022 (ΦΕΚ Α 136/9-7-2022). 

Αφού το Δημοτικό Συμβούλιο και η πλειοψηφία του απογυμνώθηκαν - στο όνομα της «αποτελεσματικότητας» - από πλείστες ουσιαστικές αρμοδιότητες που πέρασαν με νομοθετικές αλλαγές τα τρία (3) τελευταία έτη στην αρμοδιότητα των Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου, στις οποίες ο νόμος δίνει τεχνητή πλειοψηφία στην εκάστοτε δημοτική αρχή. 

Αφού καταργήθηκε ουσιαστικά για σημαντικές αρμοδιότητες που παρέμειναν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού, η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας. 

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ένα βήμα περαιτέρω και να προχωρήσει και στην φίμωση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης με το νέο άρθρο 41 του ν. 4954/2022 που τροποποιεί το άρθρο 67 παρ. 7 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) σχετικά με την σύγκληση και λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Με το νέο αυτό άρθρο στερείται η αντιπολίτευση του δικαιώματος να προτείνει κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την συζήτηση κατεπείγοντος θέματος, δικαίωμα που πλέον διατηρούν μόνο ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. 

Έτσι η συζήτηση κατεπειγόντων θεμάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο επαφίεται όχι στην κρίση του ιδίου του κυρίαρχου αυτού σώματος, αλλά αποκλειστικά στην κρίση του Δημάρχου και του προερχομένου υποχρεωτικά από την παράταξή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι και οι μόνοι που μπορούν να προτείνουν στο σώμα την συζήτηση ενός τέτοιου θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης. Πρόκειται για σαφέστατη αντιδημοκρατική μεθόδευση που έχει στόχο να απαλλάξει την εκάστοτε δημοτική αρχή από την άμεση ενοχλητική συζήτηση και ενδεχομένως λήψη απόφασης επί κατεπειγόντων ζητημάτων στο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο αυτή πολλές φορές δεν διαθέτει την πλειοψηφία και αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών του απογυμνωμένου ουσιαστικών αρμοδιοτήτων δημοτικού συμβουλίου και την φίμωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. 

Ενόψει των ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα ζητά την άμεση επαναφορά της καταργηθείσας δυνατότητας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προτείνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο δια των επικεφαλής τους την συζήτηση κατεπειγόντων θεμάτων και δηλώνει ότι σε ένδειξη ελάχιστης αντίδρασης και δημοκρατικής ευαισθησίας δεν πρόκειται να εφαρμόσει αυτή τον αντιδημοκρατικό περιορισμό και θα συνεχίσει στις συνεδριάσεις του να θέτει υπό την κρίση του δημοτικού συμβουλίου κατεπείγοντα θέματα που θα προτείνουν να συζητηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. 

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 67/2022

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ
Ο Πρόεδρος
Πλακίδας Γεώργιος

....................................................................................................... 

Παραθέτουμε επίσης, από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, Τεύχος A’ 136/09.07.2022, δείτε ΕΔΩ, το Άρθρο 41, του Νόμου 4954/2022, σχετικά με τις νέες διατάξεις για την Αυτοδιοίκηση:

Άρθρο 41 

Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξη: Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 67 ν. 3852/2010 

«Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 67 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) μετά από τις λέξεις «ή του δημάρχου» διαγράφονται οι λέξεις «ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης» και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής: «7. Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Οι σύμβουλοι επικεφαλής δημοτικής παράταξης έχουν το δικαίωμα δύο (2) μέρες προ της δημοσίευσης της πρόσκλησης της παρ. 4 να προτείνουν τη συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης με επείγοντα θέματα, τα οποία ο πρόεδρος δύναται να εντάξει στα προς συζήτηση θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αν ο πρόεδρος δεν εγκρίνει την ένταξη των θεμάτων αυτών, το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του, που λαμβάνεται από την πλειοψηφία των παρόντων μελών του μετά από το πέρας της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης μπορεί είτε να λάβει απόφαση συζήτησης και λήψης απόφασης επί των θεμάτων αυτών είτε να αναβάλει τη συζήτηση αυτών για ειδική συνεδρίαση, η οποία διεξάγεται εντός των δεκαπέντε (15) επόμενων ημερών από την ολοκλήρωση της τακτικής του συνεδρίασης. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη, είναι κατεπείγον να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής.».

Βύρωνας, η πόλη μας

Ιούλιος 2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου