Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Κλειστές οι Υπεραγορές τας Κυριακάς εις εν δήμον

Εις κάποιον φανταστικόν Δήμον της φανταστικής Ελλάδος μας, πρίν έτη πολλά (εξ' ου και η καθαρεύουσα) υπήρχε Δήμαρχος ακμαίος, απ' όλους πιο ωραίος, που ετοιμάζετο την πόλη του όπως στολίσει διά τας εορτάς. Έπρεπε δε και να προετοιμάζετο σιγά-σιγά διότι με το νέον έτος θα ελάμβανον χώρα και οι εκλογαί, προς ανάδειξη νέου δημοτικού άρχοντα.

 

Μία τινά πρωίαν και ενώ ο Δήμαρχος κατεύθασε εις το γραφείον του και πριν προλάβει να καθίσει με τον καφέ και το σιγαρέττο του, εξάφνου ενεφανίσθησαν εις το δημαρχείον εκπρόσωποι των καταστημάτων των υπεραγορών της πόλεως του.

«Καλή σας ημέρα, κύριε Δήμαρχε» του λέγουν στολίζοντας τον με αβροφροσύνες και ο ίδιος τέτοια πολλά τους έλεγε επίσης.

-Έχομεν θέμα, κ. Δήμαρχε, ήρθε η εορταστική περίοδος και θέλομεν όπως και εμείς ανοίξωμεν τα καταστήματα μας καθώς ορίζει ο νόμος, τας Κυριακάς.
-Ανοίξτε τα λοιπόν, αφού το ορίζει ο νόμος, εγώ, δημοτικός άρχων είμαι, ο νόμος είναι υπεράνων όλων.
-Μα υπάρχει θέμα κ. Δήμαρχε... όποτε ανοίγομεν τας υπεραγοράς μας τας Κυριακάς, κάποιοι βάνδαλοι σπούσαν τας βιτρίνας των.
-Ε τότε να μην ανοίξετε ή τοποθετήσατε φύλακας έξωθεν, δεν μπορώ να σας δώσω μία κάποιαν λύσιν.
-Μα, κύριε Δήμαρχε, όπως γνωρίζομεν, σεις έχετε κάποιο έλεγχο επί αυτών των βανδάλων. Διατί δεν τους απευθύνεστε ώστε να σταματήσουν τας φθοράς των;

Κι εκείνη την στιγμή ο Δήμαρχος εις έξαλλη κατάσταση απεκρίθει.

«Τι είπατε; Τι είπατε; Τι είπατε; πως εγώ συγχρωτίζομαι με αλητήριους και μηδενιστάς; Σεις που αναγκάζετε τους εργαζόμενους σας όπως δουλέψουν τας Κυριακάς υπό τον φόβον απολύσεως και με μισθόν ελάχιστον; Εξέλθετε του γραφείου μου κύριοι πάραυτα!»
Κι εκείνοι τότε έφυγον, αλλά του είπαν πως θα επανέλθουν!

Εκνευρισμένος ο δήμαρχος κάθισε πάλι στο γραφείο του με το σιγαρέττο του ενώ του λέγει ο γραμματικός του...

-Μην εκνευρίζεσθε κύριε Δήμαρχε, σεις είστε ο άριστος και ουχί αυτοί οι αχρείοι καταστηματάρχες! 

«This is a work of fiction. Names, characters, places and incidents either are products of the author’s imagination or are used fictitiously. Any resemblance to actual events or locales or persons, living or dead, is entirely coincidental».

«Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Άρθρο του Φανταστικού Πολίτη, η δε φωτογραφία του κειμένου από εδώ: https://www.dc.com/blog/2022/03/18/the-worst-mayors-of-gotham-city-ever 

18 Δεκεμβρίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου