Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Σχετικά με την "παρέα" της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Βύρωνα

Στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο εορτάζεται η «Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας», ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Την ημέρα εκείνη, την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή στις 8 Μαρτίου 2023, συνέπεσε να υπάρχει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Και έτυχε, εκτάκτως, εκτός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, να ακουστούν πάρα πολλά αναφορικά με την περιβόητη Επιτροπή Ισότητας  του Δήμου Βύρωνα (ΔΕΠΙΣ).

 

Η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Βύρωνα (ΔΕΠΙΣ) λοιπόν συστάθηκε μετά από καθυστέρηση δυο ετών, το 2021, -με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής για την καθυστέρηση αυτή- και  μετά από σύσταση-έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής αρμόδιας για θέματα Ισότητας.

Σκοπός της θα έπρεπε να είναι να συνδέσει το ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τα δικαιώματα της οικογένειας και κύρια αποστολή της να συνεισφέρει  στην επίλυση των προβλημάτων, ανισοτήτων  και έμφυλης βίας σε τοπικό επίπεδο.

Δυστυχώς όμως, η Επιτροπή αυτή, με πρωτοβουλία  της Δημοτικής Αρχής εφάρμοσε από την αρχή τον κανόνα της ανισότητας κατά τη στελέχωσή της αλλά και την προχειρότητα για όσον αφορά τη λειτουργία της.

Τα τέσσερα από τα έξι συνολικά μέλη της Επιτροπής, κατά παράβαση του νομοθετικού πλαισίου που την καθιστά οκταμελή... τοποθετήθηκαν με γνώμονα τα «κριτήρια της παρέας» όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει και σε άλλα θέματα η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Η μητέρα Αντιδημάρχου, η κόρη άλλου Αντιδημάρχου, μία δημοτική σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής και η ομοϊδεάτης εκπρόσωπος Σωματείου, αποτελούν σήμερα τη μεθοδευμένη πλειοψηφία, της ήδη προβληματικής  πλειοψηφίας  κατά τον αριθμό  των μελών και των νόμιμων εκπρόσωπων της Επιτροπής.

Μετά από ενάμιση χρόνο αποσπασματικής υπο-λειτουργίας της Επιτροπής και σε πλαίσιο  ολιγόλεπτης επικοινωνίας στο VIBER (sic!), χωρίς νόμιμη πρόσκληση, χωρίς τήρηση πρακτικών, χωρίς καμία ουσιαστική θεματολογία και πρόγραμμα συζήτησης-δράσεων, ερχόμαστε, από τα όσα ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο επιστέγασμα της κακής και αδιαφανούς λειτουργίας της Eπιτροπής, με την απευθείας ανάθεση σεβαστού ποσού για την πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης, για να εορταστεί η πιο  χαρακτηριστική ημέρα του γυναικείου κινήματος, η 8η Μάρτη.

Επιλέχτηκε λοιπόν, με εντολή της προαναφερόμενης «παρέας» και χωρίς να ληφθούν υπόψη άλλες προτάσεις πολύ χαμηλότερου οικονομικού προϋπολογισμού  από καλλιτεχνικά σχήματα της πόλης μας, αλλά και χωρίς να πραγματοποιηθεί η κύρια δια ζώσης Επιτροπή Ισότητας που έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει, να δοθεί προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή του  Δήμου μας η απευθείας ανάθεση του σεβαστού αυτού ποσού για μια μεταχρονολογημένη συναυλία,  που μάλιστα θα πραγματοποιηθεί ένα μήνα σχεδόν μετά την ημερομηνία εορτασμού της ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς βέβαια, αυτή η Επιτροπή να έχει κάποιο διαφορετικό όραμα, για παράδειγμα να υιοθετεί αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, αντί του να διοχετεύει χρήματα κατά το δοκούν για επικοινωνιακές   πρακτικές και μεταχρονολογημένες  γιορτές που στην τελική δεν λύνουν κανένα πρόβλημα!

Υπάρχει όμως αυτό το όραμα;
Υπάρχει η διάθεση εργασίας προς αυτή την κατεύθυνση;
Ή μήπως βαδίζουμε στη λογική της «παρέας» και του τι εξυπηρετούσε να κάνουμε κάθε φορά για την «παρέα», παρασύροντας ταυτόχρονα και τις υπηρεσίες του Δήμου σε αυτή τη λογική;
Και ο νοών..ΝΟΕΙΤΩ!

Βύρωνας, η πόλη μας

Μάρτιος 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου