Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

«Τα Ηρωικά Βουρλά Της Μικράς Ασίας». Πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ

 

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης-Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και στο πλαίσιο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης, αύριο Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης. 

Στην εκδήλωση θα προβληθεί σε πρώτη προβολή το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ “Τα ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας”, που εξετάζει την ιστορία των Βουρλών μέσα από ποικίλες μαρτυρίες και εμπλουτίζεται με μαρτυρίες ιστορικών και πλούσιο αρχειακό υλικό.

Τα Βουρλά ή ο Βουρλάς, Ούρλα στα τουρκικά, ήταν, μετά από τη Σμύρνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των μικρασιατικών παραλίων, χτισμένη κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη των Κλαζομενών, ανατολικά της Ερυθραίας, της οποίας ήταν και πρωτεύουσα. Τα Βουρλά υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνικού κόσμου στις αρχές του 20ού αιώνα, ένα οικονομικό, πνευματικό και διοικητικό κέντρο μιας εύπορης περιοχής με έντονη εμπορική και βιοτεχνική δράση και πλούσια πνευματική ζωή. Ο Σμυρνιός νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη, στη μνήμη του μόνο τα Βουρλά έμειναν ανεξίτηλα να εκφράζουν την έννοια «της γλυκιάς πατρίδας…».

 

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την ιστορία των Βουρλών μέσα από ποικίλες μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, γ.γ. του ΙΔΙΣΜΕ και επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης, η οποία είναι και ομιλήτρια στην εκδήλωση. Την έρευνα έχει πραγματοποιήσει ο Κώστας Καουνάς, η μουσική είναι του Γιώργου Παπαχριστούδη ενώ στην αφήγηση είναι η Αγγελική Καρυστινού και ο Γιώργος Κέντρος.

• Είσοδος ελεύθερη.
• Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο info@idisme.gr και στα τηλέφωνα 2106669131-2106669140.
 
Αναδημοσίευση από εδώ: 

https://www.naftemporiki.gr/story/1909881/ta-iroika-bourla-tis-mikras-asias

Βύρωνας, η πόλη μας

30 Σεπτεμβρίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου